Tallipiha viettää nyt juhlavuotta – Suosittu kaupunkikeidas vetää edelleen yli 200 000 kävijää vuodessa

Noora Viitaniemi kasaa jo Joulupuotia. Elina ja Janne Tawast nauttivat kahvilan antimista. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Tampereen Tallipiha täyttää joulukuussa 20 vuotta. Ennen perustamistaan vuonna 1999 kiinteistöillä oli purkutuomio, mutta kaupunki päätti säästää ne ja lähteä kehittämään siitä perhematkailukohdetta. Pienet yrittäjät saivat Tallipihasta itselleen toimipaikan.

– Viisaus voitti, sanoo Tallipihaa alusta alkaen isännöinyt Tarja Lintunen

– Suoraan sanottuna jos tätä ei olisi saatu toimimaan niin tähän olisi ollut muitakin ottajia. Se on vaatinut kovaa työtä, uskoa ja rakkautta alueeseen. Historia ei ole ollut pelkkää nousua vaan siinä on ollut monia vaiheita. Olemme kuitenkin onnistuneet tuplaamaan kävijämäärät siitä, mitä ne alussa olivat.

Tarjontaa on pyritty kehittämään ja monipuolistamaan. Tapahtumia on järjestetty säännöllisesti ja niistä on tullut oleellinen osa Tampereen keskustan elämää. Suurimmat haasteet aiheuttaa Lintusen mukaan väenpaljous, sillä aidattu alue täyttyy nopeasti tungoksesta.

– Ihmiset, jotka eivät normaalisti käy täällä, yleensä ihmettelevät, että miten meillä on 200 000 kävijää vuodessa. Tapahtumat ovat oma lukunsa mutta lopulta siihen päästään, koska olemme joka päivä auki.

– Eräänä arkipäivänä joku sanoi, että onpas hiljaista. Laskin nopeasti, että täällä oli rakennuksissa sisällä 150 henkeä. Se on optimaalinen tilanne. Suurin haaste on se, että tapahtumissa kävijämääriä on hankala ennustaa, kertoo Lintunen.

Janne ja Elina Tawast ovat käyneet Tallipihalla usein aivan alusta alkaen. He laskevat vierailevansa alueella jopa 50 kertaa vuodessa eli lähes joka viikonloppu.

– Tämä on kaupunkikeidas, kuvailee Janne.

Elina kuvailee aluetta viehkeäksi ja kehuu sen vanhanaikaista tunnelmaa.

– On erikoista, että tämä on ollut tässä niin kauan ja silti kaikki eivät taida ymmärtää, että tämä on joka päivä auki. Tapahtumissa suklaapuoti on aina täynnä, vaikka siellä voisi käydä muulloinkin, hän sanoo.

Isännöitsijä Tarja Lintunen kiittelee alueen suosiosta yrittäjiä ja heidän panostaan. Hänen mielestään suosio on ollut monen tekijän summa.

– Meillä on upea miljöö ja sijainti, mutta en voi olla kehumatta upeita yrittäjiä ja heidän panostaan. Tämä kaikki on mahdollista vain koska teemme niin paljon asioita yhdessä, hän sanoo.

Yksi yrittäjistä on Nooran puotia jo 8 vuotta pyörittänyt Noora Viitaniemi, joka avaa ensi lauantaina perinteisen joulukaupan alueelle. Hänelle Tallipiha on paitsi ympärivuotinen matkailukohde, myös viihtyisä työyhteisö.

– Meillä on todella hyvä yhteishenki yrittäjäporukassa. Teemme yhdessä paljon juttuja, jaamme keskenämme ja autamme toisiamme. Kaikki kantavat kortensa kekoon, kertoo Joulupuodin avajaisiin valmistautuva Viitaniemi.

Mikä se on?

Avattiin 1. joulukuuta 1999. Siellä vierailee vuosittain noin 200 000 kävijää.

Alueella on viisi rakennusta. Siellä toimii tällä hetkellä 13 yrittäjää, jotka myyvät muun muassa kahvilatuotteita, käsitöitä, makeisia ja muuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.