Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

24-vuotias vänrikki sai tietää talvisodasta ennen Mannerheimia – "Teille tulee puhelu-hätäsanoma!"

Päämajan operatiiviselle osastolle komennuksen syksyllä 1939 saanut reservinvänrikki Torsti Juhavaara, 24, sai tietää talvisodan syttymisestä ennen marsalkka Mannerheimia, kertoo Sotaveteraaniliitto nettisivuillaan osoitteessasotaveteraanit.fi

Juhavaara kirjoitti päämajassa kokemastaan talvisodan syttyessä helsinkiläiselle sotaveteraani Risto Lundénille vuonna 1996. Lundén oli sittemmin palvellut Juhavaaran komppaniassa.

Juhavaaran päivystysvuoro päämajan operatiivisella osastolla Korkeavuorenkatu 21:ssä oli alkanut 29. marraskuuta 1939 kello 16 ja se kesti aamuyhdeksän. Muutamaa minuuttia yli aamuseitsemän puhelinkeskuksesta tuli Juhavaaralle ilmoitus.

– Teille tulee puhelu-hätäsanoma! Laskekaa kuuloke puhelimelle ja odottakaa; puhelun tilaajaa etsitään!

Toisessa soitossa hänelle puhui eversti Svensson, joka oli käskenyt Juhavaaraa yhdistämään puhelun heti Mannerheimille. Hän ei kuitenkaan ollut esikunnassa tavattavissa. Puhelu käskettiin yhdistämään sitten kenraali Oeschille, sitten eversti Airolle tai everstiluutnantti Nihtilälle, mutta kukaan heistä ei ollut tavoitettavissa.

Niinpä Svensson kertoi Juhavaaralle seuraavaa:

– Hätäsanoma. Neuvostoliiton joukot ovat ylittäneet tänään kello 7 valtakunnan rajan. Omat etuvartiot ovat vetäytyneet asemistaan. Suojajoukkomme ovat parhaillaan ankarissa taisteluissa vihollista vastaan. Taistelut jatkuvat.

Ohranan talona tunnettu Korkeavuorenkatu 21:n rakennus sai tällä viikolla Rakentamisen Ruusu -palkinnon. Helsingin kaupunki nimeää vuosittain Rakentamisen Ruusun ehdokkaiksi hankkeita, jotka edustavat ajankohtaista ja poikkeuksellisen laadukasta rakennettuun ympäristöön liittyvää työtä.

Korkeavuorenkatu 21:n korjaus- ja muutostöissä vuonna 1889 valmistunut Axel Högbergin suunnittelema uusrenessanssirakennus muutettiin alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa eli toimistotalosta asuintaloksi. Lisäksi asuinkäyttöön muutettiin vuonna 1987 valmistunut toimistosiipi.