Keskiaikaiset linnat ja maalaiskylät ihastuttavat Dordognessa – Beynac on tuttu monista historiallisista elokuvista

Beynacin linnan jylhyyteen ovat ihastuneet monet taiteilijat, kirjailijat sekä elokuvaohjaajat. Johanna Rauhaniemi

toimitus

Castelnaudin linna hallitsee Dordognen jokilaaksoa korkean jyrkänteen harjalta. Joen penkereitä reunustavat pellot ja metsät. Paikoin virran ylitse kulkee kaarisilta.

Castelnaud sijaitsee Lounais-Ranskassa, Dordognen departementissa. Kautta aikojen sen torneista on jo kaukaa huomattu niin viholliset kuin satunnaiset kulkijat.

Muistona linnan sotaisasta menneisyydestä huoneissa on esillä taisteluvälineitä, haarniskoita, pukuja ja vanhoja huonekaluja. Linnan keskiaikaisten aseiden museo sisältää yli 200 esinettä.

Aseiden käyttöä on Castelnaudissa havainnollistettu monin keinoin. Sisäpihan katapultit on tehty vanhojen piirustusten mukaan. Katapultteja käytettiin hyökkäysten torjumiseen. Näkyvälle paikalle aseteltuina ne toimivat myös vihollisten pelotteina.

Pienissä kylissä on viehättäviä aukioita ja historiallisia rakennuksia. Kesään kuuluvat olennaisina myös kauniit kukkaistutukset. Kuva: Johanna Rauhaniemi Johanna Rauhaniemi

Castelnaudista on lyhyt matka Beynaciin. Voittamattomalta vaikuttavan linnan valtasi vuonna 1190 Englannin kuningas Richard I eli Richard Leijonamieli. Kului 15 vuotta, ja kreivi Simon IV de Montfort palautti omistajuuden ranskalaisille.

Karuudessaan Beynac voittaa Castelnaudin. Linnan huoneissa saa kierrellä omaan tahtiinsa. Hämyisä keittiö sekä tornihuone ovat kierroksen hienoimpia kohteita.

Näkymät Beynacin muureilta alas laaksoon ovat vaikuttavat. Tietystä paikasta näkee kerralla Fayracin, La Malartien, Marqueyssacin ja Castelnaudin linnat. Lippukassan luona on Jeanne d`Arc -elokuvan juliste. Monien historiallisten elokuvien tavoin se on kuvattu Beynacissa.

Sekä Castelnaud että Beynac ovat avoinna joka päivä ympäri vuoden.

Dordognessa ja sen naapurialueilla linnojen ja puutarhojen ohella myös idylliset kylät, kuten Saint-Léon-sur-Vézère, ovat hyviä retkikohteita. Alzou-joen rannan jyrkänteeseen rakennettu Rocamadour on Ranskan vanhin pyhiinvaelluskohde.

Suotuisan ilmastonsa ansiosta kastanjat sekä kirsikka- ja luumupuut viihtyvät hyvin seudulla. Pitkäaikaisia viljelykasveja ovat maissi sekä tupakka. Paikallisia toreja kiertelemällä saa kuvan laakson antimista. Sarlat-la-Canédan kesätorin tungoksesta löytää vuohenjuustoa, viiniä, tryffeleitä, hanhenmaksaa ja saksanpähkinäöljyä. Kylien asukkaille torikauppa on tärkeä elinkeino, samoin sen tuoma turismi.

Kylistä voi vuokrata sekä kanootteja että polkupyöriä. Dordogne-joessa liikennöi myös laivoja. Uimaan pääsee ainakin Castelnaudissa. Rannalta virta näyttää voimakkaalta. Joki on kuitenkin matala ja kahlaamalla etenee jopa vastarannalle saakka. Menoa hidastavat pohjan pienet, pyöreät kivet.

Vierailijoiden viihdytykseksi Castelnaudin katapulteilla järjestetään ammuntanäytöksiä. Lähellä uloskäyntiä on myös pieni teatterilava. Kuva: Johanna Rauhaniemi Johanna Rauhaniemi

Dordognen sivujoen, Vézèren, laaksosta koulupojat löysivät vuonna 1940 Lascaux'n esihistorialliset luolat. Niiden seinille esi-isämme maalasivat noin 17 000 vuotta sitten eläimiä ja mystisiä symboleita. Persoonallisten, graffiteja muistuttavien luolamaalausten merkitys on yhä arvoitus.

Lascaux'n alkuperäisiin luoliin ei yleisö enää pääse. Vierailijoiden hengityksestä vapautuva hiilidioksidi on liian haitallista maalauksille. Maalausten jäljennökset ovat esillä läheisessä Lascaux II:ssa sekä Lascaux IV:ssa. Jäljennökset on tehty vanhoilla menetelmillä ja pigmenteillä.

Rocamadourin kylä on rakennettu melkein pystysuoran jyrkänteen päälle, kolmeen eri kerrokseen. Kuva: Johanna Rauhaniemi Johanna Rauhaniemi

Dordognessa ja sen lähiseudulla on nähtävissä myös pienempiä esihistoriallisia luolia sekä tippukiviluolia. Yksi hienoimmista luolista on Pech Merle. Oppaan taskulampun valossa sen seinillä juoksevat mammutit, biisonit ja hevoset.

Luolassa näkee myös harvinaisia ihmishahmoja sekä yhden kalan. Kämmenten jäljet on tehty puhaltamalla punainen väriaines onton kasvinvarren läpi.

Castelnaudin huipulta näkee hyvällä säällä Dordogne-joen koko komeudessaan. Kuva: Johanna Rauhaniemi Johanna Rauhaniemi

Kirjoittaja: Johanna Rauhaniemi

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut