"Valintamme ei kohdistunut sinuun" – Pitkäaikaistyötön sosiologi kirjoitti kirjan työttömyydestä

Sosiologi Anssi Ylirönni tietää, mitä työttömyys on. Hän on pitkäaikaistyötön lukuisista työhakemuksista ja matalista vaatimuksista huolimatta. Hän on hakeutunut koulutuksiin, suorittanut hygieniapassin anniskelupassin ja opiskellut koodausta, mutta mikään ei ole riittänyt.

Kun hän päätti lähteä kirjoittamaan kirjaa työttömyydestä, hän ei halunnut kirjoittaa sitä puhtaasti omien kokemustensa perusteella. Ylirönni sanoo huomanneensa, ettei vastaavaa kirjaa, joka tarkastelisi työttömyyttä kokonaisuutena, ole tehty Suomessa.

– Työttömyys on paljon julkisuudessa, mutta siihen ei yleensä mennä tarpeeksi syvälle. Aika monilla on myös yksioikoinen käsitys työttömistä. Esimerkiksi, että työttömät ovat laiskoja pinnareita tai haluavat vain elellä toisten kustannuksella. Toisilla taas on sellainen säälittelevä käsitys, että työttömät eivät kykene elämään itsenäisesti aktiivista elämää, hän sanoo.

Teos on Ylirönnin mukaan epätieteellinen, mutta siinä on käytetty lähdeviitteitä, jotta lukijat voivat halutessaan tarkistaa väitteiden paikkansapitävyyden.

– Pienellä lisävaivalla siitä olisi saanut väitöskirjan, hän toteaa.

Ylirönnin kirjassa Valintamme ei kohdistunut sinuun – työttömyyden monet kasvot (Demokraattinen sivistysliitto ry, 2019) hän pyrkii tarkastelemaan ilmiötä eri kulmista, eri tieteenaloja yhdistelemällä, ja tuomaan esiin sen syitä.

Ylirönni ei pidä itseään töiden suhteen ronkelina vaan kertoo hakeneensa ihan kaikenlaista. Hän on pyrkinyt baarimikoksi tai konttorityöntekijäksi, mutta näissä paikoissa vastaan tulee yleensä ylikoulutus. Noin korkeakoulutettu lähtee heti muualle, kun sopiva paikka aukenee.

Puolitoista vuotta työttömänä ollut Ylirönni kertoo, että ennen Tampereelle muuttamista hän oli 3 ja puoli vuotta töissä Virossa. Sitä ennen hän ehti sosiologiksi valmistumisen jälkeen olla kaksi vuotta työttömänä.

– Tuntui vain siltä, ettei Suomesta löydy mitään, joten päätin katsoa ulkomailta. Sieltä löytyi. Tuntuu kuitenkin, ettei se työkokemus ole parantanut asemaani työmarkkinoilla, koska mitään ihan vastaavaa ei Suomessa tehdä, hän sanoo.

Koulutustaan hän kutsuu työllistymisen kannalta haastavaksi, koska se ei valmista suoraan mihinkään tiettyyn alaan.

– Voi hakea monenlaista, mutta yleensä hakijoina on myös niitä, joiden koulutus sopii suoremmin tarjottavaan työhön.

Kirjan kirjoittamiseen meni vuosi. Sitä tehdessään hän kävi kuntouttavassa työtoiminnassa ja oli työmarkkinoiden käytettävissä.

– Valitsin työtoiminnaksi koodauskurssin ja opiskelin tietojenkäsittetieteen asioita. Ei siitä varmaan haittaakaan ole, mutta työnantajia se varmaan kiinnostaa vasta kun on kokonainen tutkinto. Palkattomaksi harjoittelijaksikaan en ole päässyt, hän pohtii.

Hän ei pidä itseään työn välttelijänä.

– Voisin tehdä monenlaista työtä, jos siihen olisi mahdollisuus. Työn merkitys on korostunut ja nykyään on suosittua ajatella, että pitäisi päästä toteuttamaan itseään työssä. Minulle se ei ole minulle mikään vaatimus. Voin toteuttaa itseäni vapaa-ajalla.

Pitkäaikaistyötön, joka pitää itsensä aktiivisena tekemällä taidetta ja kirjoittamalla.

Opiskellut yhteiskuntatieteitä ja on koulutukseltaan sosiologi.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut