Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi kielsi uusnatsien marssin itsenäisyyspäivänä Helsingissä – tässä kiellon perusteet

Helsingin poliisilaitos on päättänyt, että uusnatsien Kohti vapautta -kansanliikkeen ilmoittama kokoontuminen itsenäisyyspäivänä kielletään.

Poliisi kertoi asiasta tänään tiedotteessaan.

Uusnatsit tekivät poliisille 12. marraskuuta ilmoituksen yleisen kokouksen järjestämisestä. Ilmoituksessa kerrottiin järjestettävästä mielenosoituskulkueesta, joka pidettäisiin 6. joulukuuta kello 14.30–18.00.

Kulkueen oli määrä liikkua Narinkkatorilta Töölön kisahallin parkkipaikalle.

Poliisi viittaa kokoontumislakiin ja arvioi, että kokoontuminen ei ole perustuslain, kokoontumislain, kansainvälisten ihmisoikeussopimusten ja EIT:n ratkaisukäytännön tarkoittama laillinen ja rauhanomainen mielenosoitus, jota oikeusjärjestys suojaa.

Korkein oikeus määräsi maaliskuussa Pohjoismainen vastarintaliikkeen rekisteröimättömän yhdistyksen väliaikaiseen toimintakieltoon.

Poliisin käsityksen mukaan PVL:n ja Kohti vapautta -liikkeen toiminnassa ovat mukana samat aktiivijäsenet.

Lisäksi liikkeillä on yhteinen visuaalinen ilme, sama aatepohja ja tavoitteet, joita ajetaan samoilla iskulauseilla.

Yhtymäkohtia löytyy myös liikkeiden ylläpitämiltä nettisivustoilta vastarinta.com ja kohtivapautta.com, joissa julkaistaan samaa materiaalia.

Kohti vapautta -kansanliike järjesti mielenosoituksen Helsingin keskustassa 9. marraskuuta 2019.

Asiasta on kirjattu Keskusrikospoliisin rikosilmoitus laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta, koska asiassa epäillään PVL:n jatkaneen toimintaansa Korkeimman oikeuden antamasta väliaikaisesta toimintakiellosta huolimatta.