Kauppahalli on auki sunnuntainakin kello 11-18 - Nygrenin kalatiskillä jonottaminen on tamperelainen jouluperinne

Nygrenin kalatiskillä Kauppahallissa paahdetaan jo hommia jouluvaihteella. Joulukalan noutaminen Nygreniltä on muodostunut monelle tamperelaiselle vuodenaikaan kuuluvaksi perinteeksi, johon kuuluu myös jonottaminen.

– Joulun kiireisimpinä päivinä meillä voi käydä tuhatkin asiakasta. Jonoa on yleensä aamusta iltaan, kertoo kalakauppias Verneri Nygren

Pisimmillään jonottajat joutuvat odottamaan palvelua kolmisen tuntia.

– Laitoin juuri Facebookiin kuvan ennakkotilauslomakkeestamme ja monet tulivat siihen kommentoimaan, että eihän se joulu ole mitään ilman jonottamista, naurahtaa Nygren.

Osa asiakkaista tulee kauppiaan mukaan jonoon ja ostaa lopuksi vain pari rasvasilliä tavan mukaan. Verneri Nygrenin mukaan asiakkaiden omistautuneisuus herättää kauppiaissa ylpeyttä.

– Kyllä minä toisaalta ymmärrän sen. Täältä tullaan hakemaan sitä joulufiilistä ja onhan siinä tunnelmaa, kun voit käydä monessa eri myymälässä hakemassa jotain pientä. Onhan se kauppiaan kannalta hienoa, että jostain näin pienestä asiasta voi tulla asiakkaille niin merkittävä.

Kalakauppiaat kuitenkin tiedostavat, etteivät kaikki asiakkaat halua jonottaa vain tavan vuoksi. Jonottamisessa on käytetty vuodesta 1999 asti vuoronumeroja, joiden etenemistä voi seurata nykyään myös Youtubesta. Tällöin palveluvuoroa ei tarvitse kytätä tiskin vieressä useita tunteja.

Jonoja on myös yritetty purkaa useilla eri tavoin. Yksi on jo edellä mainittu ennakkotilauslomake, jolla voi varata itselleen valmiin kalan hyvissä ajoin. Tällöin se tarvitsee vain noutaa. Viime vuonna Nygrenit myivät Laukontorilla valmiiksi pakattuja kalakasseja, joihin oli pakattu kaikki joulun suosituimmat tuotteet. Tänä vuonna sellaiseen ei kuitenkaan riitä aika.

– Nyt meillä ei ole oikein työntekijöitä siihen, Verneri Nygren myöntää.

Sovellustakin on harkittu, mutta ainakaan toistaiseksi sellaisen tutkimiseen ei ole riittänyt aikaa.

– Kyllä sitä on mietitty. Teemme jatkuvasti työtä, jotta saisimme tuota jonotustilannetta helpotettua ja asiakkaita palveltua parhaamme mukaan, sanoo Nygren.

Joulun suosikkituotteita ovat Verneri Nygrenin mukaan kylmäsavulohi, graavilohi ja lämminsavulohi. Myös maustekalat, kuten sinappisilakat, tekevät kauppansa.

– Supistamme valikoimaamme aika rajusti jouluisin, koska perinteiset tuotteet ovat tähän vuodenaikaan aivan ylivoimaisia ykkösiä. Normaalisti meillä voi olla jotain sata erilaista tuotetta, mutta jouluisin on vain muutamia kymmeniä.

Mistä on kyse?

Perheyrityksessä työtä tehdään kolmessa polvessa. Tiskillä palvelee koko ydinperhe eli isä, äiti, sisko ja kaksi veljestä. Pappa ajelee tilauksia.

Yritys aloitti Kauppahallissa jo vuonna 1970. Kauppahallin kalatiskin lisäksi se toimittaa kalaa Tampereen ravintoloihin.

Kalat fileerataan Kauppahallissa perinteisesti veitsellä. Asiakkaan toiveesta kalasta voidaan myös käsitellä, kuten kuutioida tai nyppiä ruodot pois.

Kauppahalli on avoinna ma-pe kello 8–18 ja la kello 8-16. Joulun alla Kauppahalli on auki sunnuntaina 22.12. kello 11-18, maanantaina 23.12. kello 8-20 ja jouluaattona 24.12. kello 8-12.

EDIT 21.12. kello 23.45: Korjattu ja täydennetty aukioloajat joulunaluspäivinä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut