Ratikoiden tuloaikataulu Tampereelle varmistunut – Näin ratikat valtaavat reitin jo ensi vuonna

Ensimmäinen ratikan protovaunu saapuu Tampereelle loppukeväällä, tiedottaa Tampereen Raitiotie Oy.

Saamme protovaunun aiemmin suunniteltua valmiimpana, sillä Skoda Transtech pyrkii testaamaan vaunua pidemmälle Otanmäen tehtaalla, Tampereen Raitiotie Oy:n toimitusjohtaja Pekka Sirviö selventää.

Ensimmäisenä Tampereelle saapuu protovaunu, jonka avulla otetaan aluksi käyttöön varikon toiminnot ja varmistetaan, että vaunujen kotipesässä kaikki toimii halutulla tavalla. Protovaunu on testattu Skoda Transtechin tehtaalla, mutta kaikki radalla tehtävät kokeet ajetaan Tampereella. Ohjaimissa ovat tällöin vielä vaunuvalmistajan kuljettajat.

Protovaunun tehdastesteissä käydään erillisesti läpi kunkin vaunun järjestelmät ja suoritetaan kaikkien järjestelmien yhteistestit.

– Näillä kokeilla varmistetaan erityisesti vaunun käytön turvallisuus, ettei edes varikolla lähdetä liikkeelle ennen kuin turvallisuus on varmistettu, kalustopäällikkö Ali Huttunen Tampereen Raitiotie Oy:stä täsmentää.

Vaunun varsinaiset vastaanotto- ja tyyppikokeet aloitetaan varikolla. Sen jälkeen siirrytään aluksi yhdellä vaunulla tehtäviin kokeisiin radalle Hervanta–Turtola-välillä.

Toinen raitiovaunu saapuu Tampereelle syksyllä 2020. Silloin tamperelaiset pääsevät ihastelemaan viimeisteltyä raitiovaunua, jonka penkkejä koristaa Laura Gröndahlin Tampereen Ratikalle suunnittelema kuosi.

Vaunun tyyppikokeita ja raitiotiejärjestelmän testausta jatketaan kahdella vaunulla. Kun tyyppikokeet on suoritettu, vaunu saa tyyppihyväksynnän. Loput 17 vaunua valmistetaan sarjatuotantona. Sarjatuotantovaunuja tulee Tampereelle vähitellen lisää, viimeiset alkukesällä 2021.

– Saapuville vaunuille tehdään varikolla enää käyttöönottokokeet, jotka kestävät vain muutamia päiviä. Lisäksi vaunujen käytön ensimmäisessä vaiheessa tehdään viiden tuhannen kilometrin ongelmattoman ajon testi, jolla varmistetaan, ettei vaunuihin jää niin kutsuttuja lastentauteja, Huttunen selostaa.

Liikenteenohjaajat ja kuljettajat pääsevät Ratikan puikkoihin marraskuussa 2020, kun tekninen koeliikenne aloitetaan. Sen aikana saapuneet raitiovaunut liikkuvat koko rataverkolla. Teknisen koeliikenteen tarkoitus on muun muassa kuljettajien käytännön ajokoulutus, aikataulujen varmistaminen ja raitiotiejärjestelmän kokonaisvaltaisen toimivuuden testaaminen. Tekninen koeliikenne ajoittuu kokonaisuudessaan talvikaudelle, mikä mahdollistaa pitkäkestoisen talvitoimivuuden testaamisen.

– Teknisen koeliikenteen loppuvaiheessa Ratikan kyytiin saattaa olla mahdollista päästää myös rajattu joukko matkustajia, jotta päästään todentamaan vaunujen kiihtymistä ja hidastumista aidossa tilanteessa. Samalla voidaan vertailla suunniteltuja aikatauluja, kun nähdään, kuinka paljon ihmiset tarvitsevat aikaa vaunuun noustessaan ja sieltä poistuessaan, kalustopäällikkö Ali Huttunen Tampereen Raitiotie Oy:stä kertoo.

Kuljettajien ja liikenteenohjaajien rekrytoinnista on tulossa lisätietoa joulukuun aikana. Rekrytoinneista vastaa VR.

Tampereen Ratikan testausjakso viimeistellään, kun kaupallinen koeliikenne aloitetaan huhtikuussa 2021. Silloin Ratikan kyytiin pääsee, jotta aikatauluja ja toimintoja voidaan todentaa matkustajaliikenteessä. Kaikki vaunut eivät ole kuitenkaan vielä käytössä ja bussiliikenne toimii vanhaan malliin. Kaupallinen liikenne aloitetaan elokuussa 2021 ja sen yhteydessä joukkoliikenteen Linjasto2021 otetaan käyttöön.

– Huolellisella testaamisella varmistamme sen, että tuhansien ihmisten päivittäinen matkanteko on sujuvaa ja turvallista ensimmäisestä käyttöpäivästä lähtien, Sirviö toteaa.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut