Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lähdössä huomenna auton koeajolle? – Muista ainakin nämä 5 asiaa

Uuden auton koeajaminen on aina jännittävä tapahtuma, jossa ei aina välttämättä muista mihin kaikkeen kannattaa kiinnittää huomiota.

Käytettyjen autojen myyjän Kamuxin Helsingin Konalan liikkeen myymälävastaava Toni Mäkelä neuvoo, että jokaisella koeajokerralla autosta kannattaa tarkistaa tietyt asiat jo ennen ajon aloittamista, jotta itse ajokokemukseen voi keskittyä paremmin.

Viisi vuotta autoja myynyt Mäkelä kertoo kokemuksellaan, mitä koeajosta tulee tietää ja mitkä asiat autosta tulee tarkistaa jo ennen ajoon lähtöä.

– Tarkista aina auton yleisilme, korin kunto, sisätilat sekä tekniikan ja lisävarusteiden toimivuus. Ulkoasusta kannattaa heti tarkistaa kyljet ja onko niissä lommoja sekä puskurien kulmat nirhaumien varalta, Mäkelä neuvoo.

– Myös katon kunto ja suoruus kannattaa varmistaa sekä ovien alaosat esimerkiksi ruosteen varalta. Myös huoltohistorian läpikäyminen on tärkeää. Nyrkkisääntö on, että noin 30 000 ajokilometrin välein tulisi olla aina huolto tehtynä.

Ajon aikana kannattaa kiinnittää huomiota auton päästämiin ääniin eri tilanteissa. Niistä voi nopeasti päätellä, onko auto kerrotussa kunnossa.

– Jos ajat vaikka monttuun ja kuuluu iso kolahdus, niin tiedät jonkin olevan vialla. Tai jos ajat satasta ja alkaa kuulua ulinaa, tällöin esimerkiksi voimansiirrossa voi olla vikaa.

– Myös vaihteiden vaihto tulisi olla sulavaa, mutta jos ne vaihtuvat terävästi, asia kannattaa nostaa esiin myyjän kanssa, Mäkelä ohjeistaa.

Tee nämä 5 asiaa koeajoa ennen ja sen aikana:

1. Tarkasta korin, auton sisäosien sekä tuulilasin kunto.

2. Tarkista, että huoltokirja löytyy ja vuosihuollot on tehty asianmukaisesti.

3. Varmista jarrujen, moottorin ja lisälaitteiden kunto. Kokeile autoa eri nopeuksissa ja kuuntele poikkeavia ääniä.

4. Varmista renkaiden kunto.

5. Ota selvää, milloin seuraava katsastus on edessä. Pitkään katsastamatta ollut auto voi tuoda ostajalle nopeasti lisäkuluja.