Sheikhi Siilijärveltä on nyt Vasemmistonuorten pomo

Siilinjärven poika, nykyisin vahvasti tamperelainen Vasemmistonuoret

Pekka Ruissalo

Jatkaako tamperelainen afrosuomalainen vasenta kaistaa suomalaisen politiikan kärkipaikoille samaan tapaan kuin Paavo Arhinmäki, Li Andersson ja Jussi Saramo? Kolmea kansanedustajaa ja yhtä entistä sekä yhtä nykyistä ministeriä yhdistää urallaan se, että jokainen heistä on ollut jossain vaiheessa uraansa Vasemmistonuorten puheenjohtaja.

Sitä on nyt myös 29-vuotias afrosuomalainen Liban Sheikh, joka valittiin tehtävään kahdeksi vuodeksi marraskuun alussa. Valintansa yhteydessä mies nousi otsikoihin kertarysäyksellä kertomalla, että haluaa järjestön kasvattavan ”feministisiä ja vasemmistolaisia visionäärejä”.

Tuosta ajatuksesta ei ensimmäisenä ehkä tule mieleen miehen kotipaikka, joka on Siilinjärvi. Sekin käy mielessä, ettei Sheikh varmastikaan Savon ytimessä ole ollut se kaikkein yleisin sukunimi.

Tällä hetkellä Sheikh määrittelee itsensä kuitenkin vahvasti suomalaisen duunarikaupungin pojaksi. Koti on Tampereella ja se sopii hänelle erittäin hyvin.

– Tampereelle muutin 2013 opiskelemaan ihmis- ja yhteiskuntatieteitä ja työläiskaupunki on siitä saakka ollut henkinen kotini, Sheikh kertoo.

Tampereen yliopisto pisti samalla myös poliittisen herätyskellon pirisemään.

– Yliopistossa aloin käyttää oppimaani yhteiskunnalliseen työhön ja päädyin kansalaisaktivismin pariin sekä nuorisopoliittiseen toimintaan mukaan.

Vasemmistonuoret oli Sheikhille hänen omien sanojensa mukaan luonteva valinta.

– Se on ollut selkeä alusta ekologisen, tasavertaisemman ja taloudeltaan demokraattisemman yhteiskunnan edistämiseen.

Keväällä mies nähtiin myös eduskuntavaaleissa. Ääniä ensikertalaiselle tuli 1 046 kappaletta.

– Vasemmistonuorissa toimiminen ei kuitenkaan vaadi minkään puolueen kirjaa. Kyseessä on autonominen toimija, joka yhdistää niin feministejä, antikapitalisteja kuin ay-toimiminnasta kiinnostuneita nuoria.

Vasemmistolaisena Sheikh edustaa vahvasti konseptin punavihreätä päätä. Ekologisuus tulee vastaan miehen kommenteissa useita kertoja.

Myös Vasemmistonuorten sisällä on vuosien varrella käyty tiukkaa vääntöä esimerkiksi lisäydinvoiman rakentamisen tarpeellisuudesta. Siihen Sheikh ei erikseen ota kantaa.

– Tahdon antaa äänen nuorille ja hiljennetyille sekä edistää hiilinegatiivisen ja demokraattisen talouden kaltaisten välttämättömyyksien toteutumista. Punavihreä nuoriso on voima muutoksen kärjessä.

Liban Sheikh

29-vuotias tamperelainen Vasemmistonuorten puheenjohtaja.

Kotoisin Siilinjärveltä.

Oli ehdolla kevään 2019 eduskuntavaaleissa. Ääniä tuli 1 046.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 2. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 3. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 6. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 7. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 8. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 9. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 10. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 11. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 12. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 13. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 14. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 15. Tampereen kaupungille lahjoituksena 15 pelastusrengasta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 2. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 3. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 4. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 5. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 6. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 7. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 8. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 9. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 10. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 11. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 12. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 13. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 14. Ratinan stadionille suunnitellaan kattamista – Ratinaa halutaan kehittää keskustan kuolleesta kulmasta vireäksi tapahtuma-alueeksi
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.