Poliisi selvitti laajan huume- ja lääkeaineiden salakuljetusvyyhdin – Toimintaa johdettiin Tampereelta

Poliisi on selvittänyt laajan, muun muassa dopingaineiden salakuljetukseen ja levitykseen keskittyneen rikoskokonaisuuden. Toimintaa johdettiin Tampereelta käsin. Sauvo Jylhä/ESM:n arkisto

Pekka Ruissalo

Helsingin, Sisä-Suomen ja Hämeen poliisilaitokset sekä Keskusrikospoliisi ovat selvittäneet laajan huumaus-, doping- ja lääkeaineiden maahantuontia ja myyntiä koskevan rikoskokonaisuuden.

Poliisi on tutkinut kokonaisuutta muun muassa useina törkeinä huumausainerikoksina ja törkeinä dopingainerikoksina.

Helsingin poliisilaitos on tutkinut kahta laajaa rikoskokonaisuutta. Vuonna 2018 käynnistynyt tutkinta liittyy epäiltyyn, Tampereelta johdettuun doping- ja huumausaineiden salakuljetusorganisaation toimintaan.

Alkuvuodesta 2019 alkoi toinen tutkintakokonaisuus, joka myöhemmin linkittyi samojen pääepäiltyjen kautta aiempaan tutkintakokonaisuuteen.

– Vuonna 2018 alkaneessa kokonaisuudessa on tutkittu erityisesti huumausaineiden ja dopingaineiden myyntiä Tampereen seudulla ja osin pääkaupunkiseudulla. Esitutkinnan mukaan huumeiden levittäminen on perustunut kasvokkain myyntiin, kun taas tänä vuonna alkaneessa esitutkinnassa on kyse huumaus- ja lääkeaineiden myynnistä lähinnä verkossa, kuvailee yksi tutkinnanjohtajista, rikoskomisario Jari Nikonen Helsingin poliisilaitokselta.

Esitutkinnassa ovat olleet mukana Helsingin poliisilaitoksen lisäksi Sisä-Suomen ja Hämeen poliisilaitokset. Sisä-Suomen poliisilaitoksen tutkimat rikosepäilyt liittyvät vuonna 2018 alkaneeseen ja Hämeen poliisilaitoksen tutkimat rikosepäilyt vuonna 2019 alkaneeseen tutkintahaaraan.

Keskusrikospoliisin vastuulla on ollut rikoshyödyn jäljittäminen ja poisottaminen. Hyvää yhteistyötä on tehty myös Espanjan poliisin kanssa.

– Poliisin tutkintaryhmät ovat tehneet erittäin hienoa työtä selvittäessään johtolankoja ja niiden välisiä yhteyksiä niin, että nämä kaksi erillistä tutkintaa ovat paljastuneet tutkinnan edetessä yhdeksi ja samaksi kokonaisuudeksi, Uusikivi sanoo.

Kokonaisuudessa on pääepäiltyinä kaksi suomalaista miestä. Heidän epäillään johtaneen organisaation toimintaa Espanjasta käsin. Pääepäillyt ovat vangittuina, ja heidän lisäkseen vangittuina on ollut ja on edelleen myös useita muita epäiltyjä.

– Poliisi epäilee organisaation salakuljettaneen Suomeen erittäin suuria määriä huumausaineita, huumausaineiksi luokiteltavia lääkeaineita, lääkeaineita ja dopingaineita. Kaikkiaan esitutkinnassa on ollut kymmeniä epäiltyjä Suomessa ja ulkomailla. Epäillyistä lähes kaikki ovat Suomen kansalaisia, Nikonen kertoo.

Rikollisorganisaation epäillään aloittaneen dopingaineiden maahantuonnin ja levityksen vuonna 2016, ja toiminta on laajentunut vuonna 2018 huumausaineiden ja huumausaineiksi luokiteltavien lääkeaineiden maahantuontiin sekä levitykseen pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla.

Aiheeseen liittyvää

  1. Tamperelaismies yritti kaupitella dopingaineita sekä amfetamiinia – Syyttäjä vaatii ehdollista vankeusrangaistusta
    16.12.2019 20:00
  2. Tulli takavarikoi 2,5 miljoonan euron arvosta laittomia dopingaineita
    8.7.2019 19:58

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut