Aarne Tanninen, 98, tyhjensi Lemetin motissa vihollisen korsuja – "Aluksi meillä kaikilla ei ollut aseita, mutta naapurilta saimme sitten vaikka kuinka paljon"

Aarne Tanninen asui Viipurissa, kun talvisota syttyi 80 vuotta sitten. Miehen oikea jalka vammautui jatkosodassa ja jäi pysyvästi suoraksi. Sauvo Jylhä

Oskari Lehto

Kun talvisota alkoi 80 vuotta sitten 30.11.1939, tuolloin 18-vuotias Aarne Tanninen sai kuulla asiasta, kun hän oli matkalla kotiin työpaikaltaan Staufferin meijeristä Viipurissa.

– Jäin yksin Viipuriin, kun vanhempani menivät evakkoon Särkisalmelle. Seuraavana iltana menin vielä tansseihin. Siellä juttelimme ystävän kanssa ja ajateltiin, että täytyy lähteä vapaaehtoisena sotaan.

– Ei sitä ajatellut sen kummemmin eikä sotaa osannut pelätä. Virta vain veti sinne, Tanninen selittää.

Vuodenvaihteen jälkeen kaverukset astuivat junaan. Se vei lähelle sotatoimia, jossa erään kylän seurojentalolla tulokkaille jaettiin vaatteet ja muut varusteet. Tanninen päätyi lopulta apumieheksi Lemetin mottiin Laatokan Karjalassa. Samoihin aikoihin alkoivat jopa 40 asteen pakkaset.

– Ensimmäiseksi piti pystyttää teltat. Telttojen sivuille laitettiin jonkinlaisia levyjä suojaamaan pakkaselta, hän muistelee.

Tannisen tehtävänä oli tyhjentää vihollisen korsuja.

– Niissä oli vielä hyökkäysten jälkeen ihmisiä, jotka piti vain saada ulos. Aluksi meillä kaikilla ei ollut aseita, mutta naapurilta saimme sitten aseita vaikka kuinka paljon, muun muassa Nagant-pistooleja.

Lemetin motissa Aarne Tanninen vietti käytännössä koko talvisodan. Yli 50 päivää kestänyt motti syntyi tammikuun alussa ja laukesi helmikuun lopussa.

Talvisodan tauottua Tanninen ohjattiin muiden mukaan Helsingin Käpylään sotilaskoulutukseen.

– Marssimme Käpylän pitkää suoraa edestakaisin ja harjoittelimme paljon Käpylän sairaalan takana sijainneen lammikon ympärillä. Siellä piti varoa siilejä, joita oli valtavasti.

Koulutus jatkui myös Santahaminassa ja Haminassa. Jatkosodan alkaessa kesäkuussa 1941 Aarne Tannisesta tuli piiskatykin eli panssarintorjuntatykin johtaja.

Hyökkäysvaiheessa Tannisen yksikön tie vei Karjalan keskiosiin Seesjärvelle. Sieltä mieliin jäi tilanne, kun suomalaiset ampuivat järvellä olevaa pientä hinaajaa. Laivan kätköistä löytyi 300 litraa vodkaa, mutta alkoholi piti taistelujen tuoksinassa jättää rauhaan. Lopulta hyökkääminen taukosi.

– Sitten sai ottaa. Telttojen pystyttäminen ei meinannut millään onnistua, kun joukkueenjohtaja taisi olla ainoa, joka oli selvin päin.

Tannisen sota päättyi Seesjärven lähettyvillä itsenäisyyspäivän jälkeisenä aamuyönä vuonna 1941. Tanninen oli juttelemassa muun joukon kanssa eräässä rakennuksessa, kun vihollisen pikku-naku eli pienoiskranaatinheitin osui viereen. Tanninen sai jalkoihinsa yhteensä 15 sirpaletta.

– Se oli lopputili. Muistan hyvin, kun minulle annettiin morfiinia ja minut kuljetettiin pois paikalta. Heräsin myöhemmin todellisuuteen oikeastaan vasta Tampereen Hatanpään sairaalassa, neljännessä kerroksessa.

Haavoittumisen seurauksena Tannisesta tuli sotainvalidi. Hänen oikea jalkansa jäi pysyvästi suoraksi, eikä hän enää osallistunut sotaan. Hän kävi kuntoutumassa muun muassa Vierumäen urheiluopistolla. Sodan loputtua hän asettui Poriin, jossa hän alkoi työskennellä metallimiehenä Outokummulla.

Kiertävää elämää viettänyt mies työskenteli 1940-luvulla Savion kumitehtaalla ja rakensi talon Savion Visatielle Keravalle. Välissä hän asui useassa muussa paikassa, mutta Keravalle hän palasi taas vuosikymmeniä myöhemmin.

