Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ale-päiviä bussimatkoihin? Mallia Lontoon-busseista? – Maksaminen mullistuu Nysseissä jo lähitulevaisuudessa

Tampereen kaupunkiseudun bussiliikenteen maksutavat ovat mullistumassa lähivuosina.

Tampereen seudun joukkoliikenteessä on käynnissä noin kahden miljoonan euroa kehityshanke, joka on tuomassa uusia maksutapoja ja avaamassa käyttöön kokonaan uusia lipputuotteita.

Nysseissä ollaan siirtymässä tunnistepohjaiseen korttijärjestelmään, jossa kortissa on vain tunniste ja tieto on taustajärjestelmässä. Nykyisessä perinteisessä korttipohjaisessa mallissa tieto esimerkiksi sille ladatuista lipuista on kortilla.

– Kiinnostavia mahdollisuuksia aukeaa paljon. Päätöksiä uusien lipputuotteiden ottamisesta käyttöön ei ole. Nyt puhutaan siitä, mikä olisi teknisesti mahdollista, avaa projektipäällikkö Elli Kotakorpi

Kotakorven mukaan joukkoliikennemaailmassa hehkutetuimpia ovat paras hinta -tyyppiset lipputuotteet, jollainen on käytössä muun muassa Lontoossa. Bussiin mennessä leimataan vain kortti ja järjestelmä laskee vaikkapa viikon lopuksi matkustajalle edullisimman lippuyhdistelmän.

– Jos olet käynyt kerran tai kaksi laskutetaan vain kertalippuja, mutta jos matkustat useampia kertoja, tämä voidaan veloittaa päivälippuina tai viikkolippuna. Matka siis maksetaan jälkilaskutuksena käytön mukaan, havainnollistaa Kotakorpi.

Tekniikka mahdollistaisi teoriassa myös halpalentoyhtiöistä tutun dynaamisen hinnoittelun, jossa bussilippu olisi halvempi, kun matkustajia on muuten vähemmän liikenteessä.

Kotakorpi pitää todennäköisempänä mahdollisuutta erilaisten kampanjapäivien järjestämiseen, joina bussiliput voisivat olla halvempia.

Tampereella on selvitetty myös mahdollisuutta sisällyttää bussimatkan hinta esimerkiksi jääkiekkopelien, teatterilipun tai tapahtumalipun hintaan.

Tekniikan pitäisi helpottaa myös bussiin astumista ja lippujen hankkimista.

Tavoitteena on se, että mahdollisimman monen bussimatkankin voisi pian maksaa esimerkiksi pankkikortin lähimaksuominaisuudella tai älypuhelinta tai älykelloa näyttämällä lähimaksun tapaan.

Käytössä jo olevan mobiililipun tuotevalikoimaa on tarkoitus laajentaa. Tällä hetkellä mobiiliin saa vain kerta- ja vuorokausilipun. Pitemmän ajan kausiliput pyritään saamaan tarjolle mahdollisimman pian.

– Esimerkiksi lipun siirrettävyys on työn alla eli se, miten lipun saa esimerkiksi hajonneesta puhelimesta toiseen.

Myös nykyistä verkkokauppaa on tarkoitus kehittää. Sen rinnalle ollaan tuomassa valtakunnallista Waltti-verkkokauppaa

– Nykyinen verkkokauppa toimii ihan hyvin. Waltin järjestelmä on jo yhteydessä uuteen tunnistepohjaiseen järjestelmään.

Tampereen seudun joukkoliikenteen maksujärjestelmien uusimishankkeeseen sisältyy myös lähijunapilotin laiturileimauksen aloittaminen ja kaupunkipyörien maksujärjestelmän kehittäminen.