Veronmaksajat: Satasen palkankorotuksesta melkein puolet veroihin – progressio iskee nopeasti lisäansioihin

Kuvituskuva. Arkisto/ Riitta Ketola

Klaus Nurmi

Palkkojen verotus on Suomessa vertailumaihin nähden sitä kireämpää, mitä suuremmat ovat palkansaajan tulot, kertoo Veronmaksajain Keskusliiton uusi palkkaverovertailu.

Veronmaksajien mukaan verotus kohdistuu etenkin palkansaajan lisäansioihin. Keskituloisen palkansaajan sadan euron palkankorotuksesta 47 euroa menee veroihin.

Marginaaliveroprosentti on Suomessa 44 000 euron palkkatasolla Pohjoismaiden korkein, Veronmaksajat toteaa tiedotteessaan.

Kansainvälisessä vertailussa Suomen palkkaverotus on varsin progressiivista. Veronmaksajat kertoo, että vertailun suurituloisimman, 143 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan verotus on Suomessa keskimäärin 6,8 prosenttia korkeampaa kuin Euroopan vertailumaissa.

Selvityksen laatineen Veronmaksajien pääekonomistin Mikael Kirkko-Jaakkolan mukaan jyrkkä progressio ja korkeat marginaaliverot ovat sitkeä piirre palkkaverotuksessa.

Palkansaajan veroprosentti on Suomessa eurooppalaisten vertailumaiden keskitasoa selvityksen matalimmalla, eli 28 600 euron vuosipalkan tasolla.

Verotus kiristyy kuitenkin nopeasti palkansaajan tulojen noustessa, Veronmaksajat toteaa.

Suomalaista keskipalkkaa eli 44 000 euroa vuodessa ansaitsevan veroprosentti on 2,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin. Korkein veroprosentti on tällä tulotasolla Belgiassa.

Kansainvälisessä palkkaverovertailussa verrataan työn verotusta neljällä eri palkkatasolla 18 OECD -maassa.

Aiheeseen liittyvää

  1. Vain harva rahoittaa joululahjaostoksensa veronpalautuksilla tänä vuonna – Ekonomisti selittää ilmiötä 9.12.2019 18:30

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut