Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokeneen tiepalvelumiehen vinkit: näin säästyt joulustressiltä automarketin parkkipaikkakaaoksessa

Autoliiton yleisen tiepalvelun Operaatio Lumihiutale on taas turvaamassa matkaan- ja perillepääsyä joulunajan liikenteessä 14.12.–1.1.

Monesti avuntarve olisi vältettävissä huolellisuudella ja hyvällä ennakoinnilla.

Autoilijalle jo käynnissä oleva joulusäpinä näyttäytyy kaaoksena markettien ja ostoskeskusten pysäköintialueilla. Jouluaattona ja -pyhinä ruuhkat ja pysäköintiongelmat siirtyvät hautausmaiden läheisyyteen.

– Vaikka parkkipaikkakolhu harvoin aiheuttaa henkilövahinkoja, vaatii sen selvittely sekä vakuutus- ja korjausprosessin käynnistely oman aikansa ja vaivansa. Kukaan tuskin kaipaa yhtään ylimääräistä ohjelmaa muutenkin hektiseen joulunaikaan, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Kolhuilta välttyy parhaiten ajamalla pysäköintialueilla kävelynopeudella, pitämällä ajatukset ajamisessa, havainnoimalla huolellisesti sekä välttämällä peruuttamista, mikäli se vain on mahdollista.

– Jos läpiajettavaa ruutua ei löydy, on auto turvallisempaa peruuttaa ruutuun kuin sieltä pois”, Vesalainen neuvoo.

Joululahjoja ja muita tavaroita kanniskellessa avaimet tulee helposti laskettua tavaratilaan, jonne ne myös unohtuvat varsin herkästi. Avaimet kannattaisikin pitää aina taskussa sen sijaan, että kantelee niitä käsissään.

Pidemmälle joulun viettoon lähdettäessä kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan auton vara-avain, joka on viisainta antaa toisen, samassa autoseurueessa matkustavan huolehdittavaksi.

– Rengasrikolta välttyy parhaiten tarkastamalla rengaspaineet ja säätämällä ne kuormitusta vastaaviksi ennen matkalle lähtöä, Vesalainen vinkkaa.