Miksi poliisi julkaisi kuvan munakoisosta Facebook-sivuillaan? – Tärkeä muistutus nuorille

Poliisi muistuttaa, että monissa seksuaalirikoksissa teko tapahtuu netissä. Siksi hyvä muistisääntö nuorille on, että tuntemattomille ei kannata antaa omia yhteystietoja tai lähettää kuvia. arkisto / Ella Kajaste

Anniina Virtanen

Suomen poliisi julkaisi Facebook-sivuillaan maanantaina puolen päivän aikaan kuvan, jossa mies ojentaa kädellään munakoisoa. Kaikille kuva yksinään ei välttämättä aukea, mutta nuoret kyllä tietävät ymmärtävät kuvan sanoman. Päivityksen yhteydessä on lyhyt tarina, jossa kerrotaan tuntemattoman miehen lähettäneen 13-vuotiaalle tytölle somessa dickpicin.

– Kerroin asiasta äidille, vaikka hävetti. Teimme viesteistä rikosilmoituksen. Sen kannatti, sillä mies paljastui hyväksikäyttäjäksi, jolla oli muitakin uhreja, Facebook-julkaisussa kirjoitettiin.

Julkaisu on osa poliisin nuorille suunnattua kampanjaa, jotta seksuaalirikokset eivät arkipäiväistyisi.

– Nuoret saattavat ajatella, että tuntemattomilta saatavat kuvat sukupuolielimistä tai häiritsevät viestit ovat niin arkipäiväisiä tai tuntuvat muuten vähäpätöisiltä, että niitä ei kannata mainita, sanoo seksuaalirikosten tutkinnanjohtaja Saara Asmundela Helsingin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Poliisi julkaisee tällä viikolla kampanjassaan Instagram- ja Facebook-tileillään lapsille ja nuorille suunnattuja julkaisuja, joissa kerrotaan seksuaalirikoksista, joiden vakavuutta nuoret harvoin ymmärtävät. Tällaisia tapauksia ovat juuri esimerkiksi seksuaalissävytteisten viestien ja kuvien lähettäminen alle 16-vuotiaalle.

Myös esimerkiksi Facebook ja Instagram ovat yrittäneet puuttua emojien seksuaalissävytteiseen käyttöön. Siksi ne ovat rajoittaneet persikka ja munakoisoa esittävien emojien käyttöä.

Poliisi kertoo, että varsin yleinen ilmiö on esimerkiksi tupakan tai alkoholin tarjoaminen alaikäiselle seksuaalista tekoa kohtaan.

– Helpommin tunnistetaan, että rahan tarjoaminen alaikäiselle seksiä vastaan on rikos. Yhtä vakava rikos on kuitenkin tupakan tarjoaminen siitä hyvästä, että nuori katsoo, kun tekijä esittelee sukupuolielimiään, sanoo Asmundela tiedotteessa.

– Jo pelkästään ehdottaminen tai vastikkeen lupaaminen seksuaalista tekoa vastaan on rangaistavaa. Mitään seksuaalista ei tarvitse vielä tapahtua, jotta rikos tapahtuu.

Samoin alaikäisen painostaminen esiintymään seksuaalissävytteisissä videoissa tai kuvissa on rangaistavaa, muistuttaa poliisi. Alle 16-vuotiaan painostaminen lähettämään alastonkuvia tai esiintymään kameralle on rangaistavaa lapsen seksuaalisena hyväksikäyttönä.

Kampanjan tavoitteena on lisätä nuorten tietoisuutta teoista, joissa nuori joutuu seksuaalirikoksen kohteeksi. Julkaisut on laadittu yhteistyössä seksuaalirikoksiin erikoistuneiden rikostutkijoiden kanssa.