Kolumni: Mielenterveyspalveluita on parannettava

Jos nuori loukkaa jalkapalloharjoituksissa nilkkansa, hän saa pian apua ja hänen hoitopolkunsa toimii aina perusterveydenhuollosta tarvittaessa erikoissairaanhoitoon. Mutta jos kyseessä on mielenterveyden häiriö, ei tällaista samanlaista sujuvaa polkua ole. Tähän täytyy saada muutos.

Mielenterveyden häiriöt ovat yleisiä. Vajaalla 20 prosentilla suomalaisista on jokin mielenterveyden häiriö. Tämä kansalaisaloite koskettaa siis suoraan jopa joka viidettä suomalaista. Nuorten keskuudessa luku on kuitenkin tätäkin korkeampi, noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Ne ovat koululaisten ja nuorten yleisimpiä terveysongelmia.

Valmistelemme parhaillaan nopealla aikataululla uudistusta mielenterveyspalveluiden tuomiseksi osaksi perusterveydenhuoltoa. Lisäksi käynnistämme ensi vuonna erityisen mielenterveyden ohjelman kouluissa. Uudistuksen tarkoituksena on lisätä resursseja ja ammattilaisten välistä yhteistyötä tarjoamalla kouluissa tiiviisti ja matalalla kynnyksellä lyhytterapiajaksoja lieviin mielenterveysongelmiin. Tavoite on, että jokaisesta apua tarvitsevasta nuoresta otetaan yhdessä koppi. Että heistä välitetään.

Haluan vielä nostaa yhden vaikean aiheen, koska vaikeilta aiheilta ei saa ummistaa silmiään. Samaan aikaan, kun Suomessa itsemurhat ovat muilla ikäryhmillä vähentyneet, ikäihmisten itsemurhat ovat lisääntyneet. Keskimäärin joka toinen päivä yksi yli 65-vuotias tekee itsemurhan. Taustalla on lähes aina yksinäisyys ja masennus. Tämä on todella surullista ja tähän on puututtava kaikin keinoin.

Meidän pitäisi tuoda mielenterveyspalvelut tulevaisuudessa esimerkiksi vanhusten kotihoitoon ja samalla tukea järjestöjä. Meidän pitää kehittää erilaisia palveluita kotihoidon tueksi tunnistamaan tämänkaltaiset ongelmat ja tuotava palvelut vahvemmaksi osaksi hoitotyötä. Järjestöjen roolia ennaltaehkäisyssä pitää korostaa. Esimerkiksi Mummon Kammari tekee Tampereella erittäin tärkeää työtä vanhusten hyvinvoinnin eteen.

On hyvä, että mielenterveyden ongelmista puhutaan nyt enemmän ja avoimemmin. Työtä on kuitenkin paljon tehtävänä, mutta suunta on oikea ja välttämätön. Kovia otteita tarvitaan nyt asian ratkaisemiseksi, ja välittäminen on yksi vahvimmista sellaisista.

Ilmari Nurminen

kirjoittaja on kansanedustaja (sd.) Tampereen Sorsapuistosta

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut