Sheikhi Siilijärveltä on nyt Vasemmistonuorten pomo

Siilinjärven poika, nykyisin vahvasti tamperelainen Vasemmistonuoret

Pekka Ruissalo

Jatkaako tamperelainen afrosuomalainen vasenta kaistaa suomalaisen politiikan kärkipaikoille samaan tapaan kuin Paavo Arhinmäki, Li Andersson ja Jussi Saramo? Kolmea kansanedustajaa ja yhtä entistä sekä yhtä nykyistä ministeriä yhdistää urallaan se, että jokainen heistä on ollut jossain vaiheessa uraansa Vasemmistonuorten puheenjohtaja.

Sitä on nyt myös 29-vuotias afrosuomalainen Liban Sheikh, joka valittiin tehtävään kahdeksi vuodeksi marraskuun alussa. Valintansa yhteydessä mies nousi otsikoihin kertarysäyksellä kertomalla, että haluaa järjestön kasvattavan ”feministisiä ja vasemmistolaisia visionäärejä”.

Tuosta ajatuksesta ei ensimmäisenä ehkä tule mieleen miehen kotipaikka, joka on Siilinjärvi. Sekin käy mielessä, ettei Sheikh varmastikaan Savon ytimessä ole ollut se kaikkein yleisin sukunimi.

Tällä hetkellä Sheikh määrittelee itsensä kuitenkin vahvasti suomalaisen duunarikaupungin pojaksi. Koti on Tampereella ja se sopii hänelle erittäin hyvin.

– Tampereelle muutin 2013 opiskelemaan ihmis- ja yhteiskuntatieteitä ja työläiskaupunki on siitä saakka ollut henkinen kotini, Sheikh kertoo.

Tampereen yliopisto pisti samalla myös poliittisen herätyskellon pirisemään.

– Yliopistossa aloin käyttää oppimaani yhteiskunnalliseen työhön ja päädyin kansalaisaktivismin pariin sekä nuorisopoliittiseen toimintaan mukaan.

Vasemmistonuoret oli Sheikhille hänen omien sanojensa mukaan luonteva valinta.

– Se on ollut selkeä alusta ekologisen, tasavertaisemman ja taloudeltaan demokraattisemman yhteiskunnan edistämiseen.

Keväällä mies nähtiin myös eduskuntavaaleissa. Ääniä ensikertalaiselle tuli 1 046 kappaletta.

– Vasemmistonuorissa toimiminen ei kuitenkaan vaadi minkään puolueen kirjaa. Kyseessä on autonominen toimija, joka yhdistää niin feministejä, antikapitalisteja kuin ay-toimiminnasta kiinnostuneita nuoria.

Vasemmistolaisena Sheikh edustaa vahvasti konseptin punavihreätä päätä. Ekologisuus tulee vastaan miehen kommenteissa useita kertoja.

Myös Vasemmistonuorten sisällä on vuosien varrella käyty tiukkaa vääntöä esimerkiksi lisäydinvoiman rakentamisen tarpeellisuudesta. Siihen Sheikh ei erikseen ota kantaa.

– Tahdon antaa äänen nuorille ja hiljennetyille sekä edistää hiilinegatiivisen ja demokraattisen talouden kaltaisten välttämättömyyksien toteutumista. Punavihreä nuoriso on voima muutoksen kärjessä.

Liban Sheikh

29-vuotias tamperelainen Vasemmistonuorten puheenjohtaja.

Kotoisin Siilinjärveltä.

Oli ehdolla kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Ääniä tuli 1 046.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut