Tämä kauppa on parempi kuin maailman paras – Pirkkalan Citymarketin sushimyynti on lukuina vieläkin hurjempi kuin maine

Sushit eivät ole Pirkkalan Citymarketille pelkkä mainosvaltti. Niiden osuus myynnistä on jo enemmän kuin viisi prosenttia, paljastaa kauppias Sami Sivonen. Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

K-Citymarket Järvenpää valittiin marraskuussa maailman parhaaksi ruokakaupaksi.

Viikkoa myöhemmin Pirkkalan Citymarketiksi valittiin vuoden K-Citymarketiksi Suomessa.

Yksinkertaisen kehäpäätelmän mukaan K-Citymarket Pirkkala on siis parempi kuin maailman paras.

– Voi kai sen noinkin tulkita, naurahtaa kauppias Sami Sivonen

Sivosen mukaan menestys on ollut uudelle kaupalle muutenkin huimaa. Vaikka kauppapaikka on vanha, Partolassa kaupan ajanlasku starttasi uudelleen, kun kaupan suuremontti valmistui. Toukokuussa 2018 valmistuneessa noin kolmen miljoonan euron uudistuksessa kauppa laitettiin kokonaan uusiksi.

– Kaverit vähän epäilivät, mutta sanoin, että minulla on visio, myhäilee Sivonen.

Onnistumista mitataan kaupassa kassalla. Euroista Sivonen ei puhu, mutta tänä vuonna myynnin kasvu päätynee noin 50 prosenttiin.

Remontissa hyllyssä olevien tuotteiden määrä kasvoi selvästi. Silti osumat merkitsevät eniten. Pirkkalan Citymarketista ei voi puhua mainitsematta sushia.

Syyskuussa 2018 aloittaneen sushipajan kapasiteetti oli aluksi 500 kiloa viikossa. Neljän viikon jälkeen kysyntä ylitti tuhat kiloa. Nyt kapasiteetti on nostettu 5000 kiloon viikossa.

Sushi ei Pirkkalassa pelkkä brändituote. Sushimyynti on tällä hetkellä hypermarket-mittakaavassa käsittämättömästi yli viiden prosenttia kokonaiskaupasta.

– Sushien takia kauppa kerää asiakkaita laajemmalta alueelta. Tällä hetkellä sushit työllistävät jo 11 ihmistä.

Yli viiden prosentin osuuteen myynnistä yltää myöskin remontin jälkeen aloitettu verkkokauppa. Muista painopistelualueista satsaus pienpanimo-oluisiin toi poika Mika Sivosen vetämälle juomaosastolle K-Citymarketien vuoden juomakauppa -palkinnon.

Kauppiaan mukaan menestyvää hypermarkettia pitää kehittää samalla intensiteetillä kuin kivijalkakauppaa. Kauppaa pitää kehittää asiakaskunnan toiveiden mukaan, mutta suuryksiköstä huolimatta tämä ei tarkoita tilastoanalyysiä.

– Vain myyntilukuja tulkitsemalla ollaan monesti myöhässä. Tilastot ovat toki pohjalla, mutta tunteella ja näkemyksellä mennään ja tuulia pitää osata haistella.

Uusimpana virtausten tulkinnan tuloksena Partolassa on avattu Buffalo Fried Chicken -osasto, jossa myydään paistettuja kananpaloja.

Tunteella johtaminen tarkoittaa myös pitkiä työpäiviä.

– Yleensä työpäivä on 12–13 tuntia. Pyrin pitämään yhden päivän viikossa vapaana ja vapaita viikonloppuja silloin tällöin.

Työn vastapainona kotona autotallissa odottaa noin 1500 hevosvoiman Audi R8. Harrastuksessaan Sivonen on vasta maailman toiseksi paras, sillä meriittilistalla on MM-hopea Time Attack -luokan MM-kisoista Australiasta.

– Auton rakentelu iltaisin ja viikonloppuisin on hyvää vastapainoa työlle, sanoo Sivonen.

Sivonen työllistää Citymarketissa tällä hetkellä 45 ihmistä. Vielä pari vuotta sitten henkilöstömäärä oli reilut 20.

Kauppias

K-Citymarket Pirkkalan kauppias vuodesta 2009 lähtien

aiemmin kauppiaana K-Supermarket Arabiassa Helsingissä, toisen polven Citymarket-kauppias, edesmennyt isä Kalevi pyöritti Citymarketia Itäkeskuksessa

koulutus: merkantti, yrittäjän ammattitutkinto, suorittaa parhaillaan MBA-tutkintoa Jyväskylän yliopistossa

45-vuotias, asuu Ylöjärvellä Siivikkalassa

harrastukset: autourheilu, ”Muuhun ei ole aikaa, ei edes mökkeilyyn.”

Perhe: Avovaimo Mervi, lapset Mika 25 ja Pinja 23 sekä Mervin lapset Roni 17, Emmi 15 ja Arttu 9

Aiheeseen liittyvää

  1. Nyt tuli iso tunnustus! – Pirkkalan Citymarket on vielä parempi kuin maailman paras 15.11.2019 15:02
  2. Järvenpään K-Citymarketin MM-kauppias tunnustaa saaneensa tuomion perheväkivallasta: "Kauppamme ei olisi ansainnut tämänkaltaista keskustelua" 13.11.2019 11:09
  3. Tamperelainen kauppiasyrittäjä valittiin K-Citymarket-ketjun varapuheenjohtajaksi 9.4.2019 12:29

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut