Nyrkkeilyn perinteinen Tammer-turnaus on jälleen viikonvaihteessa – "Kyseessä on myös herrasmieslaji"

Aarno ja Anna Laukkanen ovat monivuotisia Tammer-turnauksen järjestäjiä. Isä Aarno sanoo nähneenä turnauksen puitteissa tuhansia otteluita. Pekka Ruissalo

Pekka Ruissalo

Viikonvaihteessa kajahtaa marraskuiseen tapaan Pyynikin palloiluhallissa, kun jo pitkäksi perinteeksi muodostunut Tammer-turnaus nyrkkeillään Tampereella.

Tapahtuma on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1977 alkaen siten, että arvokisavuosina on pidetty taukoja. Nyt siis puhutaan jo 40-vuotisjuhlaturnauksesta.

Yksi mies on ollut mukana keskeisesti niissä kaikissa: hän on Aarno Laukkanen, Tampereen Voimailuseuran puheenjohtaja sekä turnauksen pääsihteeri.

– Nyrkkeilyhän on siitä hieno laji, että sen harrastaminen on moneen muuhun urheiluun verrattuna halpaa. Laji on antanut yhteiskunnan vähäosaisille väylän haastaa paitsi itsensä, mutta myös nousta aivan urheilun huipulle saakka. Se näkyy esimerkiksi siinä, että lajin suomalaislupauksista löytyy useampiakin maahanmuuttajataustaisia urheilijoita.

– Ja sitäkin pitää korostaa, että kyseessä on myös herrasmieslaji. Toista lyödään, mutta tarkasti sääntöjen mukaan. Sääntöjen vastaisista teoista matsi loppuu omalta kohdalta siihen, Laukkanen sanoo.

Ryysyistä rikkauksiin-tyyppisten urheilutarinoiden matka on kulkenut useampaan kertaankin Tampereen kautta. Mike Tyson nyrkkeili turnauksessa 1984, Lennox Lewis muutama vuosi myöhemmin. Oscar De La Hoya on käynyt takomassa Tampereella, ja Laukkasen mieleen ovat jääneet myös nyrkkeilijät maasta, jota ei ole pian 30 vuoteen ollut edes olemassa.

– Neuvostoliittolaiset nyrkkeilijät olivat kovalla tasolla 1980-luvun turnauksissa, Laukkanen muistelee.

Tulevan viikonlopun suomalaisnimi on tietenkin jälleen kerran Mira Potkonen. Naisilla on yksi sarja turnauksessa, alle 60-kiloiset.

– Kyllähän varmasti odotus on se, että Mira hoitaa. Hänen osaltaan puhutaan edelleen suuren kiinnostavuuden urheilijasta, sillä ei Suomessa näitä olympiamitalisteja nykyään liikaa ole.

Miesten puolelta kovimmat odotukset kohdistuvat puolestaan Muhammad Abdilrasooniin, joka on totuttu näkemään 75 kilon sarjassa.

– Mukana on taas Brasilian Herbert Souza Pojat ottelivat viime syksynä tasaisen finaalin, Muhamad hävisi tuomariäänillä. Herbert on myös MM-pronssimies, sanoo Anna Laukkanen.

Otellaan Tampereella Pyynikin palloiluhallissa 22.–25. marraskuuta.

Finaaliottelut käydään sunnuntaina kello 14 alkaen.

Suurimmat suomalaisodotukset kohdistuvat jälleen Mira Potkoseen, joka puolustaa naisten 60-kiloisten sarjan voittoaan viime vuodelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.