Asuntokaupan konkari: Historiallinen käänne markkinoilla on nyt totta Suomessa

Kasvukeskusten ulkopuolella omistusasunnoilla on käyttöarvoa, mutta hinnannousun varaan ei kannata laskea. Tapio Hartikainen

toimitus

Suomen asuntomarkkinoilla on tapahtunut käänne, jota ei ole koettu vuosikymmeniin, arvioi asuntokaupan konkari Timo Metsola

Hänen mukaansa käytetyistä asunnoista on tulossa käytettyjen autojen kaltainen hyödyke, eli niiden hinnat eivät enää nouse vaan laskevat oston jälkeen.

Ainakin puolet suomalaisista asunnoista sijaitsee Metsolan mukaan nyt alueilla, joilla hinnat eivät tule kenties koskaan enää nousemaan.

– Omistusasumisella voi jatkossa tienata vain alueilla, joille muuttovoitto kasaantuu. Näiden kasvukeskusten ulkopuolella asuntoihin on opittava suhtautumaan kuin autoihin. Niillä on käyttöarvoa ja useimmiten myös jonkinlaista jälleenmyyntiarvoa, mutta mitä pidempään käyttö jatkuu, sitä alemmas arvo painuu, Vuokraturvan ja Myyntiturvan hallituksen puheenjohtaja Metsola kirjoittaa blogissaan.

Tilanne on historiallinen, sillä Suomen sotien jälkeinen talousihme ja 1980-luvulla alkanut lainamarkkinoiden vapautuminen saivat pitkään asuntojen hinnat nousemaan koko maassa.

– Syntyi jopa itsestäänselvyytenä pidetty ilmiö, jossa omistusasuja vaurastui asuessaan samalla kun asunnon hinta kiipesi,

Laskuvire tarttui 2000-luvun alussa ensin pienille muuttotappiopaikkakunnille ja tällä vuosikymmenellä lasku laajeni keskisuuriin kaupunkeihin.

– Taitekohta ajoittui vuoteen 2010. Syy tähän kehitykseen löytyy kaupungistumisesta, joka kuluvalla vuosikymmenellä on entistä selkeämmin alkanut imeä väkeä suurimpiin kasvukeskuksiin myös keskisuurista kaupungeista.

Metsolan mukaan myös pankkisääntely voimistaa nykykehitystä, sillä pankkien on jatkossa entistä hankalampi lainoittaa taantuvien alueiden asuntoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut