Hatanpää valtatien ratikkatöihin valmistutuminen alkaa – Lue katu kadulta, mikä muuttuu

Tulevaisuudessa ratikka voi jatkaa Hatanpään valtatietä pitkin aina Pirkkalaan asti. Tampereen kaupunki / Sitowise Oy

Petteri Mäkinen

Hatanpään valtatien raitiotietöihin liittyviä liikennejärjestelyjä valmistellaan heti vuodenvaihteen jälkeen, jotta ne ovat valmiina bussiliikenteen muuttuvien reittien tullessa käyttöön loppiaisena 6. tammikuuta.

Merkittävimmät muutokset liikennejärjestelyissä Hatanpään valtatiellä tehdään 7. tammikuuta alkaen. Liikennejärjestelymuutosten valmistuttua aloitetaan rakentamistyöt tammikuussa useassa kohdassa Hatanpään valtatiellä.

Raitiotien rakentamisen kaikissa työvaiheissa kulkureitit Hatanpään valtatien kauppakeskuksiin, yrityksiin ja kiinteistöihin varmistetaan. Jalankulku opastetaan töiden aikana turvallisesti työmaiden ohi, ja Hatanpään valtatiellä kadun ylityspaikkoja järjestetään säännöllisesti liittymien lähelle. Vaikka suojateiden ja kulkureittien paikka vaihtelee töiden edetessä, jalankulkijoille järjestetään kaikissa vaiheissa toimivat kulkureitit. Sorin aukiolla jalankulkijat ohjataan työmaan ohi aukion itäpuolta.

Huoltoajo yrityksiin ja kiinteistöihin varmistetaan rakentamisen aikana jokaisessa vaiheessa. Pääsy Hotelli Ilvekseen sekä Koskikeskuksen ja Ratinan pysäköintihalleihin toimii kaikissa työvaiheissa. Koskikeskuksen invapysäköinti ja taksipaikat sijaitsevat Suvantokadulla. Rakentamisen eri vaiheiden aikana Hatanpään valtatien ajokaistojen leveyksiin ja linjauksiin tulee muutoksia.

Aleksanterinkatu (Hämeenkatu-Hatanpään valtatie)

Aleksanterinkadun ja Hämeenkadun liittymä sekä Aleksanterinkatu viimeistellään bussiliikennettä varten 2.1. alkaen. Suurin osa Aleksanterinkadun varrella olevista pysäköintipaikoista on poistettu raitiotietöiden ajaksi käytöstä. Sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 5.-6.1. asennetaan Aleksanterinkadun bussipysäkin linjaopasteet.

Pelastusajoneuvojen käyttämä reitti Aleksanterinkadulla on varmistettu ja katselmoitu yhteistyössä Pirkanmaan pelastuslaitoksen kanssa. Aleksanterinkatu on muutettu etuajo-oikeutetuksi ja Verkatehtaankadulle on asennettu lännen suunnasta väistämisvelvollisuutta osoittava kärkikolmio. Raitiotieallianssi ja pelastuslaitos seuraavat Kyttälän alueen tilapäisten liikennejärjestelyjen toimivuutta ja järjestelyjä voidaan tarvittaessa muuttaa. Autoilijoiden suositellaan käyttävän varsinkin läpikulkuliikenteen osalta muita reittejä kuin Aleksanterinkatua

Suvantokatu

Rautatienkadun ja Suvantokadun liikennevaloja muokataan perjantaina 3.1. tulevaa bussiliikennettä varten siten, että mm. autoilijoiden pysäytysviivoja ja opastimia siirretään risteysalueella. Myös Suvantokadulla ja Tuomiokirkonkadulla Sorin aukion reunassa sijaitsevien bussipysäkkien linjaopasteita asennetaan. Suvantokadun varrella olevat pysäköintipaikat poistettiin käytöstä bussipysäkkien rakentamiseksi, mutta ne palautetaan käyttöön 20.12.2019 - 3.1.2020 väliseksi ajaksi. Sen jälkeen paikat poistuvat käytöstä töiden ajaksi.