Tanninen kertoo olleensa ensimmäisiä asukkaita Keravalla Viertolan Kallenpirtissä, joka rakennettiin veteraanien asuintaloksi vuonna 1993. Siellä virkeä vanhus asuu edelleen, käy lähes päivittäin kaupassa viereisessä K-Citymarketissa ja valmistaa ruokansa itse.

– Veteraanien arvostus on aika hyvä minun mielestäni. Kuntoutusta on tarjolla, jos vain haluaisi mennä.

Itsenäisyyttä mies arvostaa, mutta Linnan juhlista hän ei piittaa, vaikka hän tanssimisesta on aina pitänytkin.

– Sinne en menisi, vaikka kutsuttaisiin. Taitaisin jänistää sellaisista ylhäistön juhlista, joulukuussa 99 vuotta täyttävä veteraani sanoo hiljaa.

Tämä juttu on julkaistu ensin Keski-Uusimaa-lehdessä.

Talvisodan veteraaneja enää vähän

Elossa olevien talvisodan veteraanien tarkkaa määrää Suomessa ei tiedetä, koska veteraaneja ei ole erikseen luetteloitu sotien mukaan.

Rintamalisän saajia on tätä nykyä noin 8 500. Mukaan on laskettu kaikki vuosina 1939–1945 rintamatehtävissä olleet miehet ja naiset.

– Iän perusteella on kuitenkin mahdollista antaa suuntaa antava arvio (talvisodan veteraanien määrästä), joka olisi noin 1 300 veteraanin luokkaa, kertoo Suomen Sotaveteraaniliiton tiedottaja Ariela Säkkinen.

Kaikkien veteraanien keski-ikä Suomessa on tällä hetkellä 94 vuotta. Talvisodan veteraanit ovat kaikki jo lähes 100-vuotiaita tai sitä vanhempia.

Sotiin vuosina 1939–1945 osallistui Suomessa yhteensä noin 600 000 miestä ja 100 000 naista. Joka kahdeksas sotiin osallistunut suomalainen menehtyi sodassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Pakina: Mistä tuntee sivistysvaltion? – "Eikö muistomerkkien tuhoaminen ole historian väärentämistä"
 2. Nyt se on selvitetty: mitä Tampereen yrittäjät ovat ammatiltaan? – Katso yrittäjien ammattien top 10
 3. Lehdet: Pate Mustajärvi meni naimisiin
 4. Matkustusrajoitusten purkaminen näkyy jo – Poliisilta 6 euron arvoinen säästövinkki
 5. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 6. Keskusrikospoliisi: Suurpellon ampumisesta epäillyillä vahvoja kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen
 7. Lukijalta: Eurooppa kaipaa konfederaatiota – "EU kaipaa modernia reformaatiota yhteisvastuun muotoon kääritystä anekaupasta"
 8. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 9. Poliisilta lisää tietoa eilisestä ampumisesta Pataässä-baarissa: Ase laukesi vahingossa, uhri yhä sairaalassa
 10. Vain yksi uusi koronavirustartunta löydetty Hus-alueella tällä viikolla
 11. Mansikka on ykkönen – Näitä herkkuja suomalaiset tänä kesänä syövät, paljastaa S-ryhmän myyntidata
 12. Selvitys: Kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen Suomeen jääneitä on yhteensä jopa tuhat
 13. Mihin nyt saa matkustaa ja mihin ei? Tässä lista maista, joista tulevien ei tarvitse jäädä karanteeniin
 14. Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa tuotteissa ylenpalttisesti nikotiinia – "Voisi verrata lääkeväärennöksiin"
 15. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tampere saa maisemasillan – Autoilta jo neljä vuotta sitten vapautunut Näsinsilta on muuttumassa ensi vuonna puistoksi, johon tulee myös korkeuseroja
 2. Tampereelle uusi luonnonsuojelualue – Tampereen kaupunki saa yli 11 hehtaarin alueen rauhoittamisesta 79 000 euroa
 3. Lukijaraati: Sanna Marinin suosio hurjissa lukemissa – Joka kolmas antoi kympin
 4. 24-vuotias Tomi kadoksissa viime perjantaista – Tuoreesta tiedosta, soita 112:een
 5. Lehdet: Pate Mustajärvi meni naimisiin
 6. Matkustusrajoitusten purkaminen näkyy jo – Poliisilta 6 euron arvoinen säästövinkki
 7. Wellnessmalli-kisan tamperelaisfinalisti Salli Leppäkoski: ”Pyrin toiminnallani rohkaisemaan kaikkia seuraamaan unelmiaan”
 8. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 11. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 12. Moottoripyöräilijä ajoi 143 km/h Teiskontiellä
 13. Katso kuvat: TPV kohtasi JVG:n – Tamperelaiset futistytöt kokivat jymy-yllätyksen Helsinki Cupin avauksessa
 14. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 15. Ammattihuijarit iskivät taas Postin nimissä ja kymmenet ihmiset luulivat viestiä aidoksi – Rikoshyöty yli 200 000 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.