Kangasala-talolla on taas huippuvuosi menossa – Jo yli 50 000 kulttuurikävijää

Timo Kotilainen on tyytyväinen Kangasala-talon kävijämääriin. Taustalla Riitta Nelimarkan teoksia, jotka ovat esillä talossa 5. tammikuuta asti. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Kangasala-talon vuosi 2019 on ollut menestys. Viidettä vuottaan toimiva kulttuuritila on yltämässä vuoden loppuun mennessä uuteen kävijäennätykseen.

– Kuluva vuosi on ollut ennätyksellinen. Konserteissa, elokuvissa ja muissa salitapahtumissa on riittänyt väkeä ja taidemuseokin on yltämässä noin 15 000 kävijään, kertoo Kangasala-talon toimitusjohtaja Timo Kotilainen

Koko vuoden lukuja ei vielä tässä vaiheessa ole tietenkään mahdollista sanoa varmaksi, mutta tällä hetkellä odotukset ovat reippaasti yli 50 000:ssa. Aiempi ennätys (52 000) on vuodelta 2018.

– Uskaltaisin jo sanoa, että tästä tulee paras vuosi tähän mennessä. Ehkä 55 000:een paikkeilla, mutta vielä on liian aikaista ennakoida.

Tähän mennessä jokainen Kangasala-talon toimintavuosi on ollut aiempaa suurempi. Se kertoo Kotilaisen mukaan siitä, että tapahtumat vetävät keskimäärin enemmän porukkaa kuin aiemmin.

– Tapahtumia on ollut yhtä paljon jo kolmisen vuotta, joten siitä ei voi olla kyse. Järjestetyissä tilaisuuksissa käy enemmän väkeä ja taidemuseon kävijämäärä on noussut viimeisen kahden vuoden aikana usealla tuhannella.

Viihde vetää aina, toteaa Kotilainen. Yksi merkittävimmistä menestyksistä olivat alkuvuodesta järjestetyt Junnu Vainion klassikkokonsertit. Yllätysmenestykseksi nousi Toivo Kuulan säveltämä Saaristo–ooppera: Tähtiin kirjoitettu. Maininnan arvoinen vuoden 2019 menestyksistä oli myös lastenooppera Tuhkimo.

– Ajattelin ensin, että se on varmasti hankala markkinoitava, mutta niin vain yleisössä oli melkein 200 ihmistä katsomassa perinteistä oopperaa lapsille. Lastenohjelma veti muutenkin hyvin, esimerkiksi Tatu ja Patu, syömään! -näytelmällä oli kaksi loppuunmyytyä näytöstä.

Sen sijaan elokuvasyksy on jäänyt aiempaa hiljaisemmaksi vaikka kotimainen onkin vetänyt hyvin.

– Yksittäinen elokuva joko kiinnostaa tai ei. Kaikki on näytetty, mikä on sopinut profiiliin.

Tällä hetkellä Kangasala-talossa suunnitellaan jo ensi vuoden syksyn ohjelmistoa. Kevään ohjelmisto on jo valmis. Mukaan on pyritty ottamaan isompia tapahtumia, jotta kävijätavoitteet täyttyisivät.

– Siellä on tangoa, jazzia ja klassista. Uutena aloitamme valkokankaalla tammikuussa Tammitorstai-sarjan, jossa esitämme filmatisointeja laadukkaista teatteri-, ooppera- ja balettiesityksistä, kertoo Timo Kotilainen.

Itse hän odottaa innolla tammikuun lopussa järjestettävää avauskonserttia, joka on Olli Mustosen soolokonsertti. Lisäksi häntä kiinnostaa koko illan lastenteatteriesitys, joka on Kangasala-talolle uusi aluevaltaus.

– Se on helsinkiläisen Kapsäkki-teatterin sovitus Jules Vernen klassikosta Maailman ympäri 80 päivässä. Meillä ei ole aiemmin tehty koko illan lastenteatteriesitystä. Se on kahden tunnin näytös perjantai-iltana ja sopii varmasti kouluikäisille.

Suunnitelmissa ei ole kasvattaa tapahtumamäärää, mutta yleisömäärää pyritään kasvattamaan tai vähintäänkin pitämään tämän vuoden tasolla.

– Kysymys on pitkälti siitä, paljonko yleisöä tai katsojia saamme per esitys, oli se sitten musiikkia, teatteria tai elokuvaa, sanoo Kotilainen.

Ohjelma on pyritty laatimaan ja pitämään mahdollisimman monipuolisena. Erittäin korkeiden yleisömäärien tavoittelu tarkoittaisi viihteellisempää linjaa, johon Kangasala-talo ei halua mennä.

– Se tarkoittaisi pelkkiä viihdekonsertteja ja erittäin huipputasoisia klassisia konsertteja. Siihen väliin mahtuu kuitenkin paljon muuta, mitä me haluamme esittää.

– Esimerkiksi syksyn ohjelmiston kannessa ollut flamenco-esitys jäi melko pienen marginaalin esitykseksi, mutta niitäkin tarvitaan, koska haluamme pitää toiminnan monipuolisena ja laadukkaana. Emme pyöritä täällä pelkkää humppapirttiä, se olisi lyhyt tie, Kotilainen kertoo.

Mikä?

Kangasalan keskustaan vuonna 2014 valmistunut kulttuurikeskus, joka on rakennettu erityisesti musiikkia ja teatteria varten.

Mittavista tiloista löytyy myös taidemuseo ja kokoustiloja.

Tulevana kevätkautena lavalla nähdään muun muassa Queen-musikaali Show Must Go On, barokkiooppera Rakkauden puutarha, Seela Sellan elämän ympärille rakennettu teatteritapahtuma Ihan Seelana sekä Juha Veijosen ja Maarit Peltomaan komedia Pientä laittoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.