Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tampereella Rammsteinia pelästynyt Risto nousi tunnetuksi elokuussa 2019 – "Varmaan sanotaan, että olen vanha kalkkis"

Eipä tiennyt Tampereen Messukylässä asuva Risto Moisio, 71, elokuussa mitä tuleman pitää kun mies päätti lähettää mielipidekirjoituksen Rammsteinin keikan volyymitasoihin liittyen.

– Yksitoikkoinen, samaa kuviota toistava bassojumputus lienee vienyt stadionilla olijat jonkinlaiseen transsitilaan. Se ei ollut musiikkia vaan melusaasteaivopesua, latasi Moisio mielipiteenään.

Moision mielipiteestä tehty uutinen nousi nopeasti Tamperelaisen vuoden luetuimpien nettijuttujen joukkoon. Näin Moisio mielipidekirjoituksessaan kirjoitti.

Miehen mielipiteitä ruodittiin sen jälkeen muun muassa Radio Rockin aamulähetyksessä.

– Ihan totta? En ole Radio Rockia tainnut koskaan kuunnellakaan, Moisio naurahtaa.

Lauantain tapahtumat hän muistaa edelleen hyvin. Moisio tuli käymään maalta kotonaan.

– Ajoin stadionin ohi 14.45 kun menin hakemaan tuttavaani Ratinasta. Siinä oli ilmeisesti soundcheck menossa: kuului semmoinen jysähdys, että auto melkein liikahti liikennevaloissa. Erotin stadionilta suuret kaiuttimet suunnattuna kohti kotiani, Moisio muistelee.

Sitten Moisio ajoi kotiinsa Messukylään. Iltakahdeksan jälkeen alkoi kuulua jytinää, keikka oli alkanut.

– Kaiuttimien näkemisestä tuli ajatus mitata desibelitaso puhelimellani. Sitten päätin laittaa pölynimurin päälle, että tuleeko ääni siitäkin läpi. Olen joskus testannut, tuleeko autojen bassojen jumputus siitä läpi. Nyt volyymi tuli selvästi läpi, Moisio kuvailee.

Yöunetkin häiriintyivät.

– Henkinen kärsimys saattoi olla selittävänä tekijänä.

Moisio sanoo, että hänellä ei ole sinänsä mitään nykymusiikkia vastaan. Esimerkiksi Ed Sheeranin keikka tuntui hänestä hyvältä konsepilta.

Sitä hän kyllä ihmettelee, miksi nykyajan megakonsertit ovat järjestään turboahdettuja tapahtumia. Hänen mielestään musiikin tulisi riittää musiikkina.

– Varmaan sanotaan, että olen vanha kalkkis. Aikoinaan isäni oli haitarinsoittaja. Elettiin sen ajan Suomessa, jossa sota oli päättynyt ja huvikielto siinä samalla. Isä otti haitarin, laittoi sen pyörän taakse ja lähti 20 kilometrin päähän soittamaan. Sadat ihmiset tanssivat tyytyväisinä, Moisio kertoo.

Risto Moision haastattelu julkaistiin Tamperelaisessa 17. elokuuta 2019.