Museonjohtajalla hyödyllinen tutkimusvapaa – Löysi Minna Canthin kadonneen näytelmän

Kalle Kallio Marjo Rämö

Petteri Mäkinen

Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio on tehnyt kulttuurihistoriallisen löydön.

Tamperelainen Kallio löysi tutkimusvapaansa aikana Mainna Canthin kadonneen näytelmäkäsikirjoituksen.

Myös Tamperelaisen kolumnistina toimiva Kallio on kirjoittanut Tampereen yliopistossa väitöskirjaa suomalaisista rautatienrakentajista vuosina 1857–1940.

Kirjoitustyö on nyt puolivälissä ja ensimmäiset tulokset valmiina. Tutkimusvapaan ehdottomasti mielenkiintoisimpana löytönä Kallio mainitsee Minna Canthin kadonneen näytelmäkäsikirjoituksen.

Kun Savon rataa rakennettiin Kuopioon, Canth kirjoitti ratatöihin liittyvän Köyhää kansaa -novellin (1886) ja Kovan onnen lapsia -näytelmän (1888), joka heti ensi-illan jälkeen kiellettiin vallankumouksellisena.

Tässä välissä hänen tiedetään valmistelleen myös kahdesta insinööristä kertovaa näytelmää, mutta käsikirjoituksen on luultu kadonneen.

– Löysin Kokkolan Lehdestä Insinöörin konttoorissa -nimisen ilveilyn, joka ilmestyi tammikuussa 1887. Minna Canth julkaisi sen nimettömänä, eikä sitä ole aiemmin osattu yhdistää häneen. Pilanäytelmän tyyli, sisältö, lehden linja ja kirjoittajan perehtyminen ratatyömaiden oloihin puhuvat vahvasti sen puolesta, että kyseessä todella on tämä kadonnut näytelmä. Ilveilyn päähenkilöt, juopot insinöörit Kiukkuliin ja Möyrenius sopivat mainiosti osaksi Canthin rakastettua henkilögalleriaa, Kallio kertoo.

Jalmari Finnen Säätiö myönsi marraskuun lopulla Kalliolle vuoden tutkimusapurahan. Kalle Kallio työskentelee tällä erää museonjohtajana

1.12.2019–30.4.2020 välisen ajan ja aloittaa vappuna uuden tutkimusjakson.

Museonjohtaja Kalle Kallio palasi tällä viikolla töihin Työväenmuseo Werstaalle, kun hänen yli vuoden kestänyt tutkimusvapaansa päättyi.

Kallion sijaisena toiminut Ulla Rohunen siirtyi vastaavasti takaisin aiempaan varajohtajan ja yleisöpalvelupäällikön tehtäväänsä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 2. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 3. Pirkkalan Partolaan avautui uusi McDonald`s – Yrittäjänä pikaruokaketjun toisen polven konkari
 4. Pirkkalan suuntaan kulkeva ratikka saa eniten kannatusta – seuturatikkakyselyssä vastaajat vetivät kotiinpäin
 5. Polkujuoksu on Tampereellakin jo niin suosittua, että ihmiset haluavat kilpailureiteille vaikka yksin – "Poluilla ja luonnossa voi rauhoittua"
 6. "Meidän toimitusjohtajalla on varmaan joku kristallipallo kotona" – tamperelaisravintola varautui koronakesään jo ennen kuin siitä tiedettiin
 7. Autoilija ja hirvi törmäsivät Tampereen Leinolassa
 8. Pirkanmaalaisessa koripalloilussa tapahtui varsinainen siirtosensaatio: Pyrinnön kapteeni vaihtaa maisemaa Nokialle
 9. VR rekrytoi Tampereen Ratikkaan 65 ensimmäistä kuljettajaa – Tiedotustilaisuus lähetetään tiistaina kello 16
 10. Entinen Tappara-patukka Tuukka Mäntylä ryhtyi legendaarisen kalakioskin veturiksi – "Jos en olisi voinut tai osannut taklata, hyötyni joukkueelle olisi ollut aika nimellinen"
 11. Mihin annan luvan, kun hyväksyn evästeiden käytön tällä sivustolla – ja miksi evästeistä täytyy kysyä
 12. Poliisin epäily: Kahden teinin Snapchat-riita johti 200 nuoren joukkorähinään – "Olivat vetäneet toisiaan tukasta"
 13. Tampere-talossa fiilistellään tänä kesänä keikkatunnelmaa kuvien välityksellä – Sorsapuistossa muumihahmot tervehtivät kävijöitä
 14. Pitkän linjan Tappara-toimitusjohtaja sai kansainvälisen tunnustuspalkinnon – Mikko Leinoselle ensimmäinen eurooppalaisen seurajääkiekon johtajuuspalkinto
 15. YU: Ville Nieminen laittoi huvilansakin myyntiin – Löytyykö uusi osoite Ruotsista?

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.