Huippuvuorten siemenkokoelma ei ole maailman kasvien ainoa turva – uusimmat "varmuuskopiot" löytyvät Suomesta ja kasvavat kasvilavoilla

Sitruunamelissan Hannu-lajike selviää Suomen talvessa. Siksi se on päässyt Luonnonvarakeskuksen varmuuskokoelmaan. Anton Soinne

Anne Kanerva

Kasvaako pihallasi monivuotinen kukka tai yrtti, joka ei hätkähdä paukkupakkasista tai leudon talven jääpoltteesta?

Kyseessä on todennäköisesti maatiaiskasvi, jonka geenit ovat lajinsa parhaimmistoa.

Luonnonvarakeskuksen kansallisella kasvigeenivaraohjelmalla kerätään talteen perinteisiä maatiaiskasveja.

Yksi kasvien säilytyspaikoista on Mäntsälässä Keudan Saaren kartanossa.

Luonnonvarakeskus perusti sinne hiljattain yrttien ja rohdoskasvien varmuuskokoelman, johon kuuluu monipuolinen valikoima lajeja.

– Eniten kantoja on mintusta ja ruusujuuresta, joka on pohjoisesta luonnosta peräisin oleva rohdoskasvi. Perinteisistä yrteistä kokoelmaan on valittu muun muassa aaprottimaruna, lipstikka, saksankirveli, mäkimeirami, kalmojuuri ja nukula, Keudan puutarhatuotannon opettaja Maikki Peltola kertoo.

Kasvit on istutettu oppilaitoksen puutarhassa kasvilavoihin. Puutarhuriopiskelijat hoitavat kasveja ja oppivat niiden käyttötarkoituksesta sekä monimuotoisuuden suojelun edistämisestä ja varmistamisesta.

Keudan kokoelmassa osa kasveista on valikoitu kulttuurihistoriallisen merkityksen vuoksi, osin erittäin hyvän kemiallisen koostumuksen ja käyttöarvon mukaan.

Lääkekasvina käytetyn nukulan kanta ulottuu mahdollisesti 200 vuoden taakse.

– Tätä nukulaa on viljelty tiettävästi 1800-luvun alusta lähtien. Suvun esi-isä oli opiskellut Turun akatemiassa 1700-luvun lopussa ja on oletettavasti siirtänyt kasvin Aitolahteen, Peltola kertoo.

Aaprottimaruna on vanha lääke-, tuoksu-, koriste- ja maustekasvi, jota on viljelty 1600-luvulla Turun seudulla. Saarelle tuotu aapottimaruna on mikkeliläisestä satavuotiaasta kannasta.

– Lipstikka on lähtöisin Naantalista, jossa se on kasvanut jo 1870-luvulla erään talon pihalla.

Kasvikokoelmia tarvitaan, jotta arvokkaiksi katsotut, suomalaista geenivarantoa edustavat kasvikannat saadaan säilytettyä tuleville sukupolville ja mahdollisia uusia tarpeita varten.

– Pellolla tai puutarhoissa säilytettävät monivuotiset kasvit voivat joutua kasvintuhoojien tai hankalien säiden takia huonoon kuntoon, Luken tutkija Terhi Suojala-Ahlfors kertoo.

Monet perinteiset kasvit ovat saattaneet poistua viljelystä ja käytöstä, ja niillä on siis vaarana hävitä, jos niitä ei ymmärretä säilyttää.

– Kasvien keskuskokoelmat ovat pääsääntöisesti Luonnonvarakeskuksen hallussa ja hoidossa. Esimerkiksi yrttien keskuskokoelma on tällä hetkellä Sotkamossa.

Tutkijan mukaan on hyvä varmentaa, että arvokkaita kasveja on tallessa useassa paikassa.

Puutarhakasvit säilytetään elävinä, kasvavina kasveina, jotta niiden ominaisuudet säilyvät entisellään.

Kotipuutarhuri voi omalta osaltaan edistää vanhojen kantojen säilymistä.

– Vanhoissa puutarhoissa kannattaa suosia paikalla pitkään säilyneitä kasveja. Lisäksi uusia kasveja hankkiessa kannattaa suosia suomalaisia, paikallisiin oloihin sopeutuneita kasveja. Maatiaiskantoja on saatavilla jonkin verran taimistojen ja yhdistysten kuten Maatiaisen kautta.

Vanhoista kasvikannoista voi ilmoittaa Luonnonvarakeskukseen osoitteessa luke.fi/ilmoitakasvi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Tampereen päivän ohjelmahaku on auki nyt – tervetulleita ovat kaikki avoimet yleisötilaisuudet
 2. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 3. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Koulut alkavat jälleen – Tampereen kirkoissa siunataan ekaluokkalaiset koulutielle
 7. Linnanmäellä joukkoaltistuminen koronalle – tähän aikaan seurue vieraili
 8. Keski-ikäinen mies vangittiin useista seksirikoksista epäiltynä – uhreina alle 16-vuotiaita poikia
 9. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä
 10. USU: Apteekkien hyllyt jopa tyhjentyneet kasvomaskeista – Kertakäyttömaskista voi joutua maksamaan pari euroa kappaleelta
 11. "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin" – Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin – "Naama roikkui"
 12. TPV:n kanssa Suomen-mestaruuden 1990-luvulla voittanut Miika Juntunen sai töitä – yrittää nostaa KPV:ta suosta, rekrytointi sai osakseen valtavan julkisen hämmennyksen
 13. Tilastotkin sen vahvistavat: Heinäkuussa hellepäiviä melkein viikon verran keskivertoa vähemmän, sadetta senkin edestä
 14. Niittyjuhlat järjestetään jälleen sunnuntaina – ota koko päivän ohjelma talteen tästä jutusta
 15. Löytyykö Ilveksen kakkosjoukkueelle ollenkaan pysäyttäjää? – Nyt kaatui TPV paikallisottelussa selvin lukemin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Heikki Heinonen selvitti tuulen suunnatkin, kun tuorein vihje Raisa Räisäsen katoamisesta tuli tietoon liittyen Tampereen Hervantajärveen – "Koira haukkui ja veti rantaa kohti..."
 2. Rodeon myynti on edennyt loppusuoralle – Finlaysonin tilasta kamppailee kaksi yritystä
 3. Koronavuoden Nysse-erikoisuus: talviliikenne alkaa kahtena eri päivänä ja päättyy jo vuodenvaihteessa – Näin bussilinjat muuttuvat, lakkautuksiakin tulossa
 4. Tampereen Seremoniamestari vaihtaa työpaikkaa – Uusi työllistäjä löytyy Hiedanrannasta
 5. Kangasalan puuhamies Jussi Haavisto tuo nyt olympiasoihdun Tampereelle – mutta miten Brother Christmas liittyy asiaan?
 6. Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoi pääministeri Sanna Marinin menneen naimisiin jalkapalloilijan kanssa: nyt vanha TPV-valmentaja kertoo, millainen pelimies Markus Räikkönen oli – "Hän oli tärkeä pelaaja"
 7. Pääministeri Sanna Marin meni naimisiin – Kesärannassa 40 vierasta
 8. Miksi osa Yö-yhtyeen tuotannosta katosi suoratoistopalveluista? Nyt puhuu Jussi Hakulinen: "Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa"
 9. Sähköpyörämyymälä Electrobike avasi ovensa Tampereen Lielahdessa – "Pinta-alalla ja valikoimalla mitattuna Pohjoismaiden suurin"
 10. Tämä nainen järjestää nyt Tampereelle Tissiflashmobia – "Rinnat eivät ole sukuelimet", huomauttaa Päivi Kokkonen
 11. Lukijalta: Miksi vuokrat nousevat?
 12. Tampereen kaupungin esi- ja perusopetus ottaa Wilman käyttöön elokuun alussa
 13. Ratikka palaa tällä viikolla Hervantaan – Näin jatketaan: syksyllä alkavat tyyppikokeet ja ratikka pääsee asematunneliin saakka
 14. Sauli Cityn ohjat ottaneella Johanna Mäkisellä yrittäjähenkisyys tulee verenperintönä: "Kun päiväkodista muut toivat piirustuksia kotiin, minä myin omani"
 15. Poliisi pysäytti perjantai-iltana Tampereella henkilöauton, jonka kuljettajaa oli syytä epäillä päihtyneenä ajamisesta – lopulta ratin takaa löytyi mies, jonka kansallisuudesta tai henkilöllisyydestä ei ole mitään käsitystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.