”Seitsemän vuotta on lyhyt aika” – EU-yhteysjohtaja patistaa käyttämään hyväksi jokaisen mahdollisuuden EU-rahan saamiseksi pääradalle

Petteri Mäkinen

Suomen pääradan eteen tehtyä edunvalvontatyötä ei saa heittää hukkaan ja kaikki mahdollisuudet suunnittelu- ja rakentamiseurojen kotiuttamiseksi on käytettävä hyväksi.

Näin painottaa vaikuttamistyössä mukana ollut Tampereen ja Pirkanmaan EU-toimiston EU-yhteysjohtaja Hannele Räikkönen

Räikkösen mukaan Suomesta pitäisi saada hyvät hakemukset liikkeelle jo ensi vuonna, kun päättyvän rahoituskauden käyttämättä jääneitä euroja on laitettu hakuun kahdessa niin kutsutussa häntähaussa. Näistä ensimmäinen päättyy helmikuun lopussa.

– EU-komissiosta on aktiivisesti kannustettu Suomea osallistumaan näihin häntähakuihin. Olisi käsittämätöntä, jos tilaisuuteen ei tartuttaisi. Kaikki mahdollisuudet suunnittelutason nostoon on käytettävä, että ehdimme hakea rahoitusta varsinaiseen rakentamiseen seuraavalla rahoituskaudella. Seitsemän vuotta on lyhyt aika.

Suomen päärata on nousemassa seuraavalla vuosien 2021–27 rahoituskaudella osaksi Pohjanmeri–Itämeri-ydinverkkokäytävää, joka avaa mahdollisuudet tuntuvasti suurempaan rahoitukseen.

Nyt päättyvällä rahoituskaudella Suomen ratahankkeille on tullut rahaa vain 20 prosenttia siitä, mitä edelliskaudella.

– Perusteluna on ollut se, että meillä ei ole ollut sellaisia ratahankkeita, joille rahaa voisi hakea. Jos ei nyt lähdetä ajoissa liikkeelle, niin meillä ei ole niitä taaskaan.

Räikkönen on ollut julkisesti huolissaan siitä, ettei Suomi ehdi mukaan käynnissä olevaan hakuun muun muassa siksi, että suurten ratahankkeiden taustavoimiksi suunniteltuja hankeyhtiöitä vasta kasataan.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) vastasi jo Aamulehden yleisönosastolla, että ensi vuonna on odotettavissa myös toinen hakukierros tämän kauden jäämäeuroille ja isot eurot ovat haussa alkavalla budjettikaudella. Myös hakemukset voidaan jättää Väyläviraston nimissä, jos hankeyhtiöistä ei ole vielä hakijoiksi.

Räikkösen mukaan Suomella on nyt niin hyvä etsikkoaika, että kaikki mahdolliset kivet kannattaa kääntää, jotta pääradan suunnittelua saadaan vietyä eteenpäin.

– Lisäksi Pasilan ja Riihimäen välillä on jo osuuksia, joilla suunnittelu on riittävän pitkällä rakentamisrahoituksen hakemiseen.

Suomen haettavissa olevia liikennehanke-euroja on tulossa tarjolle 11,4 miljardia seuraavalle seitsemälle vuodelle. Määrä on 12 prosenttia pienempi kuin nykyisellä kaudella. Summa saattaa vielä pienentyä budjettineuvotteluissa.

Suomi ei ole ainoa EU-maa, jonka rataverkkoa vaivaa krooninen korjausvelka, muistuttaa EU-yhteysjohtaja.

– Kilpailu liikenne-euroista kovenee koko ajan. Jos ne eivät meille kelpaa, niin muille ne kelpaavat.

vuodesta 2007 saakka Tampereen ja Pirkanmaan Brysselin EU-toimiston EU-yhteysjohtaja

asuu Brysselissä ja Tampereen Amurissa

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 2. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 3. Terassilaajennuksia kaduille ja puistoihin, penkkejä ja pöytiä... – Näin Tampere vauhdittaa ravintolakesää 2020
 4. Nuori mies pakeni Tampereella poliiseja ja aiheutti lukuisia vaaratilanteita liikenteessä – Kaikki päättyi näyttävään kiinniottoon Hervannassa
 5. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 6. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 7. Noutoruoka on Tampereella otettu omaksi, parasta take awayta äänestänyt jo yli 5000 – Tässä Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 top 10 juuri nyt
 8. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 9. Tunnistatko tätä miestä? – "espanjalainen asunnonomistaja" huijannut ainakin neljää vuokra-asunnon etsijää Helsingissä ja kysellyt asuntoja myös Turusta ja Tampereelta
 10. Mikä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020? Äänestä täällä! – Korona-aika toi suosikkikisaan kuudennen sarjan
 11. Suomen Paras Luomuhevi -kisan voitto Tampereelle: "Jo kymmeniä vuosia tehty luomuvalikoiman eteen paljon töitä"
 12. Ajoneuvoliikenne Hakametsän jäähallin parkkipaikalle estetään perjantaista alkaen – Syynä nuorison häiritsevät kokoontumiset
 13. Tampereen kirjastot avautuvat 1. kesäkuuta – Palveluihin tulee pieniä muutoksia
 14. Suvivirsi soi tänä vuonna virtuaalisesti – mallia näyttävät kansanedustajat, Club For Five ja Tampereen konservatorio
 15. Tampereen Vihreät nimesi neljäkymmentä kuntavaaliehdokasta – "Ehdokastilanteemme on erinomainen"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.