Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tässä on hyvä syy sille, että paraati on Tampereella – Majuri evp. kirjoitti yli 1000-sivuisen järkäleen näkymättömästä Tampereen varuskunnasta

Puolustusvoimien itsenäisyyspäivän valtakunnallisen paraatin järjestäminen Tampereella jo viidettä kertaa ei ole sattumaa.

Tampere on ollut koko itsenäisyyden ajan yksi Suomen huomattavimmista varuskuntakaupungeista.

– Suuren yleisön on hankala mieltää käsitettä Tampereen varuskunta, kun mitään ei varsinaisesti näy missään, naurahtaa tutkija Jari Lehtoväre

Osoitus Tampereen varuskunnan eli alueelle pysyvästi sijoitettujen joukko-osastojen ja niiden alueiden monipuolisuudesta ja merkityksestä on se, että Lehtoväreen keväällä ilmestyneessä teoksessa Tampere varuskuntakaupunkina 1914–2014 on pitkälti yli tuhat sivua.

Vuonna 1914 ensimmäiset sotilaansa saaneesta Kalevankankaan venäläisestä kasarmista lähtien Tampereella on ollut kymmeniä puolustuslaitoksen joukko-osastoja ja yksiköitä.

Kun pienemmillä paikkakunnilla yksittäinen kasarmialue leimaa koko yhteisön elämää ja näkyy katukuvassa, on laaja toiminta ollut Tampereelle piilossa.

Varsinaisia varusmieskoulutusta antaneita kasarmialueita on ollut kolme. Suomen sotaväelle siirtyneeltä huonokuntoiselta Kalevankankaan kasarmialueelta joukot lähtivät jo vuonna 1921.

– Tampereen Ilmatorjuntapatteristo toimi ensin Sulkavuoressa ja sitten Vatialassa 1980-luvun alkuun, kunnes se muutti Ouluun. Jonkinlaisena korvauksena saatiin Satakunnan Lennosto Pirkkalaan.

Lehtoväreen mukaan Tampere on ollut ennen kaikkea esikuntakaupunki ja Etelä-Suomen ilmapuolustuksen keskus.

– Nykyisin Tampereelle on keskitetty koko puolustusvoimien logistinen johto sen jälkeen, kun Puolustusvoimien materiaalilaitoksen esikunta tuli tänne 1990-luvulla.

Ennen Satakunnan Lennostoa ilmapuolustuksen toimijoita ovat olleet muun muassa Ilmavoimien varikko Härmälässä ja Vuoreksessa sekä Ilmavoimien viestikeskus Aitovuoressa.

Muita huomattavia Tampereen varuskunnan joukkoja sotien jälkeen ovat olleet muun muassa Puolustusvoimien tutkimuslaitos Ylöjärvellä ja Kalkun Kuljetusvälinevarikko.

Kokonaan piilossa ei varuskunta Tampereella ole ollut. Lehtoväre on kerännyt kirjaansa pitkän listan varuskunnan toimintaan liittyviä muistomerkkejä.

Kalkunvuoressa nelisen vuotta asunut majuri evp. kohtaa jäänteitä sotilaselämästä päivittäin.

– Muutaman sadan metrin päässä on venäläisten ensimmäisen maailmansodan aikainen kenttälinnoitus. Nykyisin Millogiin kuuluvalle entiselle Kalkun Kuljetusvarikollekaan ei ole pitkä matka.