Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raisa Räisäsen katoamisesta tuli lokakuussa 2019 tasan 20 vuotta, Tutkinnanjohtaja uskoo, että tapaukseen saadaan vielä ratkaisu – "On joku, joka tietää"

Lauantaina 16. lokakuuta vuonna 1999 tapahtui jotain sellaista, jonka syystä ei välttämättä kukaan edelleen hengissä oleva osaa sanoa varmaa tietoa.

Miksi, miten ja mihin Raisa Räisänen lopulta katosi?

– 20 vuotta on kulunut. Tällaisessa tapauksessahan olisi aina mahdollisuus tehdä päätös, että tutkinta lopetetaan. Tässä tapauksessa ei lopeteta, sillä uskoa siihen että tapaus selviää on olemassa, sanoo tapausta vuodesta 2005 asti tutkinut Keskusrikospoliisin Tampereen yksikön rikoskomisario Paavo Tuominen

– Uskon, että on ihminen tai ihmisiä, jotka tietävät Raisa Räisäsen katoamisen syyn.

Tuomisen mukaan tapaukseen liittyen tulee yhä säännöllisesti vinkkejä: käytännössä vähintään yksi viikossa.

– Asia koetaan selvästi yhteiseksi. Suomalaiset eivät ymmärrä, miten joku voi kadota noin ja haluavat vastauksen.

Päällimmäisiä tutkintalinjoja on kolme. Viime vuosina on eniten tutkittu niin sanottua taksikuskilinjaa, joka tuli esille vuonna 2015 täkäläisen autoilijan otettua asian esille.

– Taksikuskin mukaan hän on kyydinnyt nuoren tytön ulkomaalaisen miehen kanssa Multiojankadulle. Tyttö oli kuljettajan mukaan vaikuttanut olevan peloissaan ja pohtinut ääneen, mitäköhän hänelle käy.

Sitten käsittelyssä ovat olleet myös museoauto- ja naisparilinjat.

– On ollut useampi silminnäkijähavainto siitä, että nuori, pitkä tyttö on noussut museoauton kyytiin Hämeenkatu 16:n edustalla. Autoa on ajanut skandinaavisen näköinen mies.

– Samaten on ollut useampiakin silminnäkijähavaintoja pitkästä nuoresta naisesta ja pienempikokoisesta, vanhemmasta naisesta, jotka ovat kävelleet puolenyön aikoihin Hämeenkadulta Armonkalliolla rautatien ylittävälle sillalle. Sieltä on viimeinen silminnäkijähavainto, Tuominen kertoo.

Tuominen sanoo, että Raisa Räisäsen tapaus ei ole ainoa avoin katoamistapaus edes hänen tutkinnassaan. Vanhin tapaus löytyy vuodelta 1972, jolloin vene kaatui ja pariskunta putosi veteen. Toisen heistä epäillään hukkuneen, mutta ruumista ei ole koskaan löytynyt.

– Se tapahtui Lahdessa, joka oli tuolloin osa Hämeen lääniä. Kun katoamisesta kuluu vuosi, silloin todennäköisyys selvitä tyypillisesti pienenee radikaalisti.

Raisa Räisäsen katoaminen on saanut Suomessa kahden vuosikymmenen aikana valtavasti julkisuutta. Paavo Tuominen sanoo, ettei tapaus ole kuitenkaan alkanut koskaan kummitella unissa tai vapaa-aikana.

– Poliisi on tällaisessa tapauksessa tavallaan ulkopuolinen. Raskainta tämä kaikki on omaisille, joiden pitää palata kipeisiin muistoihin yhä uudestaan ja uudestaan.

Mahdollista on, että tapaus jää Tuomisellekin ikuiseksi mysteeriksi. Mies pystyisi jäämään työstään eläkkeelle ensi vuonna niin halutessaan.

– Sitten tämä tapaus vaan siirtyy seuraavalle.