Päästäisitkö tuntemattoman lähetin kotiisi, kun et ole paikalla? Näin Ruoat suoraan jääkaappiin -pilotti ratkaisi asian: "Systeemi seuraa koko ajan"

Postin kuljettaja Petri Ulmanen toimittaa 1-2 kertaa viikossa ruokaa Päivi Säynäväjärven jääkaappiin. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Pirkanmaan Osuuskauppa pilotoi yhdessä Tampereen yliopiston Aidomus-hankkeen, Postin ja VTS-kotien kanssa uudenlaista ruokakauppakokemusta.

Ruoat suoraan jääkaappiin -pilotissa Postin kuljettaja toimittaa ruoat suoraan asiakkaan jääkaappiin. Kokeilussa asiakas tilaa ruokaostoksensa Prisman Klikkaa ja nouda -palvelusta, ne kootaan Prisma Koivistonkylästä ja Posti toimittaa ne kylmäkuljetuksena asiakkaan jääkaappiin.

Postin kuljettaja pääsee asuntoon hänelle luovutetulla avaimella tai avaamalla asunnon älylukon puhelimellaan. Palvelun luotettavuuden takaamiseksi ennen asuntoon astumista kuljettaja kiinnittää asunsa rintapieleen älypuhelimen ja käynnistää sovelluksen, joka tallentaa jokaisen askeleen videolle.

Lisäksi pilottiin osallistuvissa kotitalouksissa on valaisinsensori, joka seuraa kuljettajan liikkeitä.

Pilottiin kuluttajana osallistuva Minna Säynäväjärvi kertoo, että he tilaavat ruokaa palvelusta 1–2 kertaa viikossa. Perheeseen kuuluu Minnan lisäksi puoliso ja kaksi poikaa, joten ruokaa kuluu paljon. Hän suhtautuu palveluun ajansäästönä.

– Ruokaa tulee ostettua 5–6 muovipussillista kerralla. Tämä säästää hirveästi aikaa. Jos menen itse kauppaan niin siinä menee helposti tunti. Aika on arvokasta, ja muutenkin tuntuu siltä, että saan koko ajan aikatauluttaa asioita, sanoo Säynäväjärvi.

Hän ei ole kokenut ongelmaksi sitä, että pilotissa asiakas käytännössä antaa ventovieraalle ihmiselle luvan astella kotiinsa.

– Ei minulla ole ollut mitään epäilyksiä. Systeemi seuraa koko ajan, miten täällä liikutaan, ja ajattelen myös, että ei tällaiseen työhön valita henkilöä, jonka luotettavuudesta ei ole takeita.

Postin kuljettajan liikkeitä seuraava sensori on piilotettu valaisimeen. Sen keräämää dataa täydentää kuljettajalle pakollinen vartalokamera. Kuva: Joonas Alanne Joonas Alanne

Asiakkaan ei tarvitse olla paikalla kuittaamassa Postin lähetystä. Aidomus-hankkeen johtaja Harry Edelman kertoo, että isoin kynnys hankkeessa onkin ollut juuri se, että kuinka taataan riittävä luottamus asiakkaan ja palvelun välillä. Tästä syystä kuljettajan liikkeitä seurataan poikkeuksellisen tarkasti.

– Kehokamerat sinänsä eivät ole uusi keksintö. Esimerkiksi poliisit ovat käyttäneet niitä virantoimituksessa jo pitkään. Lisäsensoria vaativaa kehokameraa ei kuitenkaan ole toteutettu aiemmin missään muualla.

– Tästä seuraa useita laadullisia ja määrällisiä hyötyjä. Asiakkaalle jää lisäaikaa perheen kanssa vietettäväksi, kertoo Edelman.

Pirkanmaan Osuuskaupan toimialajohtaja Ville Jylhä uskoo, että ruokaostosten toimittaminen suoraan koteihin voi osoittautua hyvin tehokkaaksi ja ympäristöystävälliseksi vaihtoehdoksi, kun palveluun saadaan lisää volyymia.

– Silloin jokaisen perheen ei tarvitse ajaa kauppaan erikseen, vaan saman alueen kuljetuksia voidaan yhdistää ja ajaa esimerkiksi yhdellä biokaasu- tai sähkökäyttöisellä pakettiautolla, visioi Jylhä kaupan tulevaisuutta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 2. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 3. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 4. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 5. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 6. Pilkington aloittaa isot yt-neuvottelut, koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä – "Liiketoiminnan yleiset näkymät ovat vaikeat "
 7. USU: Ruumiinavauksia vähemmän kuin koskaan – Lääkäri: "Tämä on huolestuttava suunta"
 8. Hyvinvointi: Miia Hoisko, 37, omistaa 4 erilaista fillaria – "Yhdellä pyörällä ei pärjää, jos haluaa kehittyä useissa pyöräilylajeissa"
 9. Hyvinvointi: Vea Vainio ja Nella Kaartinen tanssivat metsässä, koska se tekee hyvää keholle ja mielelle – "Puhdistava, rauhoittava kokemus, jossa voi antautua hetkeen"
 10. Tiede: Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"
 11. Tiede: Tapa, jonka mukaan isä saattaa tyttärensä alttarille, voi tuntua romanttiselta, mutta alkuperäinen ajatus ei sitä ole – "Ei ole perinteitä, joita olisi pakko noudattaa"
 12. Ruoka: Martina, 35, on vieraillut jäätelöyliopistossa Bolognassa ja syönyt alligaattoria Miamissa – "Onnistunut ruokamatka alkaa jo kotoa"
 13. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 14. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 15. "Koko ajan on pöhinä päällä" – Kukkaispormestari Paulina Ahokas inspiroituu Tampereen tarinasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 3. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28
 4. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 5. Suomen suurin kesätaidetapahtuma alkaa Tampereella lauantaina – Finlayson Art Area 2020 tuo luonnon 200-vuotiaalle tehdasalueelle, katso mitä tapahtuu!
 6. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 7. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 8. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 9. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 10. "En jaksanut olla tekemättä mitään" – Heti kohun aiheuttaneesta Pyrinnön jenkkivahvistuksesta vuosimallia 1974 tuli Suomeen amerikkalaisen ruuan lähettiläs
 11. Tärkeä tamperelainen: ”Ota opas, niin kuulet, mitä näet” – Anja on opastanut Tamperetta jo 40 vuotta
 12. Olisiko 70-vuotias Juice suostunut koronakaranteeniin? – "Tuskin..."
 13. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 14. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 15. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.