Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

HS: Ajokokeissa yhä useammalla on hengenvaarallisen heikot taidot – lakimuutoksen myötä perusasioita opetellaan vasta liikenteessä

Autokoulujen mukaan ajokorttilain muutos on tehnyt ajokokeista jopa hengenvaarallisia, uutisoi Helsingin Sanomat

Lakimuutos astui voimaan heinäkuussa 2018. Sen myötä esimerkiksi teoriatuntien määrä putosi alle puoleen entisestä.

Seurauksena ajokokeissa ajaa selvästi aiempaa enemmän kuljettajia, joiden taidot ovat riittämättömät.

Ajokokeita valvovien mukaan luvattoman taidottomat kokelaat vaarantavat jo liikenneturvallisuuden.

Autokoululiiton puheenjohtaja Jukka Kiviniemi kommentoi HS:lle, että lakimuutoksen vuoksi ajo-opetuksen perusasioita joudutaan käymään läpi vasta autossa.

Ajotutkintoja vastaanottava Jyrki Haapala puolestaan kertoo lehdelle, että hän ja useat kollegat ovat joutuneet vuoden aikana moniin vaaratilanteisiin.

Hän antaa karmivan esimerkin: Kokelas oli kiihdyttänyt Länsiväylällä maksimissaan 40 kilometrin tuntinopeuteen, ja poismenoliittymän tullessa kohdalle lyönyt jarrut pohjaan keskelle vilkkaasti liikennöityä moottoritietä.

– Takaa tuli autoja, jotka ohittivat meitä oikealta ja vasemmalta. Onneksi ohittivat, sillä jos ne olisivat törmänneet meidän perään, todennäköisesti meiltä olisi ollut molemmilta niskat poikki, Haapala kauhistelee haastattelussa.

Haapalan mukaan on tapauksia, joissa tutkinnon vastaanottaja on käytännössä koko ajan ratin vieressä valmiina puuttumaan tilanteeseen.

– Se on tänä päivänä jo taiteilua, Haapala sanoo.

Liikenneministeriön mukaan lakimuutoksen vaikutuksia ja onnistumista on vaikeaa arvioida ennen ensi vuonna aloitettavan seurantatutkimuksen tuloksia. Ennen tätä lakiin ei ole odotettavissa ajokorttilain uudistukseen liittyviä muutoksia.