Älä hylkää vanhaa suosikkia – Perunasta syntyy yhtä lailla pääruoka kuin lisukkeet, katso reseptit

Perunapannukakkuihin voi hyvin käyttää eiliseltä yli jääneen perunamuusin tai jauhoiset perunat. Riikka Hurri

toimitus

Perunan kulutus on laskenut pitkään. Luonnonvarakeskuksen uusin tieto perunan kulutuksesta on vuodelta 2016. Silloin suomalainen söi vuodessa perunaa keskimäärin 46 kiloa. Vuonna 2005 määrä oli 62 kiloa ja vuonna 1950 huimat 142,3 kiloa per henkilö.

Perunan kanssa lautasella kilpailevat esimerkiksi pasta ja riisi. Osa on puolestaan karsinut kaikki hiilihydraatit minimiin ruokavaliostaan.

Peruna on raaka-aineena kuitenkin monipuolinen, eikä sitä kannata unohtaa lautaselta kokonaan pois. Jos syömisessään tarkkailee kaloreita, kannattaa muistaa, että perunassa on myös vähemmän energiaa kuin vaikkapa pastassa ja riisissä.

Peruna taipuu niin pääruoaksi kuin lisukkeeksi. Kokeile keittämisen tai muussaamisen sijasta lisukkeena vaikkapa ohuiksi siivutettuja, uunissa hitaasti kypsennettäviä dauphinoise-perunoita.

Päärooliin peruna nousee puolalaisissa pierogeissa eli perunalla ja juustolla täytettävissä nyyteissä.

Jos edellispäivän ruuasta jää yli perunamuusia tai jauhoisia perunoita, ne voi upottaa aamiaisella ruokaisiin pannukakkuihin ja vähentää samalla ruokahävikkiä.

Pierogeissa maistuu muun muassa cheddarjuustoraaste. Kuva: Riikka Hurri Riikka Hurri

Pierogit

noin 25 kappaletta

1. Sekoita jauhoihin suola. Lisää joukkoon kananmuna ja sekoita. Taikina on tässä vaiheessa rakeista. Sekoitajoukkoon nyppimällä ja painelemalla voi ja crème fraiche, kunnes taikina on tasaista. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

2. Kuori perunat ja keitä ne. Survo kuumat perunat ja lisää joukkoon juustoraaste, suola ja mustapippuri. Sekoita tasaiseksi.

3. Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse ensin puolet taikinasta jauhotetulla alustalla ohueksi ja paina siitä ympyrän mallisia levyjä esimerkiksi juomalasin avulla. Laita jokaisen taikinalevyn keskelle reilu teelusikallinen täytettä. Taita nyytit puolikuun malliseksi ja painele reunat ensin kiinni sormin ja lopuksi haarukalla.

4. Kun olet tehnyt koko taikinasta nyyttejä, kuumenna runsaasti vettä kiehuvaksi isossa kattilassa ja suolaa vesi reilusti. Voit myös pakastaa pierogit tässä vaiheessa. Keitä pierogeja kattilassa kymmenen kerrallaan, jotta ne eivät takerru toisiinsa. Nyytit ovat kypsiä, kun ne nousevat pintaan.

5. Pilko sipuli ja kuullota sitä voissa paistinpannulla. Laita pierogit pannulle ja paista, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä.

Dauphinoise-perunoiden pinnalle tulee timjaminlehtiä. Kuva: Riikka Hurri Riikka Hurri

Dauphinoise-perunat

noin 6 annosta

1. Voitele noin 25 cm halkaisijaltaan oleva uunivuoka. Kuori perunat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi esimerkiksi juustohöylällä. Asettele perunaviipaleet vuokaan siten, että niiden ohut reuna on ylöspäin.

2. Puolita laakerinlehdet ja laita ne perunaviipaleiden väliin tasaisesti eri puolille vuokaa. Sekoita kermaan suola ja mustapippuri ja kaada vuokaan. Laita päälle loppu voi nokareina ja ripottele pinnalle timjaminlehdet.

3. Paista kiertoilmauunissa 150 asteessa tai tasalämmöllä 175 asteessa noin tunti, kunnes perunat ovat kypsiä ja pinnalta kullanruskeita. Nosta lämpö lopuksi 200 tai 225 asteeseen noin kymmeneksi minuutiksi, jotta pinta rapeutuu. Anna perunoiden vetäytyä vuoassa noin vartti ennen tarjoilua.

Perunapannukakut

3 isoa tai 6 pientä pannukakkua

1. Jos käytät kokonaisia perunoita, kuori, keitä ja survo ne kulhoon. Jos käytät perunamuusia, mittaa oikea määrä valmiiksi kulhoon.

2. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää perunamuusin joukkoon. Sekoita joukkoon kananmuna, maito, suola ja ruohosipuli. Anna turvota lämpimässä noin puoli tuntia. Voit jättää taikinan turpoamaan myös jääkaappiin yön yli.

3. Paista pannukakkuja keskilämmöllä ja käännä, kun taikina on hyytynyt myös paistamattomalta puolelta. Taikinasta tulee kolme blinipannun ja kuusi lettupannun kokoista pannukakkua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

  1. Ismo Alangosta ja Maija Vilkkumaasta tuli rokkikummeja TTT:n Hamletiin – "Kun kerran elämässä pyydetään laulamaan Shakespearen tekstiä, ei siitä voi kieltäytyä"
  2. Wilman käyttöönotto tökkii – Tunnusten luonti ruuhkautti koulujen viestintäjärjestelmän
  3. Miten käy Tampereen Dorikselle ensi vuonna? Vaihtoehtoja on kaksi – "Ei tätä voi mihin tahansa sijoittaa"
  4. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
  5. Finlaysonkin on nyt Live! – Vanhalla tehdasalueella soi koko elokuun, keskiviikkona laulaa Saha
  6. Tullintorin viereen avataan startup-talo – "Tila, joka antaa hyville liikeideoille parhaat mahdollisuudet menestykseen"
  7. "Moni kokee gluteenittoman leivonnan haastavaksi" – Keliakiasta kärsiville leivontakirja, katso resepti Halloum-mansikkasalaattipiirakalle!
  8. Tappara vahvistuu tshekkihyökkääjällä
  9. Ilves jatkaa Veikkausliigaa, Tampereelle tulee vieraita Rovaniemeltä – "Tekemisen taso ei ole riittävä"
  10. "Tänä vuonna odotan joulua enemmän kuin koskaan" – Kansanedustaja Iiris Suomela odottaa lasta
  11. Tampereen kaupungin nuorisopalvelut järjestämään "virallista" mopomiittiä – Letka ajaa Lahdesjärven ABC:ltä Pirkkahallin parkkipaikalle
  12. Ruoka: Vaellukselle ei kannata kantaa vettä porkkanoissa, kuivaa siis ruoasta grammat pois – "Jokseenkin kaiken voi kuivata", kokenut vaeltaja Raija Hentman, 72, sanoo
  13. Keskikorokkeelle ajautunut henkilöauto katkaisi valopylvään Nokialla
  14. Pääkirjoitus: Terveyttä ja tsemppiä – "Se, että viesti meni näin perille kertoo meistä hyvää"
  15. Lukijalta: Absoluuttista tasa-arvoa ei ole – "Luonnon muokkaaminen omiin ideologisiin tarpeisiin on tuhoon tuomittu linja"

Näytä lisää

Luetuimmat

  1. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
  2. "Peruslippumme maksaa 2,99 euroa" – Uusi halpabussifirma aloittaa liikennöinnin Helsingistä Turkuun
  3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
  4. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
  5. Hämeenkadulta kaadetuista lehmuksista tuli hittituote uudessa muodossa – "Myös kotiseuturakkaus, yllätyksellisyys ja ekologisuus puhuttelevat"
  6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
  7. Katuruokatori Street Food Fiesta on tulossa Hämeenpuistoon – "Koronavirustilanne saattaa vaikuttaa kansainvälisten kojujen määrään"
  8. Miten käy Tampereen Dorikselle ensi vuonna? Vaihtoehtoja on kaksi – "Ei tätä voi mihin tahansa sijoittaa"
  9. Doris oli jälleen ykkönen! – Tässä on Paras Tamperelainen Bilepaikka-äänestyksen TOP20
  10. Tästä se lähtee, Tampere Rock Cityn keikkakalenterin paluu! – Täältä löytyy liveä 5.–11.8.
  11. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
  12. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
  13. Poliisi tutkii Toijalan vesiskootterionnettomuutta – epäilee kuljettajia törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, myös vesijetit luovuttanutta epäillään rikoksesta
  14. Hiedanrannan puutarhajuhlat on peruttu – "Emme halua riskeerata kaikkien yhteistä turvallisuutta"
  15. Tampereen yliopiston tutkimus: Gluteeniton ruokavalio ei täysin palauta keliaakikolla suoliston normaalia toimintaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.