Haulitorni puretaan... ja viedään Forssaan – Pispalan maanmerkin peruskorjaus on yli puolen vuoden monivaiheinen operaatio

Pispalan Haulitorni katoaa keväällä Tampereen skylinesta vajaaksi puoleksi vuodeksi.

Huonoon kuntoon päässyt Haulitorni peruskorjataan purkamalla, kuljettamalla osat kunnostettaviksi ja kasaamalla torni sen jälkeen uudelleen.

– Lähtökohta on se, että peruskorjaamme vanhan, emme rakenna uutta, vaikka se tulisi halvemmaksi, tiivistää rakennuttajainsinööri Marko Leino Tampereen Tilapalveluista.

Haulitornin peruskorjauksen toteutussuunnitelma ja -sopimus hyväksyttiin Tampereen kaupungin asunto- ja kiinteistölautakunnassa keskiviikkona.

Tavoitehinta on 1,56 miljoonaa euroa. Urakkakilpailun voitti Kreate Oy.

Viime vuosina tehtyjen kuntotutkimusten mukaan muun muassa tornin perustukseen kiinnittävät teräslevyt ovat syöpyneet ja taipuneet ja teräsrakenteissa on korroosiota koko matkalla. Myöskään perustukset eivät ole siinä kunnossa, että niihin voisi tornin uudelleen kiinnittää.

Peruskorjauksessa torni puretaan osiin ja kuljetaan korjattavaksi. Perustukset tehdään kokonaan uudestaan. Myös Haulitornin yläpäässä oleva koppi kunnostetaan.

Ennen varsinaisen purkutyön aloittamista tornia kevennetään purkamalla portaat ja hauliputki. Leinon arvion mukaan koppi ja ylin osa ristikkoa nostetaan alas maaliskuussa tai huhtikuun alussa.

– Torni puretaan 3­–5 osassa. Palat nostetaan alas päivän aikana ja kuljetetaan yöllä erikoiskuljetuksena Forssaan kunnostettavaksi.

Tornin uudelleen kasaamiseen päästään elokuussa. Alustavan suunnitelman mukaan peruskorjaus valmistuu lokakuun alkuun Tampereen päivään mennessä.

Tornin kantavuutta parannetaan peruskorjauksessa vain sellaisilla rakenteilla, jotka eivät muuta tornin ulkoasua merkittävästi.

– Esimerkiksi vahvistavat teräsosat pystytään sijoittamaan niin, että niitä ei edes huomaa. Rakenteita ei uusita kokonaisuudessaan, vaan vain ruostuneet kohdat leikataan pois ja korvataan uudella. Myös punainen väri säilyy samana. Torniin tulee viisinkertainen maalaus, kertoo Leino.

Kaduntamperelaisilla ei ole torniin asiaa peruskorjauksen jälkeenkään. Haulitorni palvelee Tamperetta maamerkkinä ja radioantennien kiinnityspaikkana. Tornin valaistus uusitaan remontin yhteydessä.

– Tavoite on se, että tällä peruskorjauksella tornille saadaan 50–100 vuotta lisää aikaa ennen uutta peruskorjausta.

Fakta

korkeus 55 metriä

Oy K. Hjorth Ab rakennutti vuonna 1908, teräsrakenteet tuotiin Saksasta Kruppin tehtailta

Suomen ainoa jäljellä oleva haulien valmistukseen käytetty torni ja yksi harvoja jäljellä olevia teräksestä valmistettuja haulitorneja koko maailmassa.

haulien valmistus loppui vuonna 1973, Tampereen kaupungin hallintaan vuonna 1973

edellinen suurempi kunnostus ja maalaustyö tornille tehtiin vuonna 1982

kiinteistöön kuuluu haulitornin lisäksi myös punatiilinen haulitehdas ja hirsirakenteinen asuinrakennus

vuokralaisena Pispalan Moreeni ry

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut