Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni: Laittomuuden tuomitseminen

Tampereella on pitkin vuotta puhuttanut kaupungin luottamushenkilöiden kaksoisroolitus eli se, voiko henkilö itse myös valvoa omaa toimintaansa.

Kaupungilla on useita eettisiä toimintaperiaatteita. Hyvästä hallinnosta, julkisuudesta sekä avoimuudesta puhutaan, toteutus ontuu.

Yhä uusia kaupungin hankkeita ja alueiden kehittämisiä on siirretty julkisuuslain ulottumattomiin, yhtiöihin. Valtuuston päätösvallan ulkopuolelle. Valtakoalitio on korostanut kaupunginhallituksen ja konsernihallinnon asemaa. Ne nimeävät myös yhtiöiden hallitukset.

Valtuustossa yhteisöjen konserniohjeen hyväksymisen yhteydessä sovittiin, ettei kukaan voi enää jatkossa valvoa omaa toimintaansa.

Linjaus oli hyvä. Valitettavasti ohje oli muuten puutteellinen ja sisälsi erittäin kyseenalaisen muutoksen.

Kaupungin tytäryhteisöjen konserniohjeessa tai siihen liittyvässä kokonaisuudessa olisi pitänyt olla eriasteiseen esteellisyyteen, tiedon saantiin sekä valvontaan liittyviä ratkaisuja. Rakenteellista korruptiota ei tunnistettu ongelmaksi.

Valtuustossa viime maanantaina herättelin keskustelua ohjeen uudesta linjauksesta, ettei yhtiön tai säätiön hallitukseen valittavan henkilön tarvitse jatkossa nauttia yleistä luottamusta. Mielestäni linjaus on huono.

Nykyinen ohjeistus on, että poliisitutkinnassa olevaa ei saa valita kaupungin toimielimeen, yhtiön tai säätiön hallitukseen. Uudessa linjauksessa vasta sellaista henkilöä, joka on tuomittu tai tutkinnassa rikoksesta, jonka vähimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta, ei saa valita. Muutos on selkeästi huonompaan suuntaan. Valtakoalitio ei halunnut edes keskustella asiasta.

Valtuustossa huomautettiin lokakuussa sekä konsernijaoston puheenjohtajaa (kok.) että kaupunginhallituksen puheenjohtajaa (sd.) hyvän hallinnon vastaisesta menettelystä hallitusjäsenen nimityksessä. Näin merkittävän muutoksen tekeminen sen jälkeen osoittaa huonoa harkintaa.

Sääntöjen muuttaminen kesken pelin ei ole hyväksyttävää toimintaa.

Tampereen isoimman valtuustopuolueen entisen puheenjohtajan seitsemän kuukauden tuomio luottamusaseman väärinkäytöstä, lainvoimaistuneena, pitää johtaa hänen eroamiseen tai erottamiseen kaupungin luottamustoimista.

Tampereella olisi aika vaihtaa puheet hyvistä arvoista niiden käytännön soveltamiseen.

Aarne Raevaara

kirjoittaja on Vaihtoehto Tampereen kaupunginvaltuutettu