Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finlayson siirtyy Tampellaan – Vapriikkiin kootaan sen historian suurinta omista kokoelmista tehtyä näyttelyä

Finlayson siirtyy Tammerkosken toiselle puolelle Tampellaan juuri ennen 200-vuotispäiväänsä.

Tampellan entiseen tehdashalliin rakennetussa museokeskus Vapriikissa aukeaa ensi vuoden huhtikuussa kosken toisella puolella sijainneen Finlaysonin historiasta kertova suurnäyttely Finlayson 200 – Tehtaasta brändiksi

– Suunnittelu on jo pitkällä. Näyttelyä päästään rakentamaan tammikuussa, kertoo näyttelystä vastaava tutkija Mari Lind

Vapriikin Finlayson-näyttely on sen historian suurin Tampereen museoiden omista kokoelmista kasattu näyttely. Vaikka moniin takavuosien suurnäyttelyihin, kuten esimerkiksi kuuden vuoden takaiseen Terrakotta-näyttelyyn, on liittynyt erittäin vaativa esineiden hankkimis- ja siirto-operaatio, on omistakin kokoelmista kasattavassa näyttelyssä haasteensa.

– Meillä ei ole ulkopuolisia asiantuntijoita, joiden pohjatyöhön tukeutua. Näyttelyn teko on aloitettava alusta, aloittaa Lind.

Finlayson-näyttely työllistää tällä hetkellä kymmenkunta ihmistä. Suunnittelun lisäksi työtä riittää muun muassa konservaattoreilla, jotka laittavat varastoituja esineitä näyttelykuntoon.

Itse esineistä ei ole pulaa. Haaste on pikemmin niiden paljous.

Kun teollisuutta ajettiin 1980–90-luvuilla alas ja kiinteistöt tyhjenivät, Tampereen kaupungin haltuun on jäänyt kymmeniätuhansia Finlaysonin historiaan liittyviä esineitä, jotka ovat nyt varastoituna Tampereen museoiden Ruskon kokoelmakeskuksessa.

– Pelkästään erilaisia nenäliinoja on tuhansia, havainnollistaa Lind.

Näyttelyn tekemistä on helpottanut Tampereen yliopiston historiatieteen laitoksella tehty uusi Finlaysonin historiaa koskeva tutkimus. Viisivuotinen hanke on kirkastanut merkittävästi kuvaa teollisjätin historiasta. Viimeinen tehtaasta tehty historia päättyi vuoteen 1907, mutta uutta tietoa ja näkemyksiä on noussut myös sen varhaisvuosista.

Lindin mukaan useimmiten James Finlaysoniin ja Nottbeckeihin liitetty Finlaysonin muistutti muun muassa omistusrakenteeltaan nykyisiä globaaleja suuryrityksiä

– Finlayson oli alusta asti globaali yritys, jonka omistuspohja oli hyvin monimutkainen ja mielenkiintoinen. Omistajista harva edes kävi Tampereella. Tämä uusi tutkimustieto on auttanut paljon näyttelyn kasaamista.

Finlayson-näyttely aukeaa toisessa kerroksessa, jossa on vielä toistaiseksi Nukkekekkerit-näyttely. Näyttelyyn tuleva Tampereen ensimmäinen sähköjuna Pikku-Pässi tosin jää ensimmäiseen kerroksen portaiden pieleen lähelle rollikkaa. Muita varmistettuja näyttelyesineitä ovat James Finlaysonin vuonna 1820 Aleksanteri I:ltä saama alkuperäinen privilegiokirja ja pienoismalli Kuusivooninkinen-tehdasrakennuksesta.

– Pienoismalli on kolme metriä leveä ja kaksi korkea. Sen ikkunoista voi kurkistella työn touhussa olevia 1840-luvun työntekijöitä. Myös kankaita tulee paljon, mutta niitä on toivottukin, kertoo Lind.

Finlayson 200 -näyttely aukeaa 24. huhtikuuta. Se on auki alustavien suunnitelmien mukaan vähintään viisi vuotta.