Näin vältät riidat jouluna – asiantuntijan vinkit: "Pysyttele mahdollisimman rauhallisena"

Monille perheille ja suvuille joulu on vuoden ainoa hetki, jolloin kokoonnutaan saman pöydän äärelle, ja mahdolliset aiemmat riidat tai muut jännitteet ovat läsnä. Kuvituskuva. Arkisto / Pekka Seppänen

toimitus

Riitelyn tekniikkaa voi oppia ja siten välttää turhat riidat. Monelle esimerkiksi joulu nostaa paljon tunteita pintaan, minkä vuoksi myös riitoja saattaa syntyä, kerrotaan Mehiläisen tiedotteessa.

Erityistason pariterapeutti ja seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen rohkaisee suhtautumaan riitelyyn armollisesti mutta vastuullisesti.

– Elämä ilman erimielisyyksiä tai ristiriitoja ei ole mahdollista. Hankalien asioiden käsittelyä ei siis kannata lykätä vain sen takia, että yrittää välttää tai jopa pelkää riitelyä. Tunteiden patoaminen voi lopulta aiheuttaa isojakin tunteenpurkauksia, Pölönen muistuttaa tiedotteessa.

Juhlapyhinä tai loma-aikoina tavataan usein sukulaisia tai perheenjäseniä, joihin on saatettu ottaa etäisyyttä. Monille perheille ja suvuille joulu onkin vuoden ainoa hetki, jolloin kokoonnutaan saman pöydän äärelle. Perheen kesken mahdolliset aiemmat riidat tai muut jännitteet ovat läsnä usein vahvimmillaan juuri silloin, kun ollaan yhdessä.

Tiedotteessa listataan viisi vinkkiä riidan välttämiseksi:

– Yritä pysytellä mahdollisimman objektiivisena itse riideltävän asian suhteen. Vältä provosoitumista ja pysyttele mahdollisimman rauhallisena.

– Yritä tehdä arjestasi vähemmän kuormittavaa; huolehdi hyvinvoinnistasi ja jaksamisestasi. Stressaantuneena, väsyneenä ja kuormittuneena on hankala käyttäytyä rakentavasti ristiriitaisessa tilanteessa.

– Kun haluat välttää riidan, vältä myös alkoholia. Humalassa tai edes hieman alkoholin vaikutuksen alaisena ei kannattaisi väitellä ollenkaan, sillä tunteita on silloin vaikea hallita.

– Yritä välttää kaikkia yleistyksiä, vaikka niiden täydellinen karsiminen ei onnistuisikaan. Vältä ainakin näitä yleistyksiä korostavia termejä: aina, ikinä ja ei koskaan.

– Älä naureskele tai vähättele. Jos toinen kiihtyy kunnolla, on hyvä kiinnittää omaan puhetapaan huomiota ja mahdollisimman rauhallisesti kertoa toiselle, että sanasi vaikuttavat kohtuuttomilta.

Riitely sukujuhlassa tai vaikkapa joulupöydässä ei välttämättä ole suoraa sanailua, mutta jokin tuntuu silti hiertävän ja tekee tunnelman ahdistavaksi. Alkoholi voi myös tuoda oman huonon lisänsä tilanteeseen. Jos tietää joutuvansa hankalaan tilanteeseen, vaikkapa jouluna sukulaisten tai perheen kanssa tavatessa, kannattaa pyrkiä pitämään oma ennakkoasenteensa hyvänä ja realistisena.

Aiheeseen liittyvää

  1. Joulunajan kaukojuniin pamahtaa jopa 600 000 matkustajaa – lue tästä poikkeusaikataulut
    17.12.2019 9:31
  2. Kolme neljästä luottaa yhä sikaan joulupöydässä – "Kinkun asema on vakaa"
    29.11.2019 13:25
  3. Raportti: lähes joka kuudes suomalainen lainaa rahaa ostaakseen joululahjoja – monella on huolia rahojensa riittävyydestä jouluna
    12.12.2019 8:54

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut