Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereen yliopiston tutkimukselle miljoonarahoitus: Löytyikö lapsikuolleisuuteen lääke?

Tampereen yliopisto koordinoi Länsi-Afrikan Malissa tehtvää laajaa tutkimusta. Tutkimuksessa selvitetään, voidaanko alle vuoden ikäisten lasten korkeaa kuolleisuutta vähentää tarjoamalla oireettomille lapsille antibioottia.

Tällä hetkellä Malissa kuolee alle vuoden iässä 6 - 7 lasta sadasta ja alle viisivuotiaana kuolee joka kymmenes.

Atsitromysiini on laajakirjoinen antibiootti, jota käytetään paljon Suomessa ja muualla erilaisia infektioita sairastavien lasten ja aikuisten hoitoon. Maissa, joissa esiintyy sokeutta aiheuttavaa trakooma-nimistä silmäsairautta tätä antibioottia on jaettu myös kampanjamaisesti koko väestölle.

– Yhden tällaisen kampanjan yhteydessä havaittiin, että pikkulasten kuolleisuus vähentyi alueilla, joilla atsitromyysiini-hoitoa oli käytetty. Hiljattain saatiin tarkempaa tutkimusnäyttöä siitä, että maissa, joissa lapsikuolleisuus on korkea, voidaan joissain olosuhteissa saavuttaa merkittävä kuolleisuuden alenema suuntaamalla atsitromysiini-kampanja nimenomaan lapsille, kertoo tutkimusta johtava lastentautiopin professori Per Ashorn Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.

– Selvitämme tutkimuksessa myös, millaisia mahdollisia haittavaikutuksia antibioottilääkityksellä on. Vakavin huolenaihe on antibiooteille vastustuskykyisten bakteerikantojen lisääntyminen. Seuraamme tarkoin resistenssin kehittymistä tutkimusalueella, Ashorn toteaa.

Tutkimus alkaa marraskuussa 2019. Nelivuotista tutkimusta rahoittaa Bill ja Melinda Gatesin säätiö. Säätiön antama rahoitus on 20 miljoonaa dollaria. Summa vastaa noin 18 miljoonaa euroa.