Hyvinkään sairaalassa tuhkarokkotapaus – altistuneita arvioidaan olevan kymmeniä

Hyvinkään sairaalan päivystys on ruuhkautunut, ja nyt työnantajilta toivotaan joustoa sairauslomakäytäntöihin. Arkisto / Ari Peltonen

toimitus

Keski–ikäisellä suomalaismiehellä on todettu perjantaina Hyvinkään sairaalassa tuhkarokko. Mies on matkustanut ennen sairastumistaan ulkomailla, eikä hänen rokotustaustastaan tuhkarokkoa vastaan ole varmuutta.

HUS:n mukaan sairastunut on tällä hetkellä osastohoidossa ilmaeristyksessä, mutta hän on mahdollisesti altistanut perjantaina päivystyksessä asioineita. Tuhkarokolle altistuneita arvioidaan olevan useita kymmeniä. Altistuneet potilaat ja henkilökunta on saatu viikonlopun aikana kartoitettua. Tartunnanriski on altistuneilla erittäin vähäinen, tiedottaa HUS

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu. Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume, silmätulehdus ja hengitystieoireet.

Kanta–Hämeen keskussairaalassa Hämeenlinnassa todettiin keski–ikäisellä naisella tuhkarokko keskiviikkona. Tapauksesta uutisoi Aamuposti

Valtaosalla ennen vuotta 1965 syntyneitä on lapsena sairastetun taudin antama pysyvä immuniteetti. Suomi aloitti rokotukset tuhkarokkoa vastaan vuonna 1975. Vuonna 1982 siirryttiin MPR-rokotuksiin. Armeijassa MPR-rokotuksia annettiin vuosina 1986-2000. Kaksi MPR-rokoteannosta antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan.

Asioitko päivystyksessä perjantaina? Tarkista rokotesuojasi

Hyvinkään sairaalan erikoissairaanhoidon päivystyksessä ja yhteispäivystyksessä 22. marraskuuta klo 7- 9 ja 16-18.30 asioineita kehotetaan tarkistamaan, onko oma rokotussuoja kunnossa.

Kaksi rokotetta (tuhkarokko- tai MPR-rokote) antaa hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan eíkä rokotetta tarvita.

Jos henkilö on sairastanut tuhkarokon, ei rokotetta tarvita.

Mikäli oma tai lapsen rokotussuoja on puutteellinen tai ei ole tietoa tuhkarokon sairastamisesta, MPR-rokote on otettava 72 tunnin kuluessa altistuksesta tartunnan estämiseksi.

Rokotteen saa 24.-25. marraskuuta Hyvinkään sairaalan päivystyksessä klo 8-16 välisenä aikana.

Mikäli altistunut on raskaana tai hänellä on vakava vastustuskykyä heikentävä sairaus tai lääkitys, ja rokotussuoja on puutteellinen tai ei ole tietoa tuhkarokon sairastamisesta, annetaan immunoglobuliinia tartuntariskin pienentämiseksi 6 päivän sisällä altistuksesta. Näiden henkilöiden tulee soittaa mahdollisimman pian sairaanhoitajalle p. 050 4275254.

Jos tuhkarokkoon sopivia oireita ilmaantuu kolmen viikon kuluessa altistuksesta, tulee ottaa ensin puhelimitse yhteys omaan terveyskeskukseen tai päivystysapupuhelimeen p. 116117 tarkempia ohjeita varten.

Lähde: HUS

Päivitetty klo 16.23: Lisätty faktalaatikko aiheesta ja tieto immuniteetista ja Suomen rokotushistoriasta tuhkarokkoa vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.