Haaremin helmien Sirkka, 71, taitaa charlestonin ja can-canin – "En ole mielestäni mitenkään erityinen käsityöihminen"

Iloiset Kabareeleidit Marja-Liisa Tanhua, Sirkka Kaartinen, Maija-Liisa Salmi ja Pirjo Walli tanssin pyörteissä Selkäpäivillä Ratinan kauppakeskuksessa. Riitta Virenius

Katariina Fleming

Usein kuulee sanottavan, että eläkepäivät ovat kiireisiä.

Sirkka Kaartinen, 71, myöntää, että hammaslääkäriajalle ei aina tahdo löytyä almanakasta tilaa.

Sirkka Kaartinen on asunut Tampereella yhteensä 42 vuotta. Syntynyt hän on Seinäjoella, mutta aloitti kansakoulun Tampereella. Lukioaika sujui Savonlinnassa, jossa hän oli jo 15-vuotiaana teinikunnan sihteeri.

– Se oli mukavaa aikaa, järjestimme hauskoja bileitä. Politiikasta ei siellä puhuttu - elimme kuin lintukodossa. Sain Teiniliitossa hyvän kokoustekniikan koulutuksen ja siitä on ollut paljon hyötyä elämässäni.

Kaartinen valmistui Helsingistä laboratoriohoitajaksi ja erikoistui siellä myöhemmin. Monet ammattiyhdistystehtävät seurasivat toisiaan vuosien varrella niin TVK:n Pirkka-Hämeen aluejärjestössä, STTK:n aluetoimikunnassa kuin Tehyn Taysin ammattiosastossa sekä eläkkeellä Tampereen seudun varhaiseläkeläisissä, silloisissa työkyvyttömyyseläkeläisissä.

Varsinaisen työuransa Kaartinen teki Taysissa, viimeksi Kliinisen kemian yksikössä, mutta työskenteli myös Helsingissä, Evijärvellä ja Hatanpäällä.

– Jäin sairauseläkkeelle Taysista vuonna 1995. Olin asunut avioliittoni aikana Evijärvellä ja kesämökki oli Alavudella. Siellä on edelleen mielenmaisemani, mutta matka on pitkä. Niinpä ostin Litukasta siirtolapuutarhamökin. Ajattelin, että jaksan olla siellä ehkä viisi vuotta, mutta nyt takana on 19 kesää. Puutarha ja kukat ovat aina olleet minulle tärkeitä ja siirtolapuutarhassa saa luovuus kukkia.

Sirkka Kaartisen piha onkin kuin salainen lumottu puutarha. Lukemattomat kärhöt kietoutuvat puiden ja kaarien ympärille ja värikkäät perennat täyttävät pihapiirin loistavilla kukillaan ja tuoksuillaan.

– Mökillä olen ulkona aamusta iltaan ja teen aina jotain. Jos olisin kotona, tulisi helposti vain oltua sisällä. Viime kesinä olen tosin useimmiten mennyt kotiini yöksi, koska matka Kiinanmuuriin on niin lyhyt.

Sirkka Kaartisen rakas harrastus on myös itämaisten tanssien tanssiminen. Hän on mukana Haaremin helmet- ryhmässä, Kabareeleideissä, Haiharan tanssijattarissa ja Amar-ryhmässä, jossa hän myös opettaa.

– Haaremin helmillä ja Kabareeleideillä on paljon esiintymisiä. Laikun lava ja Tammelantori sekä Ilves ovat tulleet tutuiksi, samoin K-50 messuilla Tullintori ja Sorsapuisto. Laivaristeilyillä olemme saaneet katsojat mukaan opettelemaan charlestonia ja can-cania niin innokkaasti, että ruokailu on ollut jäädä väliin, muistelee Kaartinen.

Tanssimista Sirkka Kaartinen pitää itselleen tärkeänä harrastuksena. - Se tekee hyvää ryhdille, selälle, hartioille ja tasapainokoordinaatiolle. Tanssiminen on fyysinen, psyykkinen ja sosiaalinen kokonaisuus, joka tuo paljon iloa ja virkistystä.

Tampereen seudun varhaiseläkeläisissä Sirkka Kaartinen vetää myös Ilotilkut-ryhmää.

– En ole mielestäni mitenkään erityinen käsityöihminen, mutta ajauduin Kilta-vastaavaksi 16 vuotta sitten. Kerran kuussa kokoonnumme yhdessä tekemään ja olemme pitäneet näyttelyitäkin.

Fakta

Syntyi Seinäjoella 1948

Aloitti kansakoulun Tampereella

Ammatiltaan erikoislaboratoriohoitaja

Toiminut pitkään ammattiyhdistystehtävissä

Tampereen Seudun varhaiseläkeläisten tanssiryhmissä ja Ilotilkut-piirin vetäjänä

Poika, miniä ja lapsenlapset: 10-vuotias poika ja 6-vuotias tyttö Espoossa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 2. Onko kesä 2020 mahdollisuus kaupunkikulttuurin muutokselle? – Anna-Kaisa Heinämäki: "Piknikit ja perheen yhteinen tekeminen on tervetullutta"
 3. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 4. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 5. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 6. Saitko laskun tuotteesta, jota et ole hankkinut? Olet saattanut joutua identiteettivarkauden uhriksi, näistä merkeistä sen tunnistaa
 7. Kolumni: Parempaa palvelua
 8. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Lukijalta: Liikenneyhteydet kuntoon
 11. Lipunmyynti loppuu kaukojunissakin koronaviruksen takia– "Algoritmi maksimoi etäisyyden muihin matkustajiin"
 12. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 13. Lielahden kartanopuisto aiotaan kunnostaa alkuperäiseen asuunsa – suunnitelmissa penkkejä, istutuksia ja tapahtuma-alue
 14. Kuumat säät vetivät vesille Pirkanmaalla – Poliisi rokotti veneilijöitä koska pelastusliivit olivat jääneet rannalle
 15. Miten käy Tampereen jatko kulttuuripääkaupunkikilpailussa? – Asia ratkeaa juhannuksen jälkeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 5. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 6. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 7. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 8. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 9. Pääkirjoitus: Rajoitusten purku on helpotus
 10. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 11. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 12. Sähköpotkulautayritys Voi palaa Tampereelle – "Sen avulla on helppo pitää sosiaalista etäisyyttä muihin"
 13. Kolumni: Kenelle kolikot kilisevät?
 14. Pirkkalan kunta peruu suuret kesätapahtumansa – "Poikkeustilanne jatkuu edelleen ja päätökset on tehtävä ajoissa"
 15. Hus: Koronaviruspotilaita enää 1,7 prosenttia hengitystieoireisista, potilaita joutunut uudelleen teholle sekavuuden takia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.