Hatanpään valtatie

Liikennevalo-ohjatut liittymät Suvantokadun ja Vuolteenkadun liittymissä muutetaan kiertoliittymiksi. Kiertoliittymiä ryhdytään rakentamaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä 8.-9.1. Aluksi kiertoliittymät toimivat nykyisten ajoratojen mukaisina ja nykyiset liikennevalot puretaan. Viikolla 3 eli 13.1. alkaen kiertoliittymät viimeistellään ja ajoradat muokataan töiden aikaisten liikennejärjestelysuunnitelmien mukaisiksi.

Hämeenkatu–Suvantokatu-osuus Hatanpään valtatiestä aidataan työalueeksi 7.1. alkaen. Tällä osuudella bussit liikennöivät yksisuuntaisesti Hämeenkadun suuntaan. Hämeenkadulta etelään bussiliikenne käyttää Aleksanterinkatua.

Sorin aukion reunasta kaadetaan puita 7.1. alkaen. Kaikkiaan työalueilta poistetaan noin kaksikymmentä puuta, joista puolet tullaan siirtämään uusille kasvupaikoille Ranta-Tampellaan.

Vuolteenkatu–Tampereen Valtatie-osuudella työt aloitetaan aitaamalla työmaa-aluetta 7.1 alkaen kiinteistöjen Hatanpään valtatie 12–16 edustalta. Jalankulkuväylä kaventuu, mutta säilyy nykyisellä paikallaan kiinteistöjen edustalla. Tonttiliittymät ja suojatien paikat tulevat muuttumaan työn edetessä, mutta kulku kiinteistölle säilytetään koko työmaan ajan.

Hatanpään valtatien raitiotien rakentaminen aloitetaan useassa kohdassa yhtä aikaa. Hämeenkadun liittymän ja Suvantokadun välillä työalueet sijaitsevat ensivaiheessa Hatanpään valtatien länsireunassa. Sorin aukion kohdalla työalue sijaitsee pohjoisreunassa ja Vuolteenkadun sekä linja-autoaseman välillä kadun itäpuolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Syyte: Pariskunta toi Espanjasta Suomeen kymmenittäin sairaita koiria ja myi niitä korkealla hinnalla – Syyttäjä vaatii vankeusrangaistuksia
 2. Lautakunta hyväksyi muutokset – näin Nysse-vuoroja karsitaan
 3. Särkänniemi julkisti avauspäivänsä – sisään pääsee vain rajattu määrä asiakkaita kerrallaan
 4. Ylinopeus Kangasalla aloitti tapahtumasarjan, jonka seurauksena 1970-luvulla syntynyt mies vangittiin – Nyt miestä epäillään yhteensä kuudesta rikoksesta
 5. 25 lammasta hoitaa tamperelaisia arvoniittyjä tänä kesänä
 6. Tampereen lasten ja nuorten sairaalan potilaat saivat sähkökäyttöiset leikkiautot – Kulkupeleillä on kilpailukykyinen huippunopeuskin
 7. Tamperelaislähtöinen twerk-tähti teki uuden aluevaltauksen – tältä näyttää Tinzen musiikkivideo
 8. Nyt alkoi uintikesä! – Tampereen uimavesien lämpötiloja sekä levätietoja voi seurata karttapalvelun avulla
 9. Palkittu tamperelainen matematiikanopettaja: "Matematiikasta voi löytää onnistumisen kokemuksia taitotasosta huolimatta"
 10. Pohjois-Hervantaan rakennetaan uutta asumista
 11. Nyt on luvassa kesäterassi myös koirakavereille – G Livelab Tampere avaa kesäkautensa maanantaina
 12. Koronapysähdys oli Astorille peiliinkatsomisen paikka – nyt ravintolasta on puhallettu pölyjä pois
 13. Kangasalan kaupunki jatkaa koronarajoitusten purkamista
 14. Ilves vai Tappara? – IS: Konkarihyökkääjä Petri Kontiola haluaisi pelata kiekkoa Tampereella
 15. Liikuntapaikat avautuvat Tampereella maanantaina – Lue tästä ohjeistus ja tarkemmat käytännöt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.