Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja lähti puolustamaan kotitalousvähennystä – "Emme saa vaikeuttaa perheiden mahdollisuuksia sujuvoittaa omaa arkeaan"

Kotitalousvähennyksen heikennys on pahasti ristiriidassa hallituksen tavoitteiden kanssa.

Siitä kärsivät tavalliset lapsiperheet ja ikäihmiset, joiden pärjäämiseen mahdollisimman pitkään kotioloissa halutaan satsata.

Tätä mieltä on kokoomuksen tamperelainen kansanedustaja Anna-Kaisa Ikonen

– Jos ajatellaan työllisyystavoitetta, heikennystä on vaikea perustella. Ikäihmisille kotiin saatavat palvelut ja kotona tehtävät remonttityöt ovat osa hyvän vanhuuden turvaamista. Lapsiperheissä tällä on mahdollista helpottaa perheiden jaksamista.

Nykyisen hallitusohjelman mukaan Antti Rinteen (sd.) hallitus pienentää kotitalousvähennystä niin, että vuotuinen maksimivähennys laskee 2 400 eurosta 2 250 euroon. Työkorvaus laskee 50 prosentista 40 prosenttiin ja palkkakorvaus 20 prosentista 15 prosenttiin.

Kokoomus esitti vaihtoehtobudjetissaan kotitalousvähennyksen leikkauksen perumista ja sen lisäksi korotusta kotitalousvähennykseen yli 75-vuotiaille.

– Niin kauan, kuin kotona asuminen on turvallista, on tärkeää, että kotiin on saatavilla myös hoivan lisäksi muita tarvittavia tukia ja palveluita. Näitä ovat esimerkiksi siivouspalvelut, ruokapalvelut ja muut kodinhoitoon liittyvät palvelut. Ne ovat merkittäviä arkea sujuvoittavia ja helpottavia palveluita, Ikonen toteaa.

Ikosen mukaan lapsiperheissä mahdollisuus hankkia esimerkiksi siivouspalveluita heijastuu kiireisessä arjessa koko perheen jaksamiseen.

– Emme saa vaikeuttaa perheiden mahdollisuuksia sujuvoittaa omaa arkeaan tai heikennä mahdollisuuksia ostaa sellaisia palveluita, jotka tukevat lapsiperheen elämää, Ikonen toteaa.

Ikonen pitää hallituksen aikomuksia lyhytnäköisinä. Hän muistuttaa, että ekonomistien mukaan kotitalousvähennyksen heikennykset vaikuttavat työllisyyteen ja vanhusten asumiseen ja voivat pitkällä aikavälillä tulla yhteiskunnalle kalliiksi.

– Kotitalousvähennyksen leikkaus nostaa remontti- ja kotipalveluiden hintaa ja laskee palveluiden kysyntää. Tämä on omiaan kasvattamaan riskiä harmaan talouden lisääntymiseen sekä vähentämään palvelualojen työllisyyttä.