Tampereella seksiä myyvät pääasiassa suomalaiset: "Täysin päinvastainen tilanne verrattuna esimerkiksi Helsinkiin"

Jaana Häggmanin mukaan Tampereella seksityötä harjoittavat kaikenlaiset ihmiset: Niin sinkut, perheelliset kuin pariskunnatkin. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Pro-tukipisteen Tampereen yksikön vastaavalla on vain yksi pyyntö tätä juttua koskien. Hän ei halua, että otsikossa käytetään sanaa prostituutio.

– Alalla työskentelevät eivät pidä siitä. Uskon, että se johtuu siitä, että se on niin vieras ja kankea lakitermi. Ihmiset, joita me kohtaamme, eivät pidä siitä, perustelee Jaana Häggman

Tampereella ei hänen tietojensa mukaan esiinny lainkaan katuprostituutiota. Tampereella seksiä kaupataan yleisimmin netin palstoilla ja myydään joko kotona tai jossain muissa tiloissa. Pro-tukipisteen Tampereella kohtaamista ihmisistä suurin osa oli viime vuonna suomalaisia, noin 70 prosenttia.

– Meillä on täysin päinvastainen tilanne verrattuna esimerkiksi Helsinkiin, jossa suurin osa kontakteista on ulkomaalaistaustaisia.

Häggman kuitenkin korostaa, että he kohtaavat vain osan kaikista seksityöntekijöistä. Kaikki eivät halua tai koe Pro-tukipisteen palveluita tarpeellisiksi. Osa ei tiedä sen toiminnasta.

Alalla on edelleen negatiivinen stigma ja siksi monet eivät halua edes kertoa ammatistaan läheisilleen. Häggmanin mukaan Pro-tukipisteelle saapuu paljon ihmisiä ihan vain jotta he voisivat keskustella asiasta kerrankin avoimesti.

– Se leima estää heitä puhumasta asiasta avoimesti. Harva tulee esiin kasvoillaan. On ihmisiä, joiden läheiset tietävät, ja niitä, jotka eivät ole kertoneet kenellekään. Tänne tullessaan heitä kohdellaan tavallisina ihmisinä ilman tuomitsemista tai arvottamista.

– Voin sanoa, että jos törmäisit heihin kaduilla, et osaisi ulkonäöstä sanoa, kuka myy seksiä. He ovat tavallisia ihmisiä, joilla on omat syynsä.

Pro-tukipisteen palveluiden piiriin voi päätyä monella tavalla. Se järjestää kerran viikossa ajanvarauksettoman ajan, jolloin alalla työskentelevät voivat käydä kysymässä asioista, tutustumassa sen toimintaan tai tapaamassa muita alalla työskenteleviä. Osa ohjataan palveluiden pariin muualta. Pro-tukipiste tekee myös aktiivisesti etsivää työtä esimerkiksi verkossa.

– Monet eivät ole tietoisia meidän toiminnastamme. Kerrankin eräs viisi vuotta Tampereella työskennellyt henkilö tuli tänne ajanvarauksettomalla ajalla, ja kertoi kuulleensa tästä ensimmäistä kertaa vasta hetki sitten.

– Periaatteessa toimimme niin, että ihminen voi tulla tänne vaikka minkälaisen vyyhdin kanssa ja me katsomme, miten voimme täällä vastata ja kuinka voimme heitä auttaa. Voimme esimerkiksi auttaa lomakkeiden täytössä, miettiä opiskelu- ja työpaikkoja. Voimme myös ohjata heitä tarvittaessa eteenpäin.

Pro-tukipiste

Tarjoaa tuki- ja neuvontapalveluja erotiikka- ja seksialalla työskenteleville ihmisille ja heidän läheisilleen. Lisäksi Pro-tukipiste auttaa ihmiskaupan kautta seksityöhön joutuneita ja järjestää koulutusta.

Tiloissa on myös pienet terveyspalvelut, joissa voidaan tehdä seksitautitestejä. Terveyteen ja hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä voidaan auttaa laajemminkin.

Sillä on toimipisteet Tampereen lisäksi Helsingissä ja Turussa.

Sen palveluiden piiriin kuuluu seksiä myyvien lisäksi muun muassa aikuisviihteen tekijöitä, webcam-malleja, striptease-tanssijoita ja puhelinseksimyyjiä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut