Tampereella testattiin tulevaisuuden risteystä – Näin tekoäly varoittaa autoilijaa suojatielle astuvasta jalankulkijasta

Tampereen kaupunki ja Tieto ovat toteuttaneet yhdessä ratkaisun, joka voi tulevaisuudessa tehdä suojateistä entistä turvallisempia.

Tämä saatiin aikaiseksi hyödyntämällä jo olemassaolevaa teknologiaa. Risteyksessä olevan liikennekameran kuvavirta liitettiin pilvipohjaiseen tekoälyjärjestelmään, joka seuraa sekä autoja että ihmisiä, ja kykenee päättelemällä ennakoimaan näiden liikkeet.

Jos tekoäly esimerkiksi havaitsee jalankulkijan, joka on lähtemässä ylittämään katua, se antaa ilmoituksen, jota voidaan hyödyntää esimerkiksi muuttuvan liikennemerkin vaihtamiseen. Tulevaisuudessa digitalisaation myötä ilmoitus voidaan lähettää myös suoraan autoon.

Ratkaisu on tarkoitettu parantamaan autojen ja jalankulkijoiden yhteiseloa Tampereen kaduilla.

Projektissa jouduttiin ottamaan monia asioita huomioon. Keskeisenä tavoitteena oli, että järjestelmän täytyy kyetä tunnistamaan ihminen ihmiseksi ja ymmärtää lähettää signaali eteenpäin, kun se havaitsee kadunkulkijan ylittämässä katua.

Huolena oli kuvattavien henkilöiden yksityisyydensuoja. Tästä syystä ratkaisu toteutettiin niin, ettei yksittäisiä ihmisiä tai autoja voi tunnistaa.

– Pienessä hankkeessa se voi olla aika työlästä. Yksityisyydensuoja otetaan Euroopassa erittäin vakavasti, ja se täytyy tämäntapaisissa hankkeissa aina ratkaista, sanoo Tiedon autoteollisuuden projektien myyntijohtaja Arto Makkonen

Kokeilu toteutettiin osana Smart Tampere -kehitysohjelmaa ja sen idea oli lähtöisin Tiedon data scientistilta eli datatieteilijältä.

– Valitsimme kaupungin kanssa yhden risteyksen, joka oli Hervannan suunnalla, ja päätimme kokeilla ja todentaa ratkaisun toimivuuden siellä. Se on yleistettävissä muuallekin, mutta rajasimme tätä, koska kyse oli pienestä pilotista.

Tulokset ovat olleet lupaavia sillä ihanneoloissa järjestelmä pääsee 99 prosentin tarkkuuteen ja öisin 75 prosentin tarkkuuteen. 5G-verkon yleistyessä myös ilmoitusten viive pienenee, jolloin ratkaisusta tulee entistä käyttökelpoisempi.

Tiedon Arto Makkonen haluaa kuitenkin toppuutella ylisanojen käyttämistä ja sanoo, että mistään vallankumouksellisesta ratkaisusta ei ole ainakaan vielä kyse. Työ on vasta alussa.

–Tietysti noita yötuloksia olisi hyvä saada vähän ylöspäin. Tähän voi vaikuttaa kamerasijoittelulla. Pääasia kuitenkin on, että meidän datatieteilijän alun perin esittämä idea pystyttiin validoimaan, että tämä toimii ja sillä on selkeitä käyttösovelluksia.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut