Nyt se on selvää: Sanna Marin voitti SDP:n pääministerivaalin

SDP:n pääministeriehdokas on Sanna Marin.

Liikenne- ja viestintäministeri ja SDP:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Marin sai SDP:n pääministerivaalissa 32 ääntä.Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sai 29 ääntä.

SDP:n puoluevaltuusto äänesti puolueen pääministeriehdokkaasta sunnuntaina. Äänestykseen osallistui valtuuston puheenjohtaja ja 60 puoluevaltuuston jäsentä. Heidät on valittu tehtävään vuoden 2017 puoluekokouksessa.

Seuraavaksi puoluevaltuusto alkaa keskustella SDP:n ministerinimistä.

Itse hallitusneuvottelut saatiin maaliin sunnuntaina iltapäivällä ilman yllätyksiä: SDP, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat valmiita jatkamaan myös uudessa hallituksessa. Hallitus muodostetaan entiselle pohjalle, eikä hallitusohjelmaan tule muutoksia.

Hallitustunnustelijana toiminut SDP:n puheenjohtajaAntti Rinneoli tyytyväinen neuvottelujen etenemiseen:

– Meillä oli hyvät keskustelut myös oppositiopuolueiden kanssa.

Meillä oli hyvät keskustelut myös oppositiopuolueiden kanssa.

Myösoppositiopuolueet antoivat neuvotteluille kiitosta, vaikka tulos oli odotettu.

– Kävimme vakavan ja asiallisen keskustelun muutostarpeista Rinteen hallitusohjelmaan, kokoomuksen puheenjohtajaPetteri Orpokommentoi hallitustunnusteluja Facebook- ja Twitter-tileillään.

Suurimman oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtajaJussi Halla-aholinjasi jo lauantai-iltana, että perussuomalaisten lauantaina julkistamat kynnyskysymykset eivät ole yhteensovittamattomassa ristiriidassa keskustan eivätkä ”maltillisten sosialidemokraattien” tavoitteiden kanssa.

– Me olemme valmiita yhteistyöhön kummankin puolueen kanssa, mutta tämä edellyttää vihreiden ja RKP:n heivaamista ulos hallituksesta, Halla-aho kirjoitti Facebookissa. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Hallitusneuvotteluihin osallistuivat kaikki muut puolueet paitsi Nyt-liike, joka piti neuvottelukierrosta turhana.

Puolueidenpuheenjohtajat olivat vielä sunnuntaina niukkasanaisia hallituksen tulevista askelmerkeistä.

KeskustanKatri Kulmunikommentoi vain lyhyesti, että seuraavaksi SDP tekee omat ministeripäätöksensä. Hän toivoi, että uusi hallitus pääsee aloittamaan puhtaalta pöydältä. RKPn puheenjohtajanAnna-Maja Henrikssonkiitteli sen sijaan hallitusohjelmaa ja painotti, että nyt puolueet haluavat päästä jo ”sanoista tekoihin”.

Uusi hallitus on tarkoitus nimetä tiistaihin mennessä. Näin sen luottamuksesta voitaisiin äänestää perjantaina.

Täydennetty hallitusneuvotteluja koskevilla tiedoilla klo 19.45.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut