Kolumni: Laittomuuden tuomitseminen

toimitus

Tampereella on pitkin vuotta puhuttanut kaupungin luottamushenkilöiden kaksoisroolitus eli se, voiko henkilö itse myös valvoa omaa toimintaansa.

Kaupungilla on useita eettisiä toimintaperiaatteita. Hyvästä hallinnosta, julkisuudesta sekä avoimuudesta puhutaan, toteutus ontuu.

Yhä uusia kaupungin hankkeita ja alueiden kehittämisiä on siirretty julkisuuslain ulottumattomiin, yhtiöihin. Valtuuston päätösvallan ulkopuolelle. Valtakoalitio on korostanut kaupunginhallituksen ja konsernihallinnon asemaa. Ne nimeävät myös yhtiöiden hallitukset.

Valtuustossa yhteisöjen konserniohjeen hyväksymisen yhteydessä sovittiin, ettei kukaan voi enää jatkossa valvoa omaa toimintaansa.

Linjaus oli hyvä. Valitettavasti ohje oli muuten puutteellinen ja sisälsi erittäin kyseenalaisen muutoksen.

Kaupungin tytäryhteisöjen konserniohjeessa tai siihen liittyvässä kokonaisuudessa olisi pitänyt olla eriasteiseen esteellisyyteen, tiedon saantiin sekä valvontaan liittyviä ratkaisuja. Rakenteellista korruptiota ei tunnistettu ongelmaksi.

Valtuustossa viime maanantaina herättelin keskustelua ohjeen uudesta linjauksesta, ettei yhtiön tai säätiön hallitukseen valittavan henkilön tarvitse jatkossa nauttia yleistä luottamusta. Mielestäni linjaus on huono.

Nykyinen ohjeistus on, että poliisitutkinnassa olevaa ei saa valita kaupungin toimielimeen, yhtiön tai säätiön hallitukseen. Uudessa linjauksessa vasta sellaista henkilöä, joka on tuomittu tai tutkinnassa rikoksesta, jonka vähimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta, ei saa valita. Muutos on selkeästi huonompaan suuntaan. Valtakoalitio ei halunnut edes keskustella asiasta.

Valtuustossa huomautettiin lokakuussa sekä konsernijaoston puheenjohtajaa (kok.) että kaupunginhallituksen puheenjohtajaa (sd.) hyvän hallinnon vastaisesta menettelystä hallitusjäsenen nimityksessä. Näin merkittävän muutoksen tekeminen sen jälkeen osoittaa huonoa harkintaa.

Sääntöjen muuttaminen kesken pelin ei ole hyväksyttävää toimintaa.

Tampereen isoimman valtuustopuolueen entisen puheenjohtajan seitsemän kuukauden tuomio luottamusaseman väärinkäytöstä, lainvoimaistuneena, pitää johtaa hänen eroamiseen tai erottamiseen kaupungin luottamustoimista.

Tampereella olisi aika vaihtaa puheet hyvistä arvoista niiden käytännön soveltamiseen.

Aarne Raevaara

kirjoittaja on Vaihtoehto Tampereen kaupunginvaltuutettu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 2. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 5. IL: "Hetken mielijohde" kävi tamperelaismiehelle kalliiksi – Suomi-konepistoolin kanssa kikkailu toi lopulta ehdollisen vankeusrangaistuksen sekä aseiden menetyksen
 6. Leväseuranta alkoi Pirkanmaalla – tänä kesänä seurataan kahta uutta paikkaa
 7. Keskustorin Nakkifakiiri avaa ovensa tauon jälkeen
 8. Pyörävarkauksien sesonkiaika on alkanut – varkauksia ainakin kahdeksan päivässä
 9. Norppien köllöttelyä katsottiin 1,2 miljoonaa kertaa, ensimmäistä kertaa nähtiin myös norppien välisiä kärhämiä – mutta missä on Pullervo?
 10. Nimitys: Suomen Suoramainonnan toimitusjohtajaksi Jari Mankonen
 11. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 12. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 13. Poliisi takavarikoi alaikäiseltä viinakauppiaalta kymmeniä litroja kirkasta viinaa Vantaalla
 14. Kesän yleisurheilukausi on vauhdissa myös Tampereella: Vehmaisten Urheilijat järjestää kovatasoisen moukarikilpailun
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Tupakannatsan maahan nakkaavia ollaan valmiita sakottamaan – "Tumpista leviää ympäristöön vaarallisia kemikaaleja"
 2. Teetkö sinäkin tämän virheen kauppareissulla? – käsidesiäkin voi käyttää väärin
 3. Tapahtumakesä toteutuu Pirkanmaalla, mutta erityisjärjestelyin – Lue tästä, miten
 4. Napoli vei ykköspaikan – Tässä on Paras Tamperelainen Ravintola 2020 -äänestyksen 50 parasta
 5. Kolme tulipaloa Nokialla saman tien varrella – pelastuslaitos epäilee tahallaan sytytetyksi
 6. Venäläislehti antaa tylyn arvion tamperelaisesta KHL-kiekkoilijasta – Aituri Lotta Haralan avomiestä kuvataan "historian huonoimpiin lukeutuvaksi ulkomaalaishankinnaksi"
 7. Pirkanmaan SDP linjasi kenties ei-niin-yllättävän kannanoton – Kannattaa elokuussa hyvin tuttua kasvoa puheenjohtajaksi
 8. Hävityksen kauhistus Senaatintorilla – kirkkoherra sotketusta Tuomiokirkon muurista: "Jonkun yksittäisen tekijän aikaansaannoksia"
 9. Valtion tuki pienentää Tampereen korona-alijäämän 30 miljoonaan – ilman lisärahoja alijäämä jopa 98 miljoonaa
 10. Murtomiesten Bittimaatti-keikka meni pieleen Tampereella – IS: Tuhansien eurojen saalis jäi lattialle ja lopputuloksena oli vankeustuomio
 11. Kansanedustaja Pauli Kiuru sai odottamansa vastauksen ministeri Hanna Kososelta – "Nähdäkseni olisi voinut antaa jo yli kaksi viikkoa sitten"
 12. Nyt tulee drive-in -konsertti – Messu- ja Urheilukeskuksen parkkipaikalla nähdään useampi rokkikeikka
 13. Asemakaavamuutos tuo asuntoja Tampereen Vehmaisten liikekeskukseen
 14. Uutuuskirja: Raisa Räisäsen pikkusisko toivoo, että mahdollinen surmaaja tunnustaisi teon – "En usko, että siskoni kohtalo selviää enää muutoin"
 15. Poika tuli kotiin – vuoden 2019 MM-pokaali löysi paikkansa Jääkiekkomuseosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.