”Vanha kirkko ei muutu kahvilaksi” – 1820-luvulla valmistettu kirkko saa kahvion kirkkosaliin, mutta penkeistä lähtee lopulta vain osa

Tampereen Keskustorin maamerkkinä 1820-luvulta saakka seissyt Vanha kirkko on jatkossakin kirkko, vaikka kirkkosaliin ollaan avaamassa kahviota ja osaa penkeistä ollaan poistamassa.

Näin vakuuttaa tuomiorovasti Olli Hallikainen

– Muutokset eivät sulje pois mitään tapahtumia, joita Vanhassa kirkossa on tähänkin asti järjestetty. Kirkko on ihmisten kohtaamispaikka ja mahdollisuus pyhän kohtaamiseen säilyy, lupaa Hallikainen.

Uudistustöiden tavoitteena tehdä kirkosta monikäyttöisempi ja esteettömämpi. Kirkkosaliin suunniteltuja uudistuksia ovat uusi esteetön wc, vetäytymistila ja kahvio.

Tuomiorovastin mukaan kirkon peränurkkaan suunniteltu kahvin keittopiste ja pieni keittiö mahdollistaa ensisijaisesti pienimuotoiset perhejuhlat. Tosin ajatusta kahvion pitämisestä auki myös kirkkoon Keskustorilta pistäytyville ei ole suljettu pois.

– Emme ole silti luomassa kilpailijaa keskustan kahviloille. Kahvio on tärkeä kirkkoa säännöllisimmin käyttävälle englanninkieliselle jumalanpalvelusyhteisölle.

Alkuperäisistä suunnitelmista huolimatta kaikkia kirkonpenkkejä ei korvata irtokalusteilla. Penkit jäävät muun muassa kirkon etuosaan alttarin edustalle.

Hallikainen lupaa, että kirkon uudistustöissä tasapainoillaan huolellisesti sen nykyisen käyttötarpeen ja historiallisten arvojen välillä.

– Kaikkien penkkien poistaminen olisi muuttanut kirkkoa liian radikaalisti. Poistettavat kirkonpenkit varastoidaan, joten ne voidaan tarvittaessa palauttaa kirkkoon.

Muutenkaan päätöstä historiallisen kirkkorakennuksen muuttamisesta ei tehdä kevyesti. Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston lausunnon ja yhteisen kirkkovaltuuston tammikuun käsittelyn jälkeen muutostyöt menevät hyväksyttäväksi vielä Kirkkohallitukseen. Lausunnon asiaan antavat myös Museovirasto ja tuomiokapituli.

Hallikainen tunnustaa, että keskeinen syy Vanhan kirkon kehittämiseen monikäyttöisemmäksi on siinä, että sen suosio esimerkiksi vihkikirkkona on laskenut.

– Keskustorilla viimeisen kymmenen vuoden aikana lisääntyneet kesätapahtumat ovat syöneet sen vetovoimaa, tulkitsee tuomiorovasti Hallikainen.

Vuonna 1824 valmistunutta kirkkoa on remontoitu vuosien varrella moneen kertaan.

Vuonna 1847 kirkkoa laajennettiin. 1950-luvulla sitä palautettiin alkuperäiseen klassiseen asuunsa. Reilut kymmenen vuotta sitten kirkkoa maalattiin ja entisöitiin.

Muutostyöt alkavat aikaisintaan syksyllä 2020.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut