"Kaikki jotka valmistuvat, myös työllistyvät" – Tämä ala vetää Pirkanmaalla edelleen työntekijöitä

Koneistajille riittää yhä töitä Pirkanmaalla, kertoo Tampereen Aikuiskoulutuskeskus tiedotteessaan. Heli Hyttinen

Pekka Ruissalo

Suhdannenäkymien heikkeneminen ei ole vaikuttanut koneistusalan työllisyystilanteeseen Pirkanmaalla. Avointen työpaikkojen määrä jatkaa kasvuaan ja osaajista on pulaa.

Työ- ja elinkeinotoimiston tilastojen mukaan koneistuksen alalla oli Pirkanmaalla avoinna tammi-syyskuussa kuukausittain keskimäärin 360 avointa työpaikkaa. Määrä sisältää TE-toimistoon ilmoitetut työpaikat koneistajille, hitsaajille ja metallialan tuotantotyöntekijöille. Edellisvuoden tammi-syyskuussa vastaava luku oli 290, kertoo Tampereen Aikuiskoulutuskeskus julkisuuteen lähettämässään tiedotteessa.

Alan työvoiman tarve Pirkanmaalla kasvaa muun maan keskiarvoja nopeammin. Kuukausittain avoinna olleiden työpaikkojen yhteenlaskettu määrä kasvoi Pirkanmaalla tammi-syyskuun aikana 23,5 prosenttia, kun koko maassa kasvua tapahtui 20 prosenttia.

Pirkanmaalainen kone- ja metalliteollisuus tarvitsee vuosittain satoja uusia kädentaitajia ja teknologiaosaajia, joista on monin paikoin jo pulaa. Ammattikouluissa aloittaa ja valmistuu Pirkanmaalla vuosittain noin 250 opiskelijaa metallialalta, josta käytetään nykyään yleisesti nimitystä konetekniikan ala. Samaan aikaan Pirkanmaalla eläköityy vuosittain kutakuinkin valmistuvia vastaava määrä.

– Kaikki, jotka koneistuksen alalta valmistuvat, myös työllistyvät, kertoo koulutuspäällikkö Marko Kankaanpää Tampereen Aikuiskoulutuskeskuksesta oppilaitoksen tiedotteessa.

– Puhelin soi viikoittain, lisää osaajia kysytään.

Syyskuussa julkaistussa ammattibarometrissa koneistaja oli tippunut pois pahimpien työvoimapulaa kärsivien alojen joukosta. Tämä ei Kankaanpään mukaan kerro juurikaan alan tilanteesta, sillä alalla on paljon piilotyöpaikkoja. Työvoimaa rekrytoidaan aktiivisesti muun muassa suoraan oppilaitosten kautta ja vuokrafirmojenvälityksellä.

Kone- ja metallituoteteollisuus on yksi teknologia-alan viidestä päätoimialasta. Se työllisti Suomessa vuonna 2018 yhteensä noin 133 000 henkilöä, josta Pirkanmaan osuus on kymmenen prosenttia.

Teknologiateollisuus on Suomen suurin vientiala. Se kattaa Suomen viennistä yli 50 prosenttia.

Metalliala on muuttunut nopeasti digitalisaation myötä. Metallimiehen ja -naisen modernissa työympäristössä tehdään töitä muun muassa koneiden ohjelmoinnin ja robotiikan parissa.

Koneistajan ammatissa tarvitaan tarkkuutta, matikkapäätä ja kädentaitoja. Alan koulutus vaaditaan kaikilta.

– Vanhentuneet käsitykset meluisasta ja pölyisästä, fyysiseen työhön painottuvasta työympäristöstä on syytä heittää romukoppaan, Marko Kankaanpää sanoo.

– Metallialan työt ovat korkean osaamisen töitä, joita ei voi ulkoistaa. Siksi myös puheet teollisuuden hiipumisesta, töiden ulkoistamisesta ja roboteista kaiken ihmistyön korvaajana voi lopettaa. Jotta ala voi jatkaa vahvana ja kasvaa, sen arvostuksesta ja vetovoimasta on pidettävä huolta, hän jatkaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut