Teatteriarvio: Jussi & Jussi, karnevalistinen ilotulitus syyspimeässä – "Antti Mankonen loistaa pyövelinä"

Näytelmä alkaa Antti Mankosen monologilla, jossa hän esittelee roolihenkilönsä pyöveli Mikko Heikinpojan ja kertoo, että tänään, 21.11.1670 on hänen kuolinpäivänsä.

Mikko on suurta pyövelisukua; karmaiseva ammatti on siirtynyt isiltä pojille. Mikko Heikinpoika kertoo myös kahdesta Taivassalon pappilan rengistä, Heikki Mikonpojasta ja Heikki Pekanpojasta, jotka hän mestasi vuonna 1665. Rengit olivat Suomen ensimmäiset nimeltä tunnetut homoseksuaalit. Mestauksen jälkeen heidät poltettiin ja tuhkat heitettiin tuuleen.

Mestausta itse odottava, varkaudesta syytetty pyöveli, pitää itselleen muistopuheen ja kysyy:”Oletteko varmoja, että tunnistatte pyövelin, jos sellaisen tapaatte? Hänellä voi olla päällään hieno liituraitapuku.”

Homoseksuaalisuuden hyväksyminen on yhä monille vaikeaa ja jotkut jopa kuvittelevat sen lääkkeillä paranevan. Näytelmässä Santeri Niskasen kirkkoherrakin yrittää väkevästi eheyttää sairaana pitämiään homoseksuaaleja.

Vaikka Jussi & Jussi -näytelmä puhuu paljon homoseksuaaleista, se on ennen muuta erilaisuuden hyväksymisen ylistys.

Näytelmä käsittelee myös lukemattomia muita asioita. Välillä hypätään nykyaikaan, välillä ollaan elämän ja kuoleman välitilassa, jossa Kohtalottaret opastavat tulijoita.

Pekko Käpin & KHHL:n huikea musiikki kantaa näytelmää 1600- luvulta nykyaikaan uskomattomalla voimalla. Muusikot Tommi Laine, Nuutti Vapaavuori ja Pekko Käppi tekevät myös monia rooleja, joista Käpin kuningatar Kristiina on ylivertainen.

Tanjalotta Räikkä on paitsi näyttelijä myös ohjaaja, käsikirjoittaja ja laulaja. Monipuolinen ja tinkimätön taiteilija on saanut Jussi & Jussiin kokemuksensa ja näkemyksensä elämästä.

Antti Mankonen loistaa niin pyövelinä kuin yhtenä Jussina vahvalla ammattitaidollaan. Nätyn opiskelijat Santeri Niskanen ja tanssillaankin ihastuttava Arttu Soilumo ovat jo nyt taitavia.

Perttu Sinervon lavastus on toimiva ja antaa hyvät puitteet Nadja Räikän valosuunnittelulle ja Jaani Leinosen videoille.

Apurahojen turvin tuotettu näytelmä jää Telakan historiaan kirkkaana tähtenä.

Teatteri Telakka

Käsikirjoitus ja ohjaus Tanjalotta Räikkä

Sävellykset ja äänimaailma Pekko Käppi & KHHL.

Sanoitukset Tanjalotta Räikkä

Lavastus Perttu Sinervo

Valosuunnittelu Nadja Räikkä

Puvustus Tanjalotta Räikkä

Rooleissa Antti Mankonen, Arttu Soilumo, Santeri Niskanen, Pekko Käppi, Tommi Laine, Nuutti Vapaavuori

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut