Poliisihallitus on selvittänyt poliiseihin kohdistuvan maalittamisen yleisyyttä, ilmenemistapoja, seurauksia sekä henkilöstön suhtautumista ilmiöön.
Kysely osoitettiin lokakuussa koko henkilöstölle ja siihen vastasi 834 poliisia.
Maalittamista piti ongelmana 89 prosenttia kyselyyn vastanneista.
Lähes kolmannes vastaajista oli viimeisen kolmen vuoden aikana henkilökohtaisesti kohdannut maalittamista. Noin puolet oli havainnut oman yksikön henkilöstöön kohdistuvaa maalittamista.
Selvityksen mukaan maalittamisella pyritään luomaan epäedullista kuvaa poliisista työ- tai yksityiselämään liittyviä tietoja kaivamalla ja niitä eri yhteyksiin asettamalla, vääristelemällä tai valheellista tietoa levittämällä.
Maalittaminen voi tapahtua myös suorana tai epäsuorana uhkailuna, ja joskus myös sinänsä laillisten oikeussuojakeinojen käyttönä haittaamis- tai häirintätarkoituksessa.
Maalittamisen tavoitteena on esimerkiksi painostaa poliisia luopumaan virkatoimesta tai saada poliisi ryhtymään painostettuun virkatoimeen.
Maalitetuksi joutuneille sen merkittävin vaikutus oli omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen. Maalittaminen oli myös johtanut oman käyttäytymisen muuttamiseen sosiaalisessa mediassa, sekä turvallisuustoimien lisäämiseen tai ainakin niiden harkintaan. Kolmanneksi merkittävin haittavaikutus kohdistui läheisten hyvinvointiin ja jaksamiseen.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kommentoi kyselytulosta toteamalla, että poliisiin kohdistuva maalittaminen on vakava ongelma, johon tulee puuttua kaikin käytössä olevin keinoin.
Asian vakavuutta painottaessaan poliisiylijohtaja kuitenkin muistuttaa samalla maalittamisen ja kritiikin välisestä erosta.
Maalittamista eivät ole viranomaisen arvostelu, yksittäinen virkatoimen arvostelu tai kansalaisten tavanomainen oikeussuojakeinojen käyttäminen.
‒ Demokratiaan kuuluu oikeus kritisoida viranomaisen toimintaa, ja siitä maalittamisessa ei ole kysymys. Maalittamisella pyritään vaikuttamaan epäasiallisin keinoin viranomaisen toimintaan, nakertamaan luottamusta viranomaisiin ja sitä kautta vaikuttamaan koko yhteiskuntaan ja oikeusjärjestelmään. Tällöin maalittaminen koskee jokaista, Kolehmainen selventää poliisin tiedotteessa.
Noin joka kymmenes poliisi ilmoitti kyselyssä välttävänsä työtehtäviä, joissa on riski joutua maalittamisen kohteeksi, esimerkiksi julkisia työtehtäviä tai keskustelua herättäviä aiheita.
Kaikista kyselyyn vastanneista 13 prosenttia oli harkinnut ammatinvaihtoa maalittamisen takia. Maalittamista itse kohdanneista ammatinvaihtoa oli harkinnut vieläkin suurempi joukko, jopa lähes joka viides (18%). Noin kymmenen vastaajaa ilmoitti vaihtaneensa työtehtäviä maalittamisen seurauksena.