Vanha kirkko remonttiin – Suunnitelma: kirkkosaliin kahvio, vain osa penkeistä jää

Petteri Mäkinen

Tampereen Keskustorilla sijaitsevassa Vanhassa kirkossa suunnitellaan uudistustötä.

Nyt kirkon uudistaminen on ajankohtaista, sillä kirkosta halutaan saavutettavampi ja monikäyttöisempi, kertoo tuomiorovasti Olli Hallikainen

– Olemme selvittäneet erilaisten käyttäjäryhmien tarpeita ja kartoittaneet, miten kirkko voisi paremmin palvella tamperelaisia. Esteettömyys ja tilojen monikäyttöisyys ovat nousseet keskeisesti esiin.

Koska kyseessä on arvokas ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde, jokainen muutos on mietittävä tarkkaan. Hallikainen uskoo, että jo pienillä muutoksilla kirkko voisi nykyistä paremmin tukea monimuotoista yhteisöllisyyttä ja kaupunkilaisten kohtaamista.

– Olemme tutkineet arkkitehtien kanssa, miten kirkkoa voidaan uudistaa vanhaa kunnioittaen ja myös tulevaisuuden sukupolvia ajatellen. Keskustelujen ja syvällisen perehtymisen pohjalta on syntynyt esitys, joka kattaa molemmat tavoitteet, Hallikainen sanoo.

Uusia kirkkosaliin suunniteltuja toimintoja ovat kahvio, vetäytymistila ja wc. Pieni keittiö ja kahvio mahdollistavat esimerkiksi pienimuotoisten perhejuhlien järjestämisen kirkossa. Ne palvelevat myös kirkossa säännöllisesti kokoontuvaa englanninkielistä jumalanpalvelusyhteisöä ja toivottavasti myös satunnaisia kirkkoon saapuvia tamperelaisia.

Kirkon esteettömyys paranee muutoksen myötä, lupaa kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalo

– Tällä hetkellä kirkon ainoa wc sijaitsee sakastin yhteydessä, ja se on esteellinen. Uusi wc täyttää esteettömyydelle asetetut vaatimukset niin tilajärjestyksen ja kalustuksen kuin kynnyksenkin puolesta.

Myös kahvion esteettömyys on huomioitu käyttäjän näkökulmasta siten, että sekä tiskillä asiointi että pyörätuolilla pöydän ääreen asettuminen onnistuu ilman avustusta.

Vanhan kirkon muutossuunnittelun ensimmäisissä ideaversioissa esitettiin kaikkien kirkonpenkkien korvaamista muunneltavalla irtokalustuksella.

Keskustelujen ja tutkimusten pohjalta päädyttiin ehdottamaan ratkaisua, jossa kirkonpenkit vaihdetaan irtokalusteisiin pohjois-, etelä- ja länsisakaroissa, ja kiinteät penkit säilytetään paikallaan kirkon keskiosassa ja alttarin edessä.

Muutokset tehdään niin, että ne on mahdollista myös ennallistaa, kertoo kiinteistöpäällikkö Heikki Päätalo.

– Irrotettavat penkit säilytetään seurakuntien varastotiloissa, jotta penkkien palauttaminen kirkkoon on mahdollista, jos siihen myöhemmin päädytään.

Tampereen seurakunnat on pyytänyt museoviraston lausunnon esityksestä. Lausuntoa odotetaan takaisin niin, että kirkon muutoskokonaisuus voidaan tuoda päätöksentekoon alkaen Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston lausunnolla 11.12.2019 ja päätyen yhteisen kirkkovaltuuston kokoukseen 23.1.2020.

Vanha kirkko valmistui kaupungin ensimmäiseksi kirkoksi vuonna 1824. Vajaan 200 vuoden aikana se on läpikäynyt useita remontteja. Suurimmat muutokset tehtiin jo vuonna 1847, jolloin kirkkoa laajennettiin pidentämällä kuorisakaraa ja rakentamalla poikkisakaroihin parvekkeet. Viisikymmentäluvulla kirkko peruskorjattiin ja palautettiin lähes alkuperäiseen klassiseen asuunsa. 2000-luvulla kirkkoa on kunnostettu muun muassa maalaamalla ja entisöimällä pintoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.