Toimittajan kommentti: Suomen jalkapallomaajoukkueen EM-paikassa kiteytyy Gunnarin ja Ilkan unelma

Tähän se marraskuussa huipentui ja tästä se kesäkuussa 2020 jatkuu. VR ilmoitti perjantaina lisävuoroista jalkapallon EM-kisojen yhteydessä. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Eletään vuotta 1986, kun tämän tekstin kirjoittaja saa ensimmäisen aktiivisen käsityksen jalkapallosta. Mexicossa pelataan lajin MM-kisoja, ja lajia katsotaan tiiviisti myös Suomessa. 7-vuotiaan pojan suosikkijoukkueet ovat Länsi-Saksa ja Brasilia. Itkettää, kun Brasilia putoaa puolivälierävaiheessa traagisesti Ranskalle. Länsi-Saksa etenee loppuotteluun asti hävitäkseen loputla Argentiinalle.

Isäni Ilkka käy matsien puoliajoilla polttelemassa tupakkia, punaista Marlboroa. Poika kyselee isältään porilaisen kerrostaloasunnon parvekkeella kesäisenä iltana, voisiko Suomi joskus pelata jalkapallon arvokisoissa. Isä pitää ajatusta hienona, mutta ei kovin todennäköisenä.

Noin 33 vuotta myöhemmin Ilkka katselee kotonaan Porissa, kuinka ihmeellinen tapahtuu. Poika seuraa matsia paikan päältä työn puolesta. Niin paljon on vuosien varrella tapahtunut esimerkiksi Musan kentällä Porissa, monilla kentillä Tampereella ja ympäri Suomen. Tuo kaikki työ heijastui perjantaina yhteen iltaan: Suomi ei missään vaiheessa ollut edes vahingossa häviämässä Liechtensteinille. Esitys oli varma, rauhallinen ja jopa leikittelevän suvereeni.

Ja ajatelkaapaGunnar Yliharjun odotusta. Maajoukkueen pitkäikäinen huoltaja oli ajatellut, että ehtii jo kuollakin ennen kuin Suomella on asiaa jalkapallon arvoturnaukseen. Toisin kävi: Ylen tekemä ennakkohaastattelu kantautui myös maajoukkueen kapteenin Tim Sparvin tietoon – hän ilmoitti, että Liechtenstein-voiton jälkeen Gunnar on etulinjassa tulossa ensimmäisenä juhliin. Niin myös tapahtui: kaksi maalia jälleen kerran iskenyt Teemu Pukki kävi ensitöikseen kentältä päästyään Gunnarin halattavana.

Suomen maajoukkueen muutoksessa näkyy myös väestön muutos. Joukkueen avainpelaajat ovat Hradecky, Kamara ja kapteeni Sparv. On suomenruotsalaista verta, mutta myös paljon muunlaista kulttuurien sulautumaa sieltä sun täältä. Tämä kombo on osoittautunut kerta toisensa jälkeen voittavaksi yhdistelmäksi. Se on myös erinomainen käytännön esimerkki ja terveinen kaikille ulkomaalaisista tai ulkomaisuudesta huolestuneille – sitä on myös jalkapallo, joka on jo vuosien ajan kilpaillut menestyksekkäästi rasismia vastaan.

Suomi pelaa ensi kesänä jalkapallon EM-kisoissa. Sinne voi lähteä nyt paineettomasti, sillä asenteella että hävittävää ei ole. On varmaa jo nyt, että kokemus kasvattaa uutta, hienoa jalkapalloilullista versoa, jonka satoa niitetään tulevina vuosikymmeninä. Varmaa on se, että tämä arvokilpailupaikka ei jää ainoaksi, vaan jatkoa seuraa. Seuraava tavoite on luonnollisesti päästä lajin MM-kisoihin. Se on jo kovempi tavoite, mutta tason ja varmuuden noustessa ei todellakaan mahdoton.

Mitä Suomen saavutuksesta voi sitten parhaiten oppia? Parhaiten jäi mieleen kohtaaminen yöllisen Onnibus-kuljettajan kanssa. "Sieltä tulee Huuhkaja, onneksi olkkon!", ulkomaalaistaustainen mies tervehti Suomi-huivin nähdessään.

Tuohon hetkeen kiteytyi urheilun merkitys parhaimmillaan. Kiitos, Huuhkajat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 2. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 3. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 8. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 9. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 10. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 11. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 12. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 3. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 4. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 5. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 6. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 7. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 8. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 9. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 10. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 11. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 14. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.