"Valintamme ei kohdistunut sinuun" – Pitkäaikaistyötön sosiologi kirjoitti kirjan työttömyydestä

Anssi Ylirönni kirjoitti kirjan työttömyydestä, koska vastaavaa ei Suomesta löytynyt. Joonas Alanne

Joonas Alanne

Sosiologi Anssi Ylirönni tietää, mitä työttömyys on. Hän on pitkäaikaistyötön lukuisista työhakemuksista ja matalista vaatimuksista huolimatta. Hän on hakeutunut koulutuksiin, suorittanut hygieniapassin anniskelupassin ja opiskellut koodausta, mutta mikään ei ole riittänyt.

Kun hän päätti lähteä kirjoittamaan kirjaa työttömyydestä, hän ei halunnut kirjoittaa sitä puhtaasti omien kokemustensa perusteella. Ylirönni sanoo huomanneensa, ettei vastaavaa kirjaa, joka tarkastelisi työttömyyttä kokonaisuutena, ole tehty Suomessa.

– Työttömyys on paljon julkisuudessa, mutta siihen ei yleensä mennä tarpeeksi syvälle. Aika monilla on myös yksioikoinen käsitys työttömistä. Esimerkiksi, että työttömät ovat laiskoja pinnareita tai haluavat vain elellä toisten kustannuksella. Toisilla taas on sellainen säälittelevä käsitys, että työttömät eivät kykene elämään itsenäisesti aktiivista elämää, hän sanoo.

Teos on Ylirönnin mukaan epätieteellinen, mutta siinä on käytetty lähdeviitteitä, jotta lukijat voivat halutessaan tarkistaa väitteiden paikkansapitävyyden.

– Pienellä lisävaivalla siitä olisi saanut väitöskirjan, hän toteaa.

Ylirönnin kirjassa Valintamme ei kohdistunut sinuun – työttömyyden monet kasvot (Demokraattinen sivistysliitto ry, 2019) hän pyrkii tarkastelemaan ilmiötä eri kulmista, eri tieteenaloja yhdistelemällä, ja tuomaan esiin sen syitä.

Ylirönni ei pidä itseään töiden suhteen ronkelina vaan kertoo hakeneensa ihan kaikenlaista. Hän on pyrkinyt baarimikoksi tai konttorityöntekijäksi, mutta näissä paikoissa vastaan tulee yleensä ylikoulutus. Noin korkeakoulutettu lähtee heti muualle, kun sopiva paikka aukenee.

Puolitoista vuotta työttömänä ollut Ylirönni kertoo, että ennen Tampereelle muuttamista hän oli 3 ja puoli vuotta töissä Virossa. Sitä ennen hän ehti sosiologiksi valmistumisen jälkeen olla kaksi vuotta työttömänä.

– Tuntui vain siltä, ettei Suomesta löydy mitään, joten päätin katsoa ulkomailta. Sieltä löytyi. Tuntuu kuitenkin, ettei se työkokemus ole parantanut asemaani työmarkkinoilla, koska mitään ihan vastaavaa ei Suomessa tehdä, hän sanoo.

Koulutustaan hän kutsuu työllistymisen kannalta haastavaksi, koska se ei valmista suoraan mihinkään tiettyyn alaan.

– Voi hakea monenlaista, mutta yleensä hakijoina on myös niitä, joiden koulutus sopii suoremmin tarjottavaan työhön.

Kirjan kirjoittamiseen meni vuosi. Sitä tehdessään hän kävi kuntouttavassa työtoiminnassa ja oli työmarkkinoiden käytettävissä.

– Valitsin työtoiminnaksi koodauskurssin ja opiskelin tietojenkäsittetieteen asioita. Ei siitä varmaan haittaakaan ole, mutta työnantajia se varmaan kiinnostaa vasta kun on kokonainen tutkinto. Palkattomaksi harjoittelijaksikaan en ole päässyt, hän pohtii.

Hän ei pidä itseään työn välttelijänä.

– Voisin tehdä monenlaista työtä, jos siihen olisi mahdollisuus. Työn merkitys on korostunut ja nykyään on suosittua ajatella, että pitäisi päästä toteuttamaan itseään työssä. Minulle se ei ole minulle mikään vaatimus. Voin toteuttaa itseäni vapaa-ajalla.

Pitkäaikaistyötön, joka pitää itsensä aktiivisena tekemällä taidetta ja kirjoittamalla.

Opiskellut yhteiskuntatieteitä ja on koulutukseltaan sosiologi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 2. Tampereen kaupungin nettisivut menevät uusiksi, valmista vuonna 2022 – "Tampere on upea ja elinvoimainen, haluamme, että tämä näkyy verkkosivuilta paremmin"
 3. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 4. 70-vuotias Twitter-tähti Juice Leskinen olisi tehtaillut some-kohuja... mutta olisiko sinne suostunut – Nasevuudet kerättiin uutuuskirjaan
 5. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 6. EU-yhteistyö poisti markkinoilta viime vuonna yli 2 200 vaarallista tuotetta – Kaikki vaaralliseksi todetut tuotteet haettavissa päivittyvästä verkkopalvelusta
 7. Kaasuasemalla räjähdys Pirkkalassa – Yksi loukkaantunut
 8. Takaa-ajo Hämeenkyrössä – Mopoilija pakeni poliisia, 90 km/h ei riittänyt
 9. Kesä on erinomaista aikaa hakea töitä – Näillä 10 alalla on nyt eniten paikkoja auki
 10. Finnwatch: SUP-lautojen vastuullisuus ei vakuuta – Kolme brändiä erottui selvityksessä edukseen
 11. Muurahaismyrkky tappaa myös mehiläiset, varoittaa Tukes – Ulkokäyttöön tarkoitettuja myrkkyjä ei parin vuoden päästä enää myydä kuluttajille
 12. Suomalaistutkimus: Sairaalahoitoa vaativa koronavirustauti vie tehohoitoon useammin kuin influenssa
 13. Ruokavirasto varoittaa terveysvaarasta: Suomessa on myyty nigerialaisia papuja, vaikka tuonti on kielletty myrkyllisen kasvinsuojeluaineen takia
 14. USU-gallup:Lähes puolet suomalaisista verottaisi auton ostoa vähemmän kuin sen käyttöä
 15. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Oliko siitä mitään hyötyä? Tuleeko siitä melua, pölyä ja päästöjä? – Rantatunnelin vaikutuksista kattava kysely
 2. Tampereen Sabrinan yllättävä ongelma: Musiikkivideo liian seksikäs mainostettavaksi, nyt ei saa rahojaan takaisin – "Artisti voi olla lahjakas, vaikka onkin seksikäs"
 3. Poliisilta lisätietoa Haapalinnan tapahtumista: Yksi kuollut, yksi loukkaantunut vakavasti – Toinen epäilty alaikäinen
 4. Poliisi varoittaa kasvavasta ilmiöstä – Huomio, hyväkään lukko ei vältäämättä estä näiden päätymistä voroille
 5. Ratikalle uusi haaste – Nyt ajetaan 84 tonnin ratikalla edestakaisin Hermiankatua, kyydissä hiekkasäkkejä
 6. 16-vuotias nuori mies vangittu Haapalinnan tapahtumista
 7. ”Pysähtyminen teki hyvää” – Kohujulkisuudestakin tunnettu Henna Peltonen viettää tavallista perhearkea Pispalassa
 8. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 9. Olitko Tallinnan-laivalla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 10. Iso kiinteistökauppa Kangasalla – Teppo Numminen sijoittaa kuntoutuskeskukseen järven rannalla
 11. 70-vuotias Twitter-tähti Juice Leskinen olisi tehtaillut some-kohuja... mutta olisiko sinne suostunut – Nasevuudet kerättiin uutuuskirjaan
 12. Nyt alkavat tärkeät viikot: kiinnostaako Tampere kotimaanmatkailijoita? – Näistä Tampereen kohteista haetaan tietoa netistä
 13. Hervantajärvelle kohoaa 54 asunnon kerrostalo – Erikoisuus ylimmän kerroksen korkeat asunnot, joihin mahtuu parvi
 14. Tätä taloa tehdään jo, vaikka tontilla ei näy mitään – Härmälään kohoaa puukerrostalo, jonka kylpyhuonekin tehdään elementtinä tehtaalla
 15. Tampere hakee aikuisia päivystämään suojateille koulujen alkaessa – Kouluja listalla 28

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.