Tässäkö ratkaisu risteyskolareihin? – Tekoäly lähettää kohta tamperelaisautoilijalle tiedon, mikäli jalankulkija on aikeissa tien yli

Tampereen kaupunki ja Tieto kehittivät ratkaisun parantamaan autojen ja jalankulkijoiden yhteispeliä kaupunkialueilla. Tekoälyä käyttävä ja esineiden internetiin pohjautuva koeratkaisu lähettää automaattisesti tiedon, jos jalankulkija on aikeissa ylittää kadun risteyksessä.

Ilmoitus voidaan lähettää edelleen automaattiseen liikennemerkkiin tai tulevaisuudessa jopa suoraan ajoneuvoon. Järjestelmä voi jatkossa myös toimia itseohjautuvien ajoneuvojen apuna.

Kaupungistuminen lisää taajamissa liikkuvien ihmisten ja liikenteen määrää. Liikenteen lisääntyessä lisääntyvät myös liikenteen onnettomuusriskit, erityisesti risteysalueilla. Tämä koskettaa pitkälti jalankulkijoita, sillä jalankulkijoiden loukkaantumis- ja kuolemanriski liikenneonnettomuuksissa on suuri.

Kaupunkiliikenteen turvallisuuden lisäämiseksi ja onnettomuuksien ehkäisyyn Tampereen kaupunki ja Tieto rakensivat kokeilukäyttöön esineiden internetiin pohjautuvan ja tekoälyä hyödyntävän ratkaisun. Osana Smart Tampere -kehitysohjelmaa toteutetun koeratkaisun avulla voidaan vähentää autojen ja jalankulkijoiden liikenneonnettomuuksia kaupunkien risteysalueilla. Ratkaisu on toteutettu siten, että autoja tai yksittäisiä ihmisiä ei voida tunnistaa.

Tampereella risteyksessä olevan liikennekameran kuvavirta liitettiin pilvipohjaiseen tekoälyjärjestelmään, joka seuraa autojen ja jalankulkijoiden liikkeitä. Kun järjestelmän tekoäly havaitsee ihmisen lähtevän ylittämään katua, se antaa ilmoituksen. Tätä ilmoitusta voidaan hyödyntää esimerkiksi muuttuvan liikennemerkin vaihtamiseen. Lisäksi tulevaisuudessa ajoneuvojen edelleen digitalisoituessa ilmoitus voitaisiin välittää suoraan ajoneuvoon autoilijaa hälyttämään.

– Jo olemassa olevaa liikennevalvonnan teknologiaa hyödyntämällä, höystettynä tekoälyllä, voidaan tunnistaa liikenneonnettomuusriskejä. Järjestelmä seuraa autojen ja jalankulkijoiden liikkeitä. Se havaitsee jalankulkijoiden liikkeet ja sen, kun ihminen aikoo ylittää kadun. Erityisesti katvealueissa järjestelmä voi auttaa ennaltaehkäisemään onnettomuuksia, sanoo Tiedon tuotekehitysyksikön hankejohtaja Jari Torkkola

Tulokset ovat lupaavia. Ihanneolosuhteissa järjestelmä pääsee 99 prosentin tarkkuuteen, ja yölläkin 75 prosentin tarkkuuteen.

– Olimme tunnistaneet tyypillisimmät ajoneuvojen ja jalankulkijoiden välisten onnettomuuksien tyypit. Niitä hyödyntäen rakensimme algoritmin, joka päättelee ajoneuvon ja jalankulkijan aikeet kadulla. Uudella ratkaisulla on paljon käyttötapoja liikenneturvallisuuden parantamisen lisäksi.

– Saamme jo tietoa autoliikenteen virroista, muttemme juurikaan jalankulkijoista. Haluamme jatkossa nähdä, miten ihmiset liikkuvat, ehkä tehdä lämpökarttoja Tampereen jalankulkuvirroista ja hyödyntää niitä liikennesuunnittelussa. Myös liikennevalojen älykkäämpi ohjaaminen ihmisvirtoja tunnistamalla ja ennakoimalla on mielenkiintoinen lisämahdollisuus, sanoo Tampereen kaupungin liikenneinsinööri Pekka Stenman

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut