Kolumni: Miksi siinä kesti niin kauan?

toimitus

Vihdoin se on tulossa, kuntaveron korotus! Tampereen kaupunki velkaantui viimeisen vuosikymmenen, kun päättäjät eivät uskaltaneet kerätä veroja. Samaan aikaan tamperelaisista on tullut vauraampia kuin koskaan.

Kurkistetaanpa elämään pientaloalueella. Kodit ovat toinen toistaan suurempia, shoppailemaan lähdetään kahdella autolla ja lastenhuoneet pursuavat kiinalaista muovikrääsää. Vapaa-aikaa varten hommataan kylpytynnyrit, talviasuttavat kesämökit, kaukolennot tai huviveneet.

Kuntaveron nousu ei vaikuta pienituloisimpiin ja useimmilla kaupunkilaisilla on varmasti varaa maksaa vähän enemmän. Näin voidaan huolehtia toimivista palveluista, korjata kouluja, laajentaa ratikkaverkkoa ja pitää huolta heikoimmista. Ylipäätään on vastuullista hillitä ylikulutusta ja ohjata rahat ilmaston kannalta kestäviin tarkoituksiin.

Entisaikaan verotulot jäivät vähäisiksi, koska ihmiset olivat kovin köyhiä. Vuoden 1930 veroprosentiksi päätettiin tasan kahdeksan. Syvän talouslaman kourissa painivassa tehdaskaupungissa pyydystettiin Tammerkosken sorsatkin nälkäisten suihin.

Kun ihmisten maksukyky ja odotukset ovat kasvaneet, on verotusta parannettu keskimäärin puoli prosenttiyksikköä vaalikaudessa. Takavuosien kuntaveroja olivat 10,5 % (1950), 15 % (1980) ja 17,25 prosenttia (2000). Pienillä veroilla ei vain saatu kunnon palvelua: kukaan ei haluaisi 1930-luvun Koukkuniemeen, 1950-luvun kouluun tai 1980-luvun terveyskeskukseen.

Lapset tarvitsevat tekonurmensa ja elävä kaupunki kulttuuririentonsa. Jos kehitys jatkuu myönteisenä, verotus tulee hyvinvoinnin myötä entistäkin paremmaksi.

Tokkopa 2050-luvulla hämmästellään 25 prosentin kuntaveroa. Sillä saadaan onnellinen kaupunki.

Hyvä verotus ei karkota asukkaita tai yrityksiä. Kaikkialla maailmassa ihmiset asuvat mieluiten siellä, missä yhteiskunta ja palvelut toimivat.

Nyt ympäryskunnatkin uskaltavat verottaa, kun Tampere on näyttänyt esimerkkiä.

Pitäisi pikemminkin kysyä, miksi vastuullista päätöstä piti odottaa näin kauan?

Kalle Kallio

Kirjoittaja on tutkimusvapaalla oleva Työväenmuseo Werstaan johtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Ulkonäössä on sekä Nuuskamuikkusta että Harpo Marxia" – Vuoden paras karikatyyrien kohde löytyi Tampereelta, katso riemukkaat kuvat!
 2. Koronakevään vaikeuksia hyvitetään – Tampereen kaupunki jakaa risteilylahjakortteja ikäihmisten omaishoitajille
 3. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 4. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 5. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 6. Enkelinsiipinen hanhi jouduttiin lopettamaan – Korkeasaaren asiantuntija: Ei pullaa eikä leipää vesilinnuille
 7. Koronakevät rojautti uusien henkilöautojen rekisteröinnitkin ennätyksellisen alas – sähköautojen ja hybridien suosio kasvaa edelleen
 8. Somessa on lietsottu huhuja Venäjällä sattuneesta ydinonnettomuudesta – Seurauksena mahdollisesti terveyshaittaa aiheuttava hamstrausilmiö
 9. Vuokrat nousivat eniten isoissa kaupungeissa – poikkeusajasta huolimatta vuokra-asuntoja haettiin keväällä ennätysmäärä
 10. Kysely: Kosketuksia välttelee koronan takia enää alle puolet suomalaisista, myös luottamus asioinnin turvallisuuteen on noussut
 11. USU: Moni vuokranantaja vaati vuokralaiselta henkilötakaajan – Kuluttajaliitolla on erilainen suositus
 12. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 13. Lidlin jakelukeskuksissa kierrätetään kaikki jäte – saivat auditoinnissa korkeimman kierrätysluokituksen
 14. Oma raha: Nelikymppinen Tiina Nykyri hankki muhkean säästön vertailemalla sähkön ja vakuutusten hintoja – "Vielä kun saisi sähkönsiirronkin kilpailutettua"
 15. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 2. Ratikka pääsi Hervannan yöhön – Testiaikatauluun heti muutos: syy lentoliikenteessä
 3. Euroopan komissiolta synkkä arvio Pirkanmaan koronavaikutuksista – Onko syytä olla huolissaan, Business Tampereen toimitusjohtaja Harri Airaksinen?
 4. Tamperelainen siipiravintoloitsija aikoo tuoda Mike Tysonin Suomeen
 5. "Monet asiakkaat kertoivat käyvänsä nyt meidän tukemisen vuoksi" – Näin kävi Paras Tamperelainen Noutoruoka 2020 -äänestyksessä! Katso top 20
 6. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 7. "Koeajoissa havaittiin puutteita ja välinpitämättömyyttä" – Ratikka on tästä viikosta eteenpäin pysyvä osa Tampereen liikennettä: kertaa täältä viisi isoa muutosta!
 8. Aloite: Keskustan viikonloppupysäköinti ilmaiseksi – "Oikeammin kohdennettu elvytystoimenpide kuin infrainvestointien kiihdyttäminen"
 9. 568 halusi ratikkakuskiksi Tampereelle – Näin valinnat tehdään ja koulutus etenee
 10. Porvoon ampujaveljesten Tampereen takaa-ajon vaiheet tarkentuivat – Bensavarkaus Ristinarkun Shellillä, viisi laukausta Rantatunnelissa, kahdeksan murhanyritystä...
 11. Kokeilu alkaa: Tampereella parannetaan pyöräilymahdollisuuksia, yksinsuuntaistakin kahteen suuntaan – Tunnetko jo nämä uudet liikennemerkit? Täältä niitä löytyy!
 12. Epäiletkö uniapneaa? Aalto-yliopistossa kehitetty uusi älypuhelinsovellus kertoo, kärsitkö hengityskatkoksista
 13. TOAS rakennuttaa opiskelija-asuntoja Kauppiin – Ensimmäisessä puukerrostalossa yhteensä 70 asuntoa
 14. Tarjolla striiminä kasariteinihysteriaa ja ysäriradiohuumoria – "Voimme jopa luikauttaa ilmoille jonkin biisinkin"
 15. Sinilevätilanteessa radikaali käänne – Pirkanmaalla silti virallisia ja epävirallisia havaintoja

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.