Pirkka-Pekka Petelius IS:lle: "Jätän yhteydenottopyynnön kaikille niille, jotka kokevat tulleensa kaltoin taholtani kohdelluiksi" – Pitäisikö tamperelaisten vaatia anteeksipyyntöä nääs nääs -jutuista?

Kansantaiteilija ja kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen sketsillä oli tamperelaismuusikko Jarkko Niemen uraan yllättävä vaikutus jo 35 vuotta sitten. Sauvo Jylhä

Joonas Alanne

Kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius (vihr.) lähetti aamulla toimituksille vakavasävyisen anteeksipyynnön saamelaishahmoista, joita hän esitti näyttelijäuransa aikana useissa tv-ohjelmissa 1980-1990-luvuilla.

Peteliuksen vilpittömältä kuulostava anteeksipyyntö sai osakseen valtavasti kehuja sosiaalisessa mediassa, mutta myös sen ajankohtaa ihmeteltiin. Petelius on jo aiemmin ennen kansanedustajauraansa sanonut, etteivät hänen vuosikymmeniä sitten tekemänsä saamelaissketsit kuulu nykyaikaan. Tuoreessa tiedotteessa hän ilmoitti, ettei aio kommentoida asiaa enää tämän enempää.

Pian tiedotteen julkaisemisen jälkeen romaniaktivistit alkoivat kuitenkin penätä omaa anteeksipyyntöä Peteliuksen vuosia sitten tekemistä romaneja loukkaavista sketseistä. Petelius reagoi asiaan nopeasti Twitterissä: hän sanoi olevansa valmis keskustelemaan myös muiden vähemmistöjen kanssa ja lähettäneensä jo romaniasiain neuvottelukunnalle tapaamispyynnön.

Myöhemmin tämän jälkeen eduskunnassa ryhmäkokoukseen matkalla ollut Petelius suostui kommentoimaan asiaa Ilta-Sanomille Toimittaja kysyi häneltä, olisiko jotain muitakin vähemmistöryhmiä, joilta hänen pitäisi pyytää anteeksi.

– Jätän yhteydenottopyynnön kaikille niille, jotka kokevat tulleensa kaltoin taholtani kohdelluiksi, sanoi Petelius IS:lle

Toimittajan kommentti

Tässä vaiheessa koko keskustelu on saanut karnevalistisia sävyjä. Petelius asetti itsensä ikävähkösti kaltevalle pinnalle pahoiteltuaan vain yhtä kaapissaan majaillutta luurankoa vaikka niitä oli useita.

Minulla ei ole mitään syytä epäillä, etteikö Peteliuksen anteeksipyyntö saamelaisille olisi vilpitön. On kuitenkin asian kannalta ikävää, että vakava asia saamelaisia ja romaneja vuosikymmenien ajan loukanneista ja leimanneista stereotypioista on jo mielikuvissa muuttunut vitsiksi, jossa Petelius pyytää yksi kerrallaan anteeksi kaikilta, joita hänen sketsinsä ovat joskus loukanneet.

Tähän on tultu. Pitäisikö meidän tamperelaisten penätä nyt Peteliukselta anteeksipyyntöä Heikki ja Kaija -sketseistä? Voi nääs nääs